Imorgon avgörs det! Den 61:a upplagan av Eurovision Song Contest. Vem vinner? Blir det förhandstippade Ryssland? Eller kommer Australien eller Ukraina snuva dem på vinsten? Kan Belgien eller Spanien skrälla? Eller kanske blir det något av de direktkvalificerade länderna som Italien eller Frankrike som tar hem segern? Och hur ska det gå för vår egen Frans?
Hur som helst blir det en spännande kväll och en bra möjlighet att fira och ha fest. Så här kommer ett tips på hur du kan göra din egen variant och starta något återkommande i kompisgänget.
Jag har under ett flertal år varit inbjuden till kompisar som har haft fest under finalkvällen och där jag som gäst har bidragit med mat från ett av de deltagande länderna. Detta koncept håller fortfarande och blir lika trevligt varje final och variationen blir stor. Med 43 deltagande länder finns det ju en del rätter att välja mellan. Om du bjuder många till festen så är det enklast att dela ut länder när du vet vilka som kan komma. Blandningen av rätter från olika ESC-länder blir spännande och är man några stycken så är min erfarenhet att det blir en smaskig buffé av rätter, både desserter, varma rätter och plock. Är ni ett mindre antal kan det vara bra att säga både land och vilken typ av rätt gästerna ska ta med sig, Nio fat med baklava kan ju bli lite sockerchock!
Det stora antalet deltagare och tre dagars tävlande öppnar ju upp för en vecka För mycket disk och fix med mat? Be dina gäster ta med dryck från de olika länderna och bjud in till ”Mellococktail”, kan bli en kväll fylld av nya smaker och det finns ju mer än rödvin i Italien.
Som ni ser är ju möjligheterna många och det är bara din egen fantasi och kreativitet som sätter gränser. Oavsett vilken variant du väljer att bjuda in till så kommer här några tips för hur kvällen ska bli lyckad och hur du som värd ska kunna få se när Frans sjunger Sveriges bidrag.
-Jag är ingen fan av varken plastglas eller mjukare varianter av tallrikar men en kväll som denna tycker jag att det kan fungera. Finns ett stort utbud numera av engångsservis.
-Flaggor är viktigt, skriv ut från nätet eller köp.
-Be alla att skriva lappar med vad deras rätter heter och vilket land de kommer ifrån.
-Be även gästerna skriva ner om det finns någon lite mer ovanlig ingrediens i rätten, allergianfall har ni inte tid med på finalkvällen.
-Sätt på ugnen, ställ fram fat och skålar och sedan är det bara för gästerna att duka upp ”din” buffé.
-Bestäm en # för kvällen, alla vill se dagen efter vad de åt!
-Glöm inte att rösta – och ha en kul kväll.