Idag kom budet att Dame Elizabeth Taylor avlidit i en ålder av 79 år. Taylor föddes i Hampstead i Storbritannien av amerikanska föräldrar och det var i USA hon gjorde sin karriär inom filmen. Hennes liv vara kantat av såväl äktenskap som skilsmässor, totalt hann hon med åtta vardera var de två med Richard Burton nog blev mest uppmärksammade.
När sjukdomen aids bröt ut och hårt drabbade bland annat USAs homosexuella män var hon tidigt en förkämpe för att uppmärksamma sjukdomen, hjälpa forskningen framåt och ge stöd åt sina vänner.
Det var Elizabeth Taylor som stod vid Rock Hudsons sida tidigt under epidemin när han insjuknade och hans dittills dolda homosexualitet blev allmänt känd. Den erfarenheten fick henne att vara med i bildandet av American Foundation for AIDS Research (amfAR) och senare the Elizabeth Taylor Aids Foundation (ETAF). Det har uppgivits att hon fram till 1999 bidrog med att samla in 50 miljoner dollar till kampen mot sjukdomen.
Hbt-samhället och alla de som levt med hiv och aids har idag en hjältinna att tacka! Och film- och teaterälskare världen över minns en ung vacker såväl som en vuxen fantastisk skådespelerska som lever för evigt i våra minnen och genom hennes många odödliga insatser för film- och scenkonsten.