Fredagen den 22 januari 1999 anordnade QX den första Gaygalan på gayklubben Propaganda på Blekholmsterrassen i Stockholm. Konferencier var Kayo och bland de som uppträdde märktes Nanne Grönvall och Rikard Engfors.
Det fanns inget förköp till den första Gaygalan så vi hade ingen aning om hur många som skulle komma, men redan när vi öppnade dörrarna så ringlade sig kön lång på Blekholmsterrassen.
Kvällen blev en succé. Stämningen var på topp och där och då skapades den där speciella Gaygalakänslan med den varma, hjärtliga och glada stämningen.
Lukas Moodysson var på plats och fick ta emot priset Årets Film för Fucking Åmål, Christer Lindarw fick QX Hederspris, Elisabeth Ohlson fick ta emot priset som Årets Homo av Efva Attling och Mark Levengood medan KG Hammar blev Årets Hetero. Dana Internationals Diva valdes till Årets Låt.
På bilden ovan syns Louise Boije af Gennäs dela ut priset Årets Bok, tillsammans med dåvarande flickvännen Mian Lodalen, som gick till Elisabeth Ohlson för Ecce Homo.
Kayo var även koferencier för Gaygalan år 2000, för att sedan lämna över stafettpinnen till Sissela Kyle som tog över jobbet 2001.
Gaygalan har hållits varje år sedan 1999 men sändes på TV första gången 2004.