Fredagen den 22 januari 1999 anordnade QX den första Gaygalan på gayklubben Propaganda på Blekholmsterrassen i Stockholm. Konferencier var Kayo och bland de som uppträdde märktes Nanne Grönvall och Rikard Engfors.

Det fanns inget förköp till den första Gaygalan så vi hade ingen aning om hur många som skulle komma, men redan när vi öppnade dörrarna så ringlade sig kön lång på Blekholmsterrassen.

Kvällen blev en succé. Stämningen var på topp och där och då skapades den där speciella Gaygalakänslan med den varma, hjärtliga och glada stämningen. Lukas Moodysson var på plats och fick ta emot priset Årets Film för Fucking Åmål, Christer Lindarw fick QX Hederspris och Elisabeth Ohlson fick ta emot priset som Årets Homo av Efva Attling och Mark Levengood.  KG Hammar prisades som Årets Hetero och tog emot priset av Sophie Uppvik och Ola Forssmed. Dana Internationals Diva valdes till Årets Låt framför Avundsjuk (trots att Nanne uppträdde som dragking), och Believe.

På bilden ovan syns Louise Boije af Gennäs dela ut priset Årets Bok, tillsammans med Mian Lodalen, som gick till Elisabeth Ohlson för Ecce Homo.
Kayo var även konferencier för Gaygalan år 2000, för att sedan lämna över stafettpinnen till Sissela Kyle som tog över jobbet 2001. Gaygalan har sedan 1999 hållits varje år, och sändes på TV första gången 2004.

Nominerade inför den första QX Gaygala 1999 (vinnare i fet stil):

Årets Homo
Elisabeth Ohlson
Sophie Uppvik
George Michael

Årets Hetero
Henrik Johnsson
KG Hammar
Lukas Moodysson

Årets Dragqueen
Babette
Mrs Green
Roger Morgan

Årets Film
Titanic
Fucking Åmål
Wilde

Årets Flipp
Ecce Homo
Prins Carl Philip
Europride

Årets Flopp
Mingel (gayklubb)
Vill ha dig (tv-program)
Alf Svensson

Årets Gayklubb
Homolulu
Propaganda
Patricia

Årets DJ
Emil Hellman
Per QX
Christer Broman

Årets Bar
Side Track
Häcktet
Gretas

Årets Café
Element
Mera
Chokladkoppen

Årets Butik
LW8
H&M
Antikt Gammalt & Nytt

Årets Bok
Gör om mig – Micael Bindefeld
Ecce Homo – Elisabet Ohlson
Så går en dag i våra liv och kommer aldrig igen – Jonas Gardell

Årets tv-program
Ally McBeal
Diggiloo
Expedition: Robinson

Årets Låt
Avundsjuk – Nanne Grönvall
Diva – Dana International
Believe – Cher