Den nya SVT-satsningen för ungdomar, Första dejten teens, är en spin off på succén Första dejten. Hooken är att SVT har matchat ihop ungdomar utöver vissa kriterier och de får gå på en blinddejt. I slutet av programmet får båda parterna en fråga: Vill ni gå på en andra dejt?

Elsa, 17 år, var den första queera personen som Första Dejten Teens-publiken blev introducerade till. Hon hade aldrig gått på en dejt tidigare och sökte in på skoj. Över en middag fick Elsa lära känna sin dejt Rebecka. Dejten var lyckad och i slutet av programmet sa de båda ja att gå på en andra dejt..
Men vad hände sen? Jo, mycket.. Enligt Elsa.

Idag är de bara vänner eftersom Elsa upptäckte nya sidor av sig själv. Hon kom nämligen till insikt, tack vare Första dejten Teens, att hon är aroace. Närmare definerat, både asexuell och aromantisk.
– Jag vill inte ha en intim relation eller romantisk relation med någon, berättar Elsa för QX.

När Elsa sökte in till programmet så nämnde hon sin tveksamhet till kärlek. Produktionen bakom programmet sa att det var okej och att hon skulle komma som hon var. Elsa ångrar inte sin medverkan i programmet även om hennes första dejt blev den sista. Det var nämligen tack vare programmet som hon lyckades komma till denna insikt.
Som yngre brottades Elsa med många oförklarliga känslor. Elsa berättar att huvudkaraktärer i filmer alltid slutade med att de fick sin kärlek. Men hon förstod aldrig sig på kärleksklyschan.  “Vad var det för starka känslor alla kände som man inte kunde beskriva med ord?”, frågade hon sig själv. Elsa kände aldrig lust att vara intim med någon och skyllde det på att hon var sen i utvecklingen. Det först hon blev äldre som begrepp som asexuell, aromantisk och aroace fångade hennes intresse och hon började djupdyka i sig själv.

Idag beskriver Elsa sig själv som aroace och det kommer med en del nackdelar, tycker hon.
– Tyvärr är det mer accepterat att vara kritiskt mot asexuella och aromantiska.
Hon har fått höra att det har med hennes hormoner att göra, att det är omänskligt och att det finns någon där bara att hon inte har hittat den rätta.Idag försöker Elsa bemöta kritiken med självsäkerhet.
– Jag lärde mig tidigt på min resa att hitta mig själv. Vi måste se ljuset i tunneln och hitta de som accepterar oss. De behöver inte förstå, men man behöver inte förstå för att stötta någon.

Bortklippt material på den timmes långa dejten avslöjar en konversation mellan deltagarna där de diskuterar just kärlek och vad som krävs för att det skulle klassas som en kärleksrelation. Diskussionen kom inte längre än att “kärlek är krångligt”, och det var efter det samtalet som Elsa började fundera och då kom fram till att hon är aroace.

Avsnittet med Elsa ligger ute nu på SVT Play och är Första dejten Teens premiäravsnitt.