Sveriges Mästerkock är över och vår favorit Jimmy Guo knep silvret efter en fantastisk säsong med toppar och dalar, och en hel del utflykter i den asiatiska köket. QX ringde upp Jimmy efter kvällens program för att höra hans take på det.

Är du besviken att du inte vann?
– Nej, inte det minsta! Okej, det kanske var lite trist att missa prispengarna på 250 000, men jag är väldigt nöjd med min placering. Jag är så glad för Adams skull och han hade mer att bevisa för sig själv tror jag. Han förtjänar det verkligen och är en kock ut i fingerspetsarna. Han lever och andas mat.

Du fick otroligt fina omdömen av juryn, men det räckte inte ända fram…
– Ja, men det fick ju Adam också. Det var det som kändes bra, att det inte föll på någons misstag. Då hade man ju grämt sig, om nåt gått fel. Det var en otroligt jämn kamp och den här gången föll det till Adams favör.

Det blev lite tårar när din mamma kom in för att se finalen live..?
– Ja, det tog oss verkligen med överraskning och då brast det för mig. Jag är så glad att mamma fick se hela finalen på plats, det är ju hon som gjort att jag har den kärleken till mat och det asiatiska köket.

Hur kändes det när de olika grundpelarna för kvällen presenterades, kaviar, hjort och körsbär?
– Det kändes som lyxiga och roliga varor att jobba med, men som man samtidigt kunde sätta sin egen prägel på. Vi fick faktiskt veta vad det skulle handla om för teman redan dagen innan, så vi kunde  planera en finalmeny ordentligt. Produktionen har överlag varit väldigt tillmötesgående under säsongen och frågat om vilka ingredienser vi brukar använda så att de kan fylla på skafferiet bra.

Vad händer nu för din del?
– Jag har en bok på gång. Den är en variant av den bokidé jag pitchade i semifinalen, med den skillnaden att mitt ”asiatiska skafferi” blivit mitt ”kinesiska skafferi”. Den innehåller alla mina bästa recept och från och med imorgon kommer man att kunna beställa ett signerat ex. Omslag är klart och jag har börjat skriva för fullt, och är så glad att Mondial förslag tror på mig och mina idéer.

Är du lite stressad över att smida medan järnet är varmt och du är i ropet efter andraplatsen?
– Gud ja! Men man vill inte springa på alla bollar samtidigt om gästspel, inhopp och så vidare. Jag är superhedrad att folk tror på mig, men man måste vara restriktiv med vad du lägger tid på. Jag lägger mest fokus vid boken och att bygga sociala medier, vilket förhoppningsvis kommer att gynna mig längre fram.