Wentworth Miller föddes den 2 juni 1972 i Chipping Norton, Oxfordshire, England, men växte upp i Brooklyn i New York. Efter studier tog han sig till Los Angeles för att söka sig till film, eller snarare televisionen.
I Buffy-Vampyrdödaren var han med 1998 liksom i Cityakuten 2000. Första långfilmen blev The Human Stain som hade svensk premiär 2004. Filmen spelades in 2003 med Anthony Hopkins och Nicole Kidman som stjärnorna. Samma år var han även med i actionfilmen Underworld.
Men det stora genombrottet blev såklart Prison Break som spelades in mellan 2005 till 2009. ”14 timmar om dagen”, konstaterade han och meddelade att han skulle ta en ordentlig vilopaus när serien var färdiginspelad.
Efter Prison Break, som såklart även var nominerad som Årets TV vid QX Gayala, 2007, har han spelat i Resident Evil: Afterlife från 2010 som Chris Redfield. Han har i övrigt varit med i avsnitt av House, talat in röster i tecknade filmer och nästa år släpps thrillern The Loft där han medverkar i en roll som karaktären Luke Seacord.
I ett citat som publicerats på sajten imdb.com säger han: ”Du kanske ser i mitt CV att jag haft 12 jobb, men jag har varit på över 450 auditions så jag har hört mer ‘nej’ än jag har hört ‘ja’.”
Inte bara på QX utan på snart sagt alla gaysajter världen över ligger nyheten om att Wentworth Miller protesterade mot antigaylagarna i Ryssland och kom ut som bög legat på läsartoppen i ett dygn nu. Med tanke på den uppmärksamhet han nu fått världen över lär erbjudanden om nya rollen snart rulla in och ‘ja’ säkert blir vanligare än ‘nej’.
Att Wentworth Miller är gay har det ryktats om länge liksom att hans partner skall vara kanadensaren Luke MacFarlane (Scotty Wandell i Brothers & Sisters). Redan 2011 berättade den svenska stjärnstylisten Jonas Hallberg för QX Ronny Larsson att han ofta brukade se Miller på bögställena i Los Angeles, samtidigt som han fråga ”men han är väl öppen?”.
Nej svarar Ronny: ”men alla vet det.”
Nu vet garanterat alla det. Kanske till och med i Ryssland.



Prison Break-stjärnan tackade nej till rysk film festival – och kom ut

Och så Prison Break då: