Vem i hela friden var denna skandalomsusande tjej?
De flesta av oss förnimmer hennes namn med Greta Garbo från Hollywoodfilmen om Kristinas liv.
Hon föddes en kall vinternatt 1626 på Stockholms slott. Pappa var Kung Gustav II Adolf, (bakelsen ni vet) han hade fullt upp med att kriga i Europa och när Kristina var sex år dog pappa i dimman i Lützen, som enda barnet fick flickebarnet ta över och bli regent.
Och blev uppfostrad av karlar. Spekulationerna huruvida hon var kvinna eller man tog fart redan då hon föddes, hela hovet, Sverige och Europa väntade på en tronarvinge från stormaktsriket Sverige. En tronarvinge skulle givetvis vara en gosse, allt annat var otänkbart.

Men. Ut kom Kristina, en tös!
Förvirringen var total, ingen hade förberett sig på att uppfostra en liten tjej så Kristina fick helt enkelt bli den prins och blivande kung som alla längtade efter.
Det blev en barndom med jakt, ridning, pilbågar och fäktning. Mellan varven satt hon i skolbänken, lärde sig åtta språk och pratade om Gud med Gud, hon var Gud.
Denna Gud var Kristinas allt.

Hon var utsänd av honom, det var hon som var Guds förlängda arm på jorden och hon gjorde allt för att delta i skådespelet med sin huvudroll.
När hon blev 18 år var det dags att bli kung. Ingen vid hovet hade någon erfarenhet att kröna en drottning så hon fick bli kung helt enkelt, det var lättast så. Det var det de hade tränat och repeterat, att installera en kung.

Hon styrde och ställde i Guds namn. En och annan fick sätta livet till och hon och gick totalt in rollen som Guds marionett på slottet, i Sverige i Europa i världen.
När hon närmade sig 30-års åldern började hon bli less på det trångsynta Sverige.
Hon gick så totalt in i rollen som en liten Gud på jorden och sneglade hela tiden på Rom. Där fanns Vatikanen, där fanns den far hon aldrig haft, Gud.

Sagt och gjort hon lämnade sin stora kärlek, hovdamen Ebba Sparre och drog med sig hela Gamla Stan till Italien.
Nu skulle hon bli katolik. Allt för att komma närmare Gud och få huvudrollen i föreställningens totala centrum. Att hennes pappa hade krigat mot just katolikerna i 30 år brydde hon sig inte om, nu hade hon ett mission. Kronan langade hon över till sin kusin och under pompa och ståt drog hon ut på Europaturné för att till slut nå Rom.
Hon blev en megakändis, kanske kan vi jämföra henne med Lady Gaga, Marlene Dietrich och Madonna?
Allt i ett. Flickan som blev kung. Europas kändaste kvinna. Rebellen som kastade kronan. Kvinnan som fostrades till man och en människa som såg sig själv i den ultimata huvudrollen med hela världen som publik.
Hon var en karl i kvinnokläder, skrev tårdrypande kärleksbrev till andra kvinnor, ja framförallt till vackra Ebba som var kvar hemma i Stockholm men det är en helt annan historia.

Vilken resa hon gjorde, vår Kristina.
Hon hade nog älskat att veta att det varje år kommer ut böcker om henne, att den vackraste av dem alla Greta Garbo har gestaltat hennes liv på filmduken och att varenda dragshow världen över med självaktning kopierar henne.
Och att vi fortfarande, efter nästan 400 år är nyfikna på lilla tjejen som blev kung och superstar.

I Livrustkammarens utställning ”Bilder av Kristina” bjuds vi på hennes privata brev utlånade av Vatikanen, hennes kröningsmantel, riddarrustning, pilbågar och nattsärk. Vi får hänga med i en tidsresa med skvaller, politik, intriger och olycklig kärlek. Allt regisserat av Kristina själv.

Hon har kallats landsförrädare, riks-svikare, megaflata och europas första queer.
Men hon var bara Kristina denna tös vi nu kan komma hyfsat nära genom Livrustkammarens utställning ”Bilder av Kristina” och själva försöka få ihop pusselbitarna om vem hon var, vad hon tänkte och vilket för nick hon hade haft på qruiser.
Gå till Gamla stan och lär känna denna lilla tjej som var stormaktskung redan i vaggan men som bara ville vara, just ja Kristina.