Om två veckor släpper ABBA sitt första nya album på 39 år då ”Voyage” kommer att finnas ute, något som blev en världsnyhet när det avslöjades den 2 september i år. Två låtar har redan givits ut, Don’t Shut Me Down och I Still Have Faith In You, och idag släpps alltså den tredje låten från albumet – Just a Notion, en låt som legat i byrålådan sedan 1978 men som nu dammats av och fått lite nya bakgrunder, gitarrer och trummor. Men Agnetha och Fridas sång  (som är fantastisk!) är från originalinspelningen.

Låten sägs ha spelats in mellan ABBAs ”The Album” och ”Voulez-Vous”, men kom aldrig med på ”Voulez-Vous”-albumet och Björn Ulvaeus har själv ingen aning om varför den ratades.

– Det är ett mysterium, säger han i ett pressmeddelande.

Hur låter det då? Ja, för ett riktigt ABBA-fan så är Just a Notion för det första ingen ny låt, den har funnits ute tidigare då bland andra ABBA-coverbandet Arrival gav ut den på sitt album redan 1999. Och det är en dansbandsrökare av stora mått, den skulle vunnit vilket dansbands-SM som helst det senaste århundradet. Den har en refräng som sätter sig som en smäck och som riktigt skriker  ”upp på dansgolvet och bugga”. Och det går  inte att komma ifrån att den har ett härligt ‘gammelschlager’-skimmer över sig men att den ändå är ljusår från att känns lika uppdaterad som de mäktiga singlarna Don’t Shut Me Down och I Still Have Faith In You. Det här är något helt annat. Och jag undrar lite varför man valde att damma av Just a Notion om man nu ska återanvända en gammal låt och inte satsade på den undangömda fan-favoriten Just Like That istället, en låt som visserligen gavs ut av Anders och Karin Glenmarks grupp Gemini 1985, och som bara funnits med i en kort outtake med ABBA på ”Thank you for the music”-boxen, men som kallas för ‘a masterpiece’ av fansen.

Jag har svårt att tro att Just a Notion kommer att klättra på några listor runt om i världen på samma sätt som Don’t Shut Me Down och I Still Have Faith In You gjort, men lita på att det kommer att dansas till den i schlagerbarer och på dansbanor runt om i Sverige då varenda dansband lär plocka upp den i sin repertoar. Och kanske är det som Björn säger när han beskriver Just a Notion: ”Det är en löjligt glad låt som förhoppningsvis kommer att pigga upp dig i dessa mörka tider!”.

Lyssna på låten HÄR!