I slutet av november förra året åkte Mian Lodalen och Sara Lövestam ner till Sitges på en skrivarresa anordnad av Ingrid Hedman och hennes företag Catalunya Travels. Den blev så lyckad att en ny resa redan är planerad och den blir nu av i maj. Det blir en vecka full av skrivande, inspiration och gemenskap i spanska Sitges, och alla bor ihop i en villa med trädgård och pool. Nu kan ni anmäla er till Skrivarretreat med Sara Lövstam och Mian Lodalen 3-10 maj. QX kollade med Mian och Sara varför de sa ja till resa nummer två.

Hur upplevde ni den förra resan?
Sara: Det var en vecka av konstant glädje, som ett kollektiv där alla pratade om skrivande, som att korsa Pride med de härligaste bitarna av en folkhögskola. 
Mian: …ja, den överträffade alla förväntningar. Maten, medelhavet, människorna. Årets bästa vecka.
 
Vad överraskade er med resan?
Mian: Att alla var så modiga med att dela med sig av sina farhågor och med sitt skrivande. Det blev snabbt en väldigt öppenhjärtig stämning. Många kom varandra nära, väldigt fint faktiskt. Och garven. Jag trodde inte vi skulle ha så vansinnigt kul.
Sara: Vi trodde att vi bara skulle göra ett jobb. Både jag och Mian är vana vid att föreläsa och hålla i seminarier, och vi var helt redo för att bete oss professionellt i en vecka. Men deltagarna, platsen, stämningen – det tog en dag innan vi tog hela den här gruppen till våra hjärtan och insåg att detta inte var ett jobb – det var en livshändelse.

Vad var höjdpunkten?
Mian: Det var så många, hela tiden. Men att vara i miljön, Sitges är ju en plats jag alltid kommer vilja återvända till, i värmen och ägna sig åt skrivande med queera människor. Det blir liksom inte mycket bättre än så.
Sara: Skrivmässigt var det fantastiskt att få lyssna på deltagarnas texter, att sitta en och en och försöka hjälpa dem att komma vidare. Att dela med sig av sitt skrivande är ju så intimt, man lär känna någon på ett speciellt sätt genom att jobba tillsammans med hens texter. Men jag kan inte säga ”höjdpunkt” utan att också nämna resan till Barcelona, där vi hälsade på min internationella agentur, gick ut på flatklubb och avslutade med en vansinnessprångmarsch genom staden i jakt på en nattbuss som vi aldrig hittade.

Vad kommer skilja kommande resa från den i november?
Sara: Den här gången vet vi varifrån nattbussen går, och i schemat har vi ändrat lite så att vi lagt in färre föreläsningar och fler skrivövningar. I övrigt så blir det deltagarna som kommer att göra nästa resa lika unik som den vi var på i november. Två grupper av människor blir aldrig likadana.
Mian: Men en del av dem som var med första gången följer med även på denna resa, vilket är grymt kul. Fast det blir ju en ny sammansättning av människor så en repris blir det inte. Och vi kommer att lägga fler skrivövningar utomhus: på caféer och på stranden.
  
Vad tog ni med er från resa, vad gav den er som författare?
Sara: Det är alltid nyttigt och berikande att prata om skrivande med andra som skriver. Genom en skrivövning eller någon annans text kan man få syn på sin egen text ur en annan vinkel, vilket behövs ibland när man kommit in i en bekväm lunk, och för mitt författarskap var det lite av en vitamininjektion bara att få prata skrivande i en vecka. Men det jag tar med mig är framför allt på ett personligt plan. Jag har fått vänner för livet.
Mian: Att det finns så många historier som inte har berättats – Än. Drömmen är ju att de här resorna kommer generera flera publicerade historier. Men det viktigaste av allt är att deltagarna åker därifrån med känslan: jag kan och jag vill. Och att den här resan har lyft oss alla på flera 

Vi har förstått att den förra resan var lyckad men måste ändå fråga, varför gör ni detta igen?
Sara: För att den förra resan överträffade alla våra förväntningar och helt ärligt gjorde våra liv bättre.
Mian: Nej, det går bara inte att tacka nej.

Vill du hänge med i maj. Kolla in mer på Catalunya Travels hemsida!