När börjar galan?
– Det är galastart klockan 21.00 på måndag den 5 februari. Röda mattan startar klockan 18.30 så från och med på kan ni följa liverapporteringen på qx.se och via QX Instagram. Är ni en av de lyckliga som har biljetter till showen är det bara att dyka upp i er finaste blåsa från 18.30 och framåt.

Vem leder QX-galan i år?
– Nej men snälla! Det kan väl inte ha gått någon förbi att det är fabulöse Fux som är årets galakonferencier. Robert Fux kommer att vägleda publiken genom aftonen på absolut bästa sätt.

När kan vi se den på tv?
– Måndagen den 12 februari 20.00 i  TV4 visas ett sammandrag av galan.

Vilka priser delas ut?
– De kategorier vars vinnare presenteras på Cirkus den 5 februari är: Årets HBTQ, Årets Darling, Årets Drag, Årets Ställe, Årets Keep Up The Good Work, Årets Film, Årets Scen, Årets Låt, Årets TV och Årets Hederspris.

Vilka är nominerade?
– Ni kan läsa allt om de nominerade här.

Vem eller vilka kan ta hem fler än ett pris?
Elecktra kan bli galans stora vinnare då den eleganta Drag Race Sverige-fyran är nominerad inte bara som Årets Drag och för Årets Låt (Unna dag – Synd Å Slänga Ju) utan också som en del av Drag Race Sverige som ju är nominerad till Årets TV. Men många är faktiskt nominerade till två priser: Ellen Krauss till exempel, dels som Årets HBTQ men också som Årets Låt för I natt (inget Stoppar Oss Nu). William Spetz har också två nomineringar: Årets HBTQ och Årets TV, för hans fantastiska Netflix-serie Tore. Edvin Törnblom kammade hemma massa priser i fjol och kan göra det även detta år: Årets Scen (för Bögen är lös) och Årets HBTQ. Lee Christiernsson kan blir Årets HBTQ och ta hem pris för Årets TV för Att bli Lee. Men allra mest är egentligen Drag Race Sverige där de fyra i toppen, Admira Thunderpussy, Fontana, Vanity Vain och nämnda Elecktra kan bli Årets Drag. Realityn kan som sagt också blir Årets TV, och så kan jury-stjärnan Kayo bli Årets Darling. Och så, förstårs: Robert Fux kan krönas till Årets HBTQ.

Admira & Fontana under Kristallengalan i höstas. Foto: Christine Olsson TT

Vilka uppträder under galan?
– Det är som vanligt superhemligt tills de står på scenen. Men räkna med en härlig blandning av både nya artister och gamla favoriter.

Röda mattan då, vilka kan man räkna med att se på vimmelbilder?
– I princip alla nominerade kommer att närvara. Okej, Årets Låt-nominerade Miley och Kylie kommer INTE att dyka på på Cirkus på måndag.

Vet de nominerade om att de vinner?
– Nej. Ingen av de nominerade har fått veta huruvida de vinner elle rinte innan galan. Reaktionerna ni ser i rutan är genuina och i stunden.

Är det någon efterfest?
– Det är det indeed. Alla som har biljett till galan är inbjudna till årets mest dansanta och blöta afton. Räkna med att champagnekorkarna yr och hitsen haglar när vinnare och ”förlorare” festar in tisdagsmorgonen. Klockan 03 slår Cirkus igen för denna gala så då kommer taxibilarna rulla från Cirkus till närmsta Max. McDonalds, eller efterfest.