Måndag den 4 februari är det dags för den 21:a Gaygalan på Cirkus i Stockholm. Årets gladaste kväll! Det är nu vi ska få veta vad som gjort störst avtryck och intryck under året. Låtarna, filmerna, showerna, böckerna. Och inte minst människorna. Vilka ska hyllas, vem bör prisas?

Jag har haft lyckan att jobba med samtliga – från den allra första där vi kläckte fram namnet på galan medan vi satt och drack kaffe i köket på vårt lilla kontor på Swedenborgsgatan 1998 till att den blivit de stora överraskningarnas och glädjens gala med tv-sändning och besök av både statsministern och kronprinsessan.

Minnena är många, artister och priseutdelare ännu fler. Som förra årets Spice Girls-överraskning, Mel C. En Samantha Fox på lyset eller ett upphittat Village People-original som rev av Go West, In the Navy och YMCA. Vi har haft en sjungande Suzanne Reuter, haft besök av Darin, Danny, Zara Larsson, Laleh, Agnes, Jöback, Helen Sjöholm och halva ABBA.

Vi har varit först med konferencierer som sedan gått vidare och lett större galor, Sissela är ju Gaygalans mamma och fick sedan leda Guldbaggen, Likaså Petra Mede som efter Gaygalan gjort både Mello och Guldbaggen. Måns fick göra Eurovision och bli inte förvånade om Shima Niavarani som lett Gaygalan två gånger snart leder nån av dessa andra galor. I år leds QX Gaygala av Babben Larsson. Ja, ni förstår själva. Gaygalan goes Gotland! Det kommer bli fantastiskt!

”Så tack alla ni som kommit till vår gala under dessa 20 år”

Men – det spelar ingen roll hur bra artister vi tar dit, hur bra idéer vi kommer på, vilka kändisar som uppträder på galan eller vem vi har letat fram ut gömmorna om inte ni gillar det. För en överraskning är inte större än publikens reaktion. Och gaygalapubliken vet hur man både reagerar och beter sig. Ni klappar, jublar och skriker där ni ska, ni skrattar och gråter på rätt plats. Och ni visar de som uppträder att ni älskar det. Den här värmen och kärleken smittar av sig på andra i lokalen och når långt över scenkanten, in bakom scenen och når alla som jobbar med galan.

Gaygalans publik är på tå från första stund. Andra galor har publikuppvärmare för att få igång publiken, haha, det skulle vara årets mest överflödiga jobb på Gaygalan.
Så tack alla ni som kommit till vår gala under dessa 20 år. Ni är utan tvekan Sveriges mest ödmjuka och tacksamma publik, den viktigaste ingrediensen i galan och hemligheten bakom succéerna.

Eller som Björn Gustafsson skulle ha sagt:
Ni är strösslet på en glass, ni är det roliga i hasch. Ni är hej och skepp och hoj, ni är sodastreamad O´boy. Ni är allt som man kan få. Ni är bättre än Die hard två

Den 4 februari är det dags igen. Lyckas du inte få tag på biljett så visas ett längre sammandrag på TV4 ett par dagar senare, sen läggs hela galan ut på qx.se.
I det här numret presenterar vi samtliga nominerade i de tio kategorierna. Nu är det upp till er att rösta på era favoriter.

Hoppas vi ses på galan!
Gott Nytt År på er!