Idag avslöjades vilka åtta personer som fått nytt förtroende, denna gång att göra vinterprogram, och då syns homoprofilerna Lars Lerin, Annika Östberg och Rikard Wolff bland dem. Även komikern Sissela Kyle som under många år har lett QX Gaygala kommer göra ett vinterprogram som sänds på nyårsdagen.

Först ut, på juldagen är skådespelaren och sångaren Rikard Wolff. Han sänder programmet från sin bostad och det ska handla om hans kärlek och drömmar de senaste 30 åren.
– Det är jättekul, och att jag hade blivit vald av lyssnarna fick jag inte klart för mig förrän alldeles nyss, avslöjar han.
Ramen för programmet är hans adress på söder där han bott de senaste tre decennierna. Där har han bott under scenskoleperioden, under Änglagård, under kärleksaffärer och när han blev pappa.

En av det här årets sommarpratare som väckte mycket uppmärksamhet är konstnären Lars Lerin. Hans sökande efter kärlek och första mötet med äkta mannen Manuel från Brasilien har beskrivits i dokumentären För dig naken.
– Jag blev förvånad över det stora genomslaget, men tydligen är det många som lyssnar på programmen, säger han till qx.se

Programmet ska handla om vänskap och kärlek.
– Jag ska berätta om vänner jag har haft och inte haft, lite om dold ilska och trevlighetsraseri och om mitt förhållande med Michael Jackson. Dessutom blir det ett inbillat bröllop i Indien, ett dopp i Mjösa och en rejäl storstädning.

Annika Östberg satt fängslad i USA under 28 år. Sedan maj 2011 är hon en fri kvinna och när det avslöjades att hon skulle få radiotid väckte det debatt. Efter hennes program tystnade kritiken.
– Jag var rädd hur jag skulle bli mottagen. Alla andra var så fina stora namn och så kom jag där i radio med mitt fula bagage.
I januarinumret av QX berättade hon för Mian Lodalen om sitt nio år långa förhållande med flickvännen Anne och hur komplicerat det var att ha en kärleksrelation innanför fängelsemurarna.
– Programmet kommer att handla om resan hem och hur snabbt allting gått och hur mycket som har hänt i mitt liv de senaste åren.

Sissela Kyle avslutar Vinterpratarserien på nyårsdagen. Hon säger att hon inte har någon aning om vad hennes program ska handla om mer än hennes aversion mot nyårsfirande.
– Jag hade tänkt ut massa pretentiös teman, men sedan kraschade datorn och jag såg det som ett tecken. Nu är jag helt renrakad!

25/12 Rikard Wolff, skådespelare och sångare
26/12 Soran Ismail, komiker och debattör

27/12 Hanna Hellquist, krönikör och författare



28/12 Annika Östberg, föreläsare

29/12 Morgan Alling, skådespelare, regissör och föreläsare
30/12 Lars Lerin, konstnär

31/12 Olof Wretling, skådespelare

1/1 Sissela Kyle, skådespelare, regissör och komiker



Sändningstider: Sveriges Radio P1 kl. 13.00 med repris 22.05.