Manskören Hellmans Drengar kom till kungliga hufvudstaden på lördagskvällen med sin föreställning Karlakarlar. Trots en lite seg start på biljettförsäljningen blev det närmast slutsålt till den vackra teatern på Mosebacke Torg.
En familjär stämning där många familjemedlemmar av alla varianter slöt upp gjorde att körmedlemmarna från start kunde känna sig väl mottagna.
Kören är mixad gay och straight och manstematiken i föreställningen kan säkert uppskattas av såväl hetero som homo, män som kvinnor. Men visst är det i gaykulturen kören tar sitt avstamp.
Förutom dirigenten Claes Nyström märks Jan Isaksson extra med specialskrivna texter och arrangemang. Körens eget husband. pianisten Micke Hjernestam liksom Linda Friskopp på tvärflöjt (med inhopp vid pianot) skapar en bra mix till den mer traditionella körsången.
När Hellmans Drengar som sitt tredje nummer sjunger ett ryskt klassiskt stycke, Nine Sili Nebesniya av Alexander Sheremetiev blir jag tagen över framförandet. För mig är det här jag ser att detta är en kör som levererar i hög klass. En kör som jag fullständigt kan slappna av till och njuta av.
Jublet ökar ju längre föreställningen lider och det med rätta. Helmans Drengar blandar starka budskap om hatbrott med glädje och drift med mansrollens irrgångar. Publiken sjunger med av hela sitt hjärta i de två allsångsinslagen och är med på noterna hela föreställningen igenom.
I takt med att jublet växer spricker kören upp i allt bredare, nästan förvånade, leenden. Sällan ser man hur viktig just publiken är för artister. Här bar verkligen publiken fram drengarna hela vägen.
Tala om genombrott för Hellmans Drengar. I Göteborg vet man ju redan, men om inte detta gör att killarna kan våga satsa på mer turnérande så blir jag djupt förvånad.
De teaterinslag som levereras är nog det enda jag hade lite svårt för. Det är en konst att bryta en mäktig körsång med tal eller solosång. Det var knappast dåligt, men övergången och tempoväxlingen är nog det kören behöver jobba extra med för att föreställningen Karlakarlar skall flyta helt.
Så nästa gång Hellmans Drengar står på scen med en föreställning, missa inte det. Bor du inte i Göteborg så ta tåget, det är det mer än väl värt!