När danska motsvarigheten till QX Galan hölls för tionde gången var det i närvaro av Kronprinsessan Mary. När hon kom in för att dela bord med arrangerande Rainbow Business Denmarks ordförande Carsten Volden, ställde sig den 900-hövdade publiken och gav en lång applåd.

Kronprinsessan Mary anländer till Axgil-Galan och togs emot av Carsten Volden, ordförande för Rainbow Business Denmark
Kronprinsessan anlände efter att middagen var klar i den imponerande Cirkusbyggnaden i centrala Köpenhamn. Det hon och publiken fick uppelva var en fyra timmar lång gala inramad av Wallmans artister. Ibland blev de enormt duktiga artisterna en smula mal placée med sina nummer mer anpassade till helgernas heteropublik än till en stor LGBT-fest. Men kvällens värdar Tinus Schunard och Casper Sloth såg till att hålla den långa galan rullande.

Det första stora jublet utbröt då den nyligen utsedda LGBT-ministern Karen Ellemann (Venstre) delade ut årets sportpris till Danmarks landslag i fotboll. Två av lagets spelare förklarade att de var stolta över att det bland damfotbollen inte är ett problem med att vara homo och de hoppades att detta skall bli en förebild för resten av sportvärden.

Jubel utbröt även då Danmark Radios Abdel Aziz Mahmoud mottog priset Årets LGBT-person. Han är aktuell med en otroligt stark dokumentär där han kommer ut som homosexuell och möter flera imamer, en djupt homohatisk ung man som med religiösa företecken anklagar honom för att inte vara en god förebild för muslimer. Och vi möter hans mor som nu talar bland unga i minoritetsmiljöer om att acceptera homosexuella.

Här kan du se Aziz Mahmouds dokumentärfilm.

HBTQ-personer i etniska minoritetsmiljöer var också temat för det avslutande Publikpriset. Den danska motsvarigheten till Newcomers, föreningen Sabaah fick ta emot 2018 års pris för sitt arbete.

Kronprinsessan Mary fick äran att dela ut årets Hederspris från Rainbow Business Denmark. Det gick till LGBT Danmark, motsvarigheten till RFSL, som 1948 bildades av bland annat Axel Axgils som är den som gett namn till hela galan.

Årets Festpris gick till Odense-klubben Lambda, Årets Klubb blev My Fair Ladies och årets Aktivistpris gick till arrangörerna av Gesten Pride. Ett Pridefirande i den syd-jylländska kommunen som tillkom som en reaktion på homofobi.

Mer om Axgil-galan kan du läsa på danska hbtq-sajten Out-And-About