Förutom att han spelar huvudrollen har Christian Sandström även skrivit manuset och producerat föreställningen som spelas för slutsålda hus på stadsteatern i Valkeakoski. Jag träffar honom över en kopp kaffe på en av hans lediga dagar och Christian kan se en hel del likheter med sej själv och James.

– Vi kommer båda fråm vischan och har sökt oss till någon sorts storstad och har båda haft problem med förhållandet till våra pappor, berättar han.

Christian har själv nu ett okej förhållande med sin far medan James aldrig fick det. När James far var på väg att börja acceptera sin son nåddes han den 30:e september 1955 av sonens dödsbud i en bilkrasch.
– En av föreställningens viktigaste budskap är att man skall ta vara på den tid han har innan det är försent, säger Christian och berättar vidare om hur spöklik den föreställning de hade just före Deans dödsdag var.

Tekniken strulade och en fjäril hade sökt sig in på teatern. I en scen där Christian som James för en reporter skall säga Deans klassiska replik; ”Nej, jag är inte homosexuell, men jag tänker inte leva mitt liv med bakbundna händer” landar plötsligt fjärilen på Christians bröst och blir kvar där länge.
– Det kändes som om James var närvarande den kvällen och gav sin välsignälse till föreställningen, säger Christian. Det viktigaste i livet är osynligt för ögat.

Det som bland annat fascinerat Christian hos Dean är hans stora aptit på livet.
– Vad sedan gäller hans förhållanden till både kvinnor och män så använde han människor för att lära sej om mänskligheten och när han var färdig med dem så lämnade han dem.

Något som Christian medger att han som skådespelare, mer eller mindre medvetet, själv också gjort.
– Det finns män som jag haft en fling med och där jag kommit in i en för mej tidigare okänd värld som jag sedan kunnat utnyttja i mitt yrke, säger han.

Musicalen ”James Dean- förevigt din” hade världspremiär i september och har blivit en sådan succé att en nypremiär kommer att hållas ivår. Föreställningen är på finska men en svensk översättning håller just nu på att göras så eventuellt får man se den på en teater i Sverige i framtiden.
– Föreställningen är dock inte en exakt avbild av Dean och skall inte vara det, säger Christian.
– Det är en tolkning av hans historia.

En tolkning där förhållandet med James första pojkvän William Bast (spelad av Panu Larnos) lyfts fram och även hur Dean som ung blev sexuellt utnyttjad av prästen De Weerd.

– Jag är väldigt glad att en uppsättning som så tydligt tar upp HBT-teman fått en sådan genomslagskraft i Finland. Inte minst med tanke på vad som händer exempelvis i Ryssland idag avslutar Christian.