På fredag släpper ABBA sitt första album på 39 år. Vi kollade läget med Carl Magnus Palm inför fredagen och bad honom kommentera listan över de 104 ABBA-låtar som en jury rangordnat.

Hej Carl Magnus, du har nu sett hela QX-listan med 104 ABBA-låtar, vad är din kommentar?

– Det märks att det är personer med ett passionerat och initierat förhållande till ABBA som har röstat. Det gör ju att listan blir lite mindre förutsägbar – och roligare, förstås. Annars hade det nog blivit typ låtlistan till ”ABBA Gold” på de första 19 platserna.

Du var ju själv med i juryn, är det någon låt som förvånar dig att den kom så högt upp?

– Jag trodde inte att det var så många som gillade As Good As New lika mycket som jag. Benny kallade den för ”en onödig låt” i en intervju för ett antal år sen. Själv tycker jag att den är ytterst nödvändig.

Och någon som förvånar dig att den hamnade så långt ner?

– Jag hade kanske trott att kärleken till SOS skulle vara större, plats 30 är lite väl långt ner. Men konkurrensen är ju stenhård bland ABBA-låtarna.

Björn kommenterar att han är glad att det finns fler än han som gillar If it wasn’t for the nights, medan Benny gläds åt att The Day before you came kom så högt som 4:a, håller du med?

– Jag håller med helt och hållet. För mig utgör If It Wasn’t For The Nights själen på ”Voulez-Vous”-albumet; den skulle ju ha blivit första singeln innan Chiquitita kom och ändrade på de planerna. Och The Day Before You Came är ett mästerverk – jag behöver bara tänka på den för att få gåshud.

Vad hade du placerat Just a notion som släpptes förra veckan och som därmed inte var med i vår rangordning?

– Oj, svårt. Inte Topp 20, kanske, även om jag älskar originalinspelningen från 1978, trots att den inte är helt färdig.

På fredag nästa vecka kommer ytterligare nya låtar så albumet släpps, vad har du för förväntningar på det?

– Jag försöker att inte ha några förväntningar. Trettionio års uppdämda förväntningar är en tung börda att lägga på tio poplåtar – hur ska ”Voyage” kunna leva upp till det? Bara det att vi får höra Agnetha & Frida sjunga Björn & Benny-musik igen är som att vinna högsta vinsten, och är albumet jättebra så är det en bonus.

Hur kommer den fredagen se ut för dig, hur kommer du ta det till dig och lyssna på det?

– Det är meningen att jag ska sitta i intervju med en radda lokala BBC Radio-stationer för att kommentera albumet på morgonen, så jag vet inte hur mycket jag hinner lyssna på det i förväg. Men sen ska jag ta mig tid att lyssna – och lyssna igen och igen.

Har du bokat biljetter till ABBA-tarernas konsert i London?

– Det har jag – eller snarare, snälla vänner har gjort det åt mig. Det ska bli spännande att se vad det egentligen är. Jag tänker mig att det är bättre att lägga bort förväntningarna om att det ska vara som att se ABBA live och i stället se det som ett nytt slags underhållning där det digitala och det levande blandas på ett spektakulärt sätt. Men vi får se.

Du har ju givit ut flera böcker om ABBA, och en ny är på gång. Berätta!

– Boken heter ABBA On Record – Packaged Promoted Reviewed. Den berättar i detalj om det som hände med ABBA:s musik när den lämnade skivstudion: hur skivomslagen gjordes, hur ABBA promotade den, vilka recensioner skivorna fick, och så vidare. Dessutom har jag fått tillgång till de så kallade Michael B. Tretow Tapes (det är jag som kallar dem så!), vilket är band som han spelade in vid sidan om medan de jobbade i studion: massor av spännande info om kända låtar som genomgick förvandlingar, låtar som aldrig kom ut, med mera – jättespännande, det var flera gånger som jag tappade hakan när jag lyssnade på det där.

– Jag kommer också att skriva så detaljerat jag kan om albumet ”Voyage”, hur det kom till, när de olika låtarna spelades in och så vidare. Det beror lite på vilken sorts information jag kommer åt när albumlanseringen är över. Boken beräknas komma ut cirka juni 2022, men kan förbeställas redan nu på abbaonrecord.com.