Samma dag som Biggest Loser hade premiär fick 28-åriga Luleåbon Joakim en kallelse till den gastric bypass-operation som han stått i kö till. Det var en befrielse att ha kunnat tacka nej till hjälp på medicinsk väg, och att han nu tagit tag i detta på egen hand. Enskedebon Josselin Freytes, 46, hade dumpats av flickvännen när hon kom hem från inspelningen av Biggest Loser. Och nu har det hänt ännu mera i deras liv.
.
Så, om ni ska sammanfatta säsongen?
Josselin: Att vara med i Biggest Loser är det bästa jag gjort i mitt liv. Jag har aldrig satt mig själv i första hand och nu gjorde jag äntligen det. Jag vågade, och det trodde jag inte, så det är jag mest stolt över.
Joakim: För mig har det varit en stor berg-och-dalbana framförallt kopplat till humöret. När man klär av en person sociala medier, telefonen, vänner, familj och allt som uppehåller ditt liv blir man ganska naken inför sina egna känslor. Det var läskigt. Jag har inte haft problem med att träna, men nånstans alltid gett upp. Detta var det bästa med att vara med, att nu klara motgångar och hålla igång.

Har ni fått mycket reaktioner under er medverkan?
Josselin: Väldigt mycket i sociala medier, men även på gymmet och i mataffären. Det är många unga killar som kommer fram, på gymmet, och det är lite ovant för en ”gaytjej”(skrattar). Sen är det många på Moxy-festerna som vill säga hej. Jag kan se att folk är blyga, men kom fram och säg ”hej”. Det är bara kul.
Joakim: Till mig personligen har det bara varit kärlek. Folk tycker att jag inspirerar, och de känner igen sig i mönstret. Sen har det varit lite mer negativt i sociala medier där folk tycker att jag grinat mycket och varit mycket drama. Men jag bryr mig inte. Det stora var då ett ungt barn hörde av sig och berättade att det betytt så mycket då jag och Josselin pratade om HBTQ i ett avsnitt och att det förändrat barnets liv. Det gjorde det värt allting med den här upplevelsen.

Vad händer framöver?
Josselin: Jag har precis fått min lägenhet som jag ska inreda och fixa i ordning. Och så kämpar jag för att springa ”milen”. Det är ett mål som jag haft länge och vore kul att testa. Sen hade jag gett upp planen på att skaffa barn efter att mitt ex lämnade mig men nu har jag fått tillbaka glimten att kanske… Jag har sparat ägg för det.  Sen ser jag nu fram emot sommaren och bada utan att skämmas. Jag ska skippa tishan på stranden, och ska köpa nya sommarkläder. Jag har rensat ut nästan hela garderoben eftersom jag inte kan ha de kläderna mer.
Joakim: Jag vill springa ”milen” också och tränar inför det redan nu. Jag har klarat att springa en mil innan men nu handlar det om att springa i någorlunda takt. och på torsdag debuterar jag som instruktör på mitt gym där jag ska hålla i gruppass i indoor walking och easy line, minst en gång i veckan framöver. Det ska bli spännande. Och som Josselin så har en ny garderob. Med mycket färg, förut köpte jag bara svart. Det är en lättnad för någon som gillar att uttrycka sig i kläder.

Och hur är det med kärleken?
Josselin: Jag var singel fram till finalprogrammet visades och en bit därefter, men alldeles nyligen har jag träffat någon som har en extra plats i mitt hjärta. Vi dejtar så får vi se..
Joakim:  Det går inte jättebra. Men jag har inte haft några appar och så medan programmet sänts. Men jag skaffade nyligen Tinder och Grindr. Däremot är det inte så stort utbud här uppe… Men det är klart att jag vill träffa någon att dela livet med. Men det är så sant att man måste först gilla sig själv innan man gillar någon annan.

Joakim före och efter.

Vad har varit roligast efter?
Josselin: Dels att träningen går så bra och att jag har lärt mig så mycket om kost. Jag har också fått tillbaka kärleken till jogging vilket är kul.  Sen är det en stor bekräftelse att få uppmärksamhet som man inte fått tidigare.
Joakim: Att jag känner en sån stark glädje i träningen, jag tycker det är roligt att utmana mig. Och att jag fick en fantastisk vän i Josselin.

Vad har varit svårast efter Biggest Loser?
Josselin: Frestelserna finns alltid och det är svårt att säga nej. Det är okej att unna sig, men bara lite grann. Förut kunde jag äta tre chipspåsar under en dag, men nu räcker det med en näve.
Joakim: Jag tycker inte varit det svårt men visst finns frestelser. Det handlar om att hitta måtta i allt. Att hitta en bra balans mellan onyttigt och hälsosamt, för jag tror att det går att kombinera.

Vad har ni för tips till de som funderar på att ställa upp i Biggest Loser?
Josselin: Man måste verkligen ha bestämt sig, för det är tuffare än man tror. Men jag ville verkligen förändra mitt liv och jag är så glad att jag tog chansen.
Joakim: Att bara göra det, kasta er ut. Jag är så tacksam att jag gjorde det, det är bland det tyngsta jag gjort men det man vinner är så stort.

Josselin före och efter.