Cato Helleren är en av servitörerna i SVTs nya dejtingprogram Första dejten, som precis som i första programmet kommer att bjuda på samkönade dejter i fortsättningen. Och visst har vi sett Cato förut. Han var Sveriges Mr Gay 2002!

Hur kommer det sig att du dyker upp här?
– De ringde mig, efter att de hittat mig via Linkedin när de sökte hovmästare. Det var lite kul att hon som ringde började berätta om programmet och då tänkte jag att de ville ha mig som dejtande i programmet och bara ville flika in att jag är ju gift. Men sen berättade hon vad det handlade om och då kände jag att det var en grej för mig. Programmet visar ju något bra, och vill verkligen förmedla kärlek.

Vad är din roll i programmet?
– Jag är servitör med Sissi. Jag skulle varit hovmästare först men sedan formades det om och det hade jag inget emot. Sissi och jag har så kul ihop.  I de första två programmen har vi en lite mer nedtonad roll men därefter får vi mer plats.

Hur var inspelningarna?
– Det var jättekul men långa dagar på Vaxholms hotell där vi spelade in. Det kändes lite som Big Brother att kameraövervakas från tidig morgon till sen kväll. Vi hade tio dejtande par om dagen och två sittningar, så det hände rätt mycket. Men jag jobbade med så många bra människor så det var väldigt kul.

Skulle du kunna dejta i TV?
– Jag har ju varit ihop med Niklas i elva år så jag minns knappt hur man dejtar. Men varför inte? Det är ju en kul grej. .

Vad gör du när du inte syns i TV?
– Jag jobbbar som hovmästare på Lisebergs Wärdshus där vi serverar närproducerad och ekologisk mat. Och så rekryterar jag till Liseberg jan-mars.

Du vann Mr Gay 2002, vad minns du av det?
– Det hände inte så mycket… det mesta var i Stockholm och jag bodde i Göteborg.  Hade jag vunnit idag hade jag gjort mer av det, som att prata i skolor och jobbat på att vara en förebild för unga som kommer ut.

Hände det nåt kul när du var hela Sveriges Mr Gay?
– Jag fick ju en egoboost av att vinna, så det var roligt så klart. Jag vann på Tip Top efter att publiken röstat fram mig och jag hade inte några vänner med mig så jag gick runt där själv med min krona och champagneflaska (skrattar). Så jag åkte hem ensam rätt snabbt och folk trodde väl att jag var jättedryg. Men jag var bara ensam! Sen var det kul att komma hem efter en semester i Turkiet och se massor av folk på ett café sitta och läsa QX när jag var på omslaget. Det var en häftig grej.