Haris, berätta lite om det här projektet!
– Vi inom Newcomers Youth slåss för rättvisa och jämlikhet för en av Sveriges mest marginaliserade grupper: Unga queerimmigranter och asylsökande. Vi jobbar dagligen från olika perspektiv och med olika mediekanaler för att berätta om situationen för våra medlemmar. Vi har kontinuerligt dialog med svenska Immigrationsverket, men bedriver också en konstnärlig aktivism. Texten till If I Had the Power är inspirerad av våra medlemmars livsberättelser och det de vill berätta för omvärlden. Tanken är att den ska inspirera och ge kraft åt de som är som mest sårbara samtidigt som den uppmanar alla som är i position att göra något, att agera.

– Alla som är involverade i det här projektet är aktivister, berättar Eloy Haris.

Låten är skriven och producerad av Stefan Storm, sångaren heter Michael, och musikvideon är skapad av Jad Nehmeh, producerad av Haris Eloy och Alexandra Politidis Palm, från Newcomers Youth.
Alla skådespelare är medlemmar i Newcomers och Newcomers Youth: Evan, John, Joseph, Sabbe, Sandi, Bella, Dora, Omidullah, Raphael, Jelena, Yasmine, Regan, Norbert, Brian, Emil, Patricia, Mary, Moses, Thea och Aerah. Dessutom samarbetade man med Navid Kabiri och Club Backdoor för att spela in scener. Bella Demhat heter konstnären bakom målningarna i videon.

Vad skulle du säga är budskapet i låten?
– Dels att stå upp för sig själv och visa ”pride” i den du är. Alla har rätten att vara sig själva och vi är många som tror på just det budskapet. De som inte tror på detta eller vill bra något, de kan inte längre gömma sig bakom sina privilegier. Detta är nåt vi måste prata om. Kärlek och rättvisa kommer att vinna i slutändan, och vi är många modiga som är beredda att slåss för just det. Den berättar också om resan unga asylsökande och queera immigranter gör. Att varje steg mot trygghet och säkerhet är stort. Bara för att du anlänt till Sverige är det inte säkert att man tror på att du är en HBTQIA+person.  Systemet har brister och det vill vi påvisa.

Den har varit ute ett tag, hur har responsen varit?
– Vi har fått så mycket kärlek. Men jag hoppas att den nu sprids ännu mer.

If I Had The Power finns ute nu på alla plattformar.