Vi vet att ni spanat in Young Royals redan så nu är frågan vilka fler serier man bör ha koll på när 2022 börjar lida mot sitt slut?
Jo, dessa åtta serier med regnbågstouch är perfekta att kolla in under julledigheten.

Euphoria (HBO Max)
Den andra säsongen av dramaserien om Rue Bennett (Zendaya) och hennes polare i och utanför en skola i Los Angeles var ingen besvikelse. Efter en lysande första säsong tog serien ett ännu större steg bort från allt vad vi sett i teen-serier tidigare och gav oss en råare verklighet med droger, sex och våld, och allt toppades i avsnitt fem där Zendaya visade att hon är en skådis i världsklass när hon som en drogrusig tornado sprang genom ett helt avsnitt och lämnade ett totalkaos bakom sig.
Dessutom serverades vi denna säsong en otroligt fin bög-bakgrundshistoria till obehagliga Cal Jacobs och så fick lysande Sydney Sweeney visa upp fler sidor av osäkra Cassie och levererade en av årets mest ihågkombara repliker: ”I have never ever been happier”.

Heartstopper (Netflix)
Den brittiska feelgood-pärlan om två tonårspojkars romans värmde våra hjärtan i våras. Netflix gjorde alla rätt när de lyfte den populära seriealbumssuccén till streamingtjänsten, och castingen av urcharmiga  Kit Connor och Joe Locke var självklart en bidragande orsak. Dessutom fick unga transkvinnan Yasmine Finney ett så pass stort genombrott som Elle Argent att hon efter detta fick en roll i brittiska supersuccén Dr Who.

The White Lotus (HBO Max)
Efter en grymt vass första säsong på en lyxresort på Hawaii flyttade Mike White tvåan till Sicilien. Populära Jennifer Coolidge återvände som rika arvtagerskan Tanya, men det var främst de nya skådisarna i serien som intresserade oss. Visst, det förekom vissa klagomål över det långsamma tempot men efter ett avsnitt hade man sugits in i det rika persongalleriet och skildringen av de olika relationerna, och steg för steg blev TWL oerhört beroendeframkallande. Självklart gavs vi också en stor flatstory mitt i den stora mordgåta som hängde över seriens sju avsnitt.

Dahmer: Monster – The Jeffrey Dahmer Story (Netflix)
American Horror Story-bekanta Evan Peters gör den beryktade seriemördaren, som styckade och åt köttet av sina manliga offer, på ett oerhört creepy sätt. Han lyckas få tittarna att främst hata honom, men samtidigt tycka lite synd om honom eftersom vi serveras en bakgrundshistoria till varför han blev som han blev.
TV:s mest produktiva bög, Ryan Murphy, lyfter alltid fram intressanta queer-relaterade stories i sina produktioner, och Dahmer-berättelsen är ett mörkt stycke ur amerikansk brottshistoria. Dahmer, som raggade upp killar, drogade och tog hem dem för att döda dem, tog livet av 17 unga män mellan åren 1978 och 1991. Serien är spännande, välspelad och bitvis riktigt tung, och helt klart sevärd.

House of The Dragon (HBO Max)
Den Game of Thrones-besläktade serien gjorde oss inte besviken och snabbt hade man sugits in i maktkampen mellan två starka kvinnliga karaktärer och männen som omger dem. Icke-binära skådisen Emma D´Arcy Golden Globe-nominerades nyligen för sin roll som platinablonda Rhaenyra Targaryen, men det är för det som händer 1:58 in i nedanliggande klipp som D´Arcy och motspelerskan Olivia Cooke blivit virala detta år. Negroni Sbagliato är helt klart årets cocktail.

Wednesday (NETFLIX)
I december har Wednesday slagit rekord för Netflix och blivit en toksuccé. Scream-skådisen Jenna Ortega som minstingen i The Addams Family visade sig vara ett riktigt lyckokast, och Tim Burtons serie är en gotisk fest för ögat. Queerkryddan i serien är såklart den kemi som Jenna Ortega och Emma Myers (Enid Sincair) har, för oavsett hur många killar de dejtar i serien så tror vi mest på deras relation och vi väntar bara på att de ska bli ett par. Duon har till och med fått en egen hashtag: #Wenclair. Och ja, sen är ju Wednesdays flirt såklart gay i verkligheten.
Plus, den här dansscenen är EVERYTHING.

Hacks (HBO Max)
Andra säsongen om den avdankade Las Vegas-ståupparen Deborah Vance (Jean Smart) som får en komisk nytändning med hjälp av en ung bisexuell skribent (Hannah Einbinder) var exakt lika vass som den första säsongen. Förutom Smarts och Einbinders ljuvliga kemi, ett kul och överraskande manus, så är serien extremt queer med ett rikt persongalleri av gays.

Tunna Blå Linjen (SVT Play)
Den svenska dramaserien om ett gäng poliser i Malmö är oerhört realistisk i allt den företar sig. Alla seriens huvudkaraktärer är genomintressanta och brottas med privata problem som både känns och bränns. Svensk polis har hyllat serien för sin realistiska ton och den lyckas verkligen fånga upp samhällsproblem på ett sätt som inte känns pekpinne eller forcerat. De många birollerna/statisterna i serien är också extremt trovärdiga och de som rollbesätter gör ett magiskt bra jobb. Säsong två bjöd också på en intressant lesbisk tvist…