Att Jonas Gardell kan trollbinda en hel teatersalong vet vi. Att han kan få alla i en 200-hövdad publik att i nästa sekund skandera homokamp-slagord och kikna av skratt om vartannat vet vi också.

I höst har han återigen visat att han dessutom bemästrar samma konst på fyllda arenor! Efter Malmö, Göteborg, Örnsköldsvik, Sandviken och Lindköping avslutar han och hela hans resande teatersällskap nästa vecka med Globen och så sista, sista, sista gången på Kinnarps Arena i Jönköping.

På turnén har råddare och musiker blandats med odspelkörer, dansare, kör och dragqueens! Samordnare för drag-queens-gänget har Leo B varit som exklusivt för QX haft kameran igång för back stage. Vi passade på att luska ut hur det är att resa på turné med Gardell och en hög Dragqueens.

Så Leo B, vad är bäst med turnén. Lista!
Nr 1: Våran sköna turnébuss med chaffisen som bjussat på hembakat
Nr 2: Den fullproppade ”transgarderoben” som bara lyfts in i logen varje gång, så himla ”Madonna på turné känsla”
Nr 3: Sexiga roddare i varje stad = lokala killar som hjälper till att riva och packa in i alla trailers (som en porrfilm).
Nr 4: Alla underbara stora sminkbord med jättespeglar som också bara lyfts in i logen.
Det allra bästa nr 5: Bandet, gospelkören, sångerskorna, dansarna som svassar in på scen efter att Gardell piskat upp stämningen till finalen. Som grädden på moset, räkmacka de lyx!

Sämst med turnén:
– Kommer inte på nåt. Det skulle väl vara all god mat och det hembakta som bara finns där hela tiden! ”tjockisvarning”. Och landningen i Göteborg nu senast med stormvarning… Götapetter! Pinkade i brallan av skräck..men vi kom ned i alla fall!

– Som ansvarig Transkoordinator för Mitt enda liv i nästan två år nu så har jag bara haft huvudvärk två gånger… En transa som sjukade sig samma dag som nypremiären på Maximteatern (hade varit på nattklubb samma kväll ska tilläggas) och en gång var det en som inte dök upp alls.

– That’s it..för övrigt bara helt fab med ”Gardell girls”!

Två chanser kvar att se Mitt Enda Liv! Föreställningen i Globen är speciell! Överskottet går till Läkarmissionen, Childhood och Regnbågsfonden.

Efter Jonas Gardells extra föreställningar på Cirkus tidigare i år fick han in 525 000 till Läkarmissionen och ett projekt som stöttar barn i Kenya vars föräldrar avlidit i sjukdomen aids, och 200 000 till Regnbågsfonden.

Hur mycket de två verksamheterna får in som resultat av föreställningen i Globen den 17 december, beror på hur många som köper biljetter! Så. Boka. Nu!Regnbågsfonden, som Jonas Gardell varit med att stifta, har hittills genom RFSL gett 430 000 kronor till projekt i Uganda. Den största andelen av detta har gått till organisationen SMUG, för att påverka politiker och lagstiftare kring kriminaliseringen av homosexualitet i landet. Ett arbete som fick ett tydligt resultat när den nya hårdare anti-gaylagen i Uganda stoppades efter att lagen överklagades till Högsta domstolen. I projektet som fått stöd ingår även att påverka attityder i landet och ge juridiskt och socialt stöd till de som drabbas av diskriminering.

Dessutom har projektet ”PAL” som samlar den ugandiska hbtq-rörelsen fått stöd liksom en Nödfond.
Just nu pågår arbetet med att ta fram ett projekt för förföljda hbtq-personer i Nigeria. Förhoppningen är att detta skall kunna sjösättas under våren.

Fonden stiftades av Mälarpaviljongens Arto Winter, QX Jon Voss och Jonas Gardell och i styrelsen sitter idag även Kajsa Bergqvist och Fredrik Robertsson.