I den självbiografiska serien får man följa tecknarens alterego Keigo, som är nyutkommen i gayvärlden. Tidigare har serien publicerats några lokaltidningar, något som väckt debatt på vissa orter. Bisexualitet, blöta krogkvällar och total uppriktighet blev för mycket för vissa läsare, men nu känner 26-årige Kwok-hei Mak att han får revanch för att han blev stoppad av vissa tidningar.
– Det är jättekul att Svd tar in min serie. Jag har väntat på det här ögonblicket länge, att en stor dagstidning ska upptäcka den.
Vad var det som landsortspressen störde sig på?
– Först sa man att det berodde på att det förekom alkohol och var en del snusk, men sedan fick jag veta att bögtemat var katalysatorn. Det var i seriestrip nummer 25 som mitt alterego Keigo kommer ut som bisexuell. Min första tanke var att det var kul att serien var kontroversiell, men det var inte lika kul när tidningarna la ner den. Rocky har ju funnits i över tio år, och serien Elvis mer än sju år, och precis som dem beskriver jag mitt vardagsliv. Det är min verklighet jag beskriver, och jag gör den inte för att uppröra folk.

Hur kom karaktären Keigo till?
– Det började med att jag ville dokumentera min högskoletid. Jag hade läst Rocky som inspirerade mig, och det här blev mitt hobbyprojekt. När jag visade upp det för mitt syndikat så tyckte det att det kändes nytt och fräscht. Jag ser det som en bra terapi där jag samlar på samtal med vänner och mina egna erfarenheter. Jag ritar istället för att grubbla.

Var det självklart att Keigo skulle komma ut som bisexuell?
– Det kändes som ett bra sätt att hantera min läggning. Jag tror folk känner igen vissa situationer. Många på Qruiser skickar trevliga meddelanden till mig, men inte bara qx-människor som är homo, bi eller trans. Temat för serien är ju inte bisexuellt, utan hela livet. Fokuset ligger inte på min sexuella läggning.

Vad gör du förutom att du tecknar Keigo?
– Jag har gjort två böcker om serieteckning tillsammans med en författare. Sedan har jag gjort nya illustrationer till Bert-böckerna. Det har varit en otroligt push i karriären att Rabén och Sjögren ville att jag skulle göra en makeover av Bert. Sedan har jag gjort illustrationer till Kungliga Operan och dess barnuppsättning av Wagners Ringen.

Läs även:
Bisexuellt studentliv med Keigo