Det var cool stil, rätt folk och rätta märken igår i Dieselbutiken på Biblioteksgatan när gänget bakom nya gay/hbt/queer/whatever-tidningen Mums hade releasefest.
Några av Sveriges skönaste och mest kreativa aktörer på bögscenen, Petter Wallenberg, Stefan Ingvarsson och Martin Bergström har tillsammans med formgivaren Tove Nilson tagit fram en tidning med det innehåll de saknar i annan media.
Här blandas mumsiga intervjuer med litterära betraktelser och drömska modereportage, allt i de fyras anda. En öppenhjärtig intervju med två namngivna och med bild presenterade hiv-positiva om hur det är att ragga känns onekligen, med allt smusslande, som ett bra grepp. Liksom i gammal hederlig gayanda hyllningar till divor inom och utom en radda av musikuttryck. Allt ihopsatt i en kaotiskt kul layout.
Tidningen delas ut gratis och kan även laddas ner via mumsarnas hemsida. Har ni chansen så fixa helst ett pappersexemplar eftersom tidningen verkligen känns som ett välkommet statement från detta kring det 30-gäng (jo – en grej i tidningen är att alla medverkandes ålder sätts ut. Carola är 43).

Men det där med Åsa Waldau? Bland de första jag stöter på när jag äntrar Dieselbutiken är en leende kvinna som presenterar sig som Åsas pressansvarige. Jag tänker först legendariska marknads-Åsa på Diesel och blir lätt förvirrad. Känns inte som kvinnan jag pratar med riktigt går ihop med Diesels image.
Så pekar hon och jag ser Kristi brud tisslandes med Kim Anderzon vid scenen. Jag frågar pressekreteraren om församlingen i Knutby fattar vad det är för tidning. (på Åsas hemsida står det om Mums: ”en helt ny tidning som delas ut gratis i storstäderna. De ville tala om hennes musik och om vem Åsa Waldau är, bakom mediabilden. Ingen längtar mer än Åsa att få svara på den frågan. Efter alla lögner om Åsa känns det nödvändigt för henne, att få visa vem hon verkligen är. Inbjudan kändes positiv.”)
Men, liksom, att tidningen är bögig, så…..
– Ja visst, säger pressansvarige varmt leende. Vi är inte komna till jorden för att döma.
I Mums så intervjuas Åsa Waldau om kristen musik. Ingen antydan om varför hon som ledare för en bokstavstroende kristen sekt, är med i ett sodomitiskt sammanhang.
Kalla mig gammalmodig men det känns ju onekligen som ett nytt grepp. Men kan Runar så kan väl Åsa bli poppis kring Stureplan. Sippa skumpa för att bättra på imagen. Vem bryr sig om vad folk står för – hallååå! Snap out of it!
– Jag hoppas det går bra för tidningen, säger Åsas press- och bokningsansvarige Kristina Kuling och så fick jag hennes visitkort med en stor bild på Åsa.
Det var ju en queer upplevelse. Hon fick mitt.
Releasefester blir det även i Malmö och Göteborg. Vem vet, kanske Åsa nu ser till att Carola äntligen, efter alla dessa år av tjat, kan få plats på en gayscen! Man är ju inte satt till jorden för att döma. Typ.

Mer Mums på deras hemsida: tidningenmums.se