Men än så länge behöver vi inte oroa oss för att han ska sticka iväg på jaktsemester och skjuta isbjörn:
– Jag tror faktiskt inte att jag skulle skjuta något djur, om jag inte av någon långsökt anledning skulle bli tvungen att göra det för att rädda mitt eget liv. Eller någon annans.

På din blogg kan man läsa att du fått en pistol demonstrerad i ditt hem som en del av researchen till din nya bok, Hotel Uzay. Den handlar om transsexuella i Istanbul, hur kommer det sig?
– Jag var nere i Istanbul i två månader, hängde i de transsexuella horkvarteren och blev kompis med ett par av tjejerna där. Nu är de hjältinnor i min nya deckare, ha ha – är det inte galet?

Din debut, Familjehemligheter, är nominerad till Årets bok på Gaygalan. Den utspelar sig i Stockholms undre bögvärld och man kan känna igen både dig själv och andra personer i karaktärerna, kommer det gälla även i nästa bok?
– Om du är transsexuell och jobbar som prostituerad i Istanbul finns det en risk att du känner igen dig själv eller några av huvudpersonerna. Alla andra kan däremot slappna av.

Varför har du valt att berätta om just transsexuella, är det en politisk fråga för dig?
– Rätten till sin egen identitet, sin kropp och sexualitet är självklart en politisk fråga. Men som författare drivs jag inte av politiska idéer, min fantasi riktar in sig på karaktärer som bär på en spännande historia. Lokhoum, som har en av huvudrollerna i nästa manus, är den karaktär jag har skapat som jag tycker allra mest om. Jag blir varm i hjärtat när jag tänker på henne.

Sexköpslagen är en annan het fråga, var står du i debatten?
– Jag tror inte att sexköpslagen har haft avsedd effekt, det vill säga att begränsa sexhandeln. I realiteten tror jag att kvinnor har blivit mer utsatta och beroende av hallickar och organiserade ligor. Sedan är det en knepig lag eftersom kvinnors, och ibland mäns, rätt att bestämma över sin egen kropp – ställs mot ett strukturellt kvinnoförtryck i sexhandeln. Vad ska väga tyngst? Dessutom leder ju sexköpslagen förmodligen till ökad sexturism. Är det verkligen en förbättring om vi exporterar våra sexproblem till Thailand och Lettland?

Ha kvar lagen eller skrota den?
– Om sexköpslagen vore effektiv skulle jag ha överseende med att den inskränker på människors principiella rätt att bestämma över sina kroppar. Men om den inte är effektiv blir det ju dubbelfel, så att säga. Både pragmatiskt och principiellt. En utredning har tillsatts för att utreda lagen och den ska presentera sitt resultat den 30 april i år. Jag tänker inte bestämma mig förrän jag har läst den.

Du har jobbat som ledarskribent på Östgöta Correspondenten men har nyligen sagt upp dig, varför?
– Jag har intressanta uppdrag som politisk krönikör, jobbar för fullt med nästa deckarmanus och har ett helt nytt bokprojekt som ligger i pipeline. Att bli frilans var egentligen enda sättet att få det allt det här gjort.

Vilka frågor brinner du för politiskt?
– Oj, brinner. Det skulle väl vara att bekämpa dumhet, okunskap och intolerans i alla dess former. Men jag tänker nog mer på att det är viktigt att ta upp ämnen som inte så många andra tar upp. Jag är till exempel en av väldigt få som har diskuterat om vår smittskyddslag verkligen är vettig.

Varför skulle inte smittskyddslagen vara vettig?
– För att i princip allt ansvar för hiv läggs på dem som är hivpositiva. Moralen bakom det är lite konstig. Dessutom är det nog inte det bästa sättet att stoppa smittspridningen eftersom lagen skapar en falsk trygghet hos många, samtidigt som andra tvekar att gå och testa sig på grund av lagen. Den kombinationen är ju väldigt farlig.

Vilka är de viktigaste hbt-frågorna just nu?
– Den viktigaste frågan är att ta ställning för homosexuellas rättigheter globalt, att ge en röst åt dem som inte har någon. Som till exempel de homosexuella i Uganda, som nu hotas av dödsstraff. Vi är privilegierade som har en så säker ställning, den måste vi använda för att stödja andra.

Den där pistolen – provsköt du den?
– Det är ingen bra idé att provskjuta ett vapen i sitt eget hem. Och jag har ingen skjutbana i källaren, heller.

Planerad utgivning för Hotel Uzay är januari 2011 (Norstedts)

Gaygalan hålls måndag den 1 februari på Cirkus i Stockholm.
Biljetter kan köpas här: GayGala-biljetter på TicNet.


Omröstningen 2010 avslutades 18 januari – vi ses på GayGalan den 1 februari!



Nominerade i kategorin Årets bok och blogglänkar till författarna:

Nominerad till Årets bok
Niclas EricssonFamiljehemligheter.

Hans politiska krönikor och författarliv går numera att följa på: En blogg om politik och samhällsfrågor

Nominerad till Årets bok
Sara LövestamUdda.

Hon vann Bok-SM och fick sin roman utgiven på Piratförlaget. Efter att ha gjort sig känd som Bruden bloggar hon numera under sitt riktiga namn: Sara Lövestams blogg

Nominerad till Årets bok
Mats StrandbergHalva liv.

Det är hans tredje roman och den har nyligen sålts till Tyskland. Mats bloggar sedan länge på: Got My Kicks for Free