I boken Bang om Bang kommer både hon själv och dottern Ruffa till tals. Bang tar den mesta platsen genom dagboksblad och personliga brev, men även utdrag ur boken Det kom aldrig i tidningen. Ruffa har gjort urvalet, kommenterar det Bang skrivit och berättar om sådant hennes mamma inte fick skrivet – som Bangs bisexualitet. För memoarerna kom aldrig, Barbro Alving drabbades av afasi och arbetet blev henne övermäktigt.
Bang var pionjär som kvinna och krigsreporter, hon rapporterade om OS i Berlin 1936 och tog sig över Atlanten under brinnande världskrig. Men hon skrev också vardagsnära kåserier. Och många årtionden innan begreppet regnbågsfamilj figurerade en sådan i kåserierna. Bang själv, livskamraten Loyse Sjöcrona och dottern, alltså Ruffa.
I Bang om Bang finns många fina brev från Bang till både Loyse och dottern. Och Ruffa skriver varmt och kärleksfullt om sina två mammor i boken. När vi talas vid bekräftar hon den bilden.
– Vi var en annorlunda familj, men en varm och lycklig familj även om jag inte gillade att Bang var borta så mycket. Men jag var trygg och lyckligt lottad.
– Det här var på 40-50-talet. Och två mammor uppfostrade dig. Men du skriver att ingen gav dig gliringar eller kommentarer.
– Det är ju möjligt att man gjorde det men det var inget som nådde mig. Jag hade två mammor. Dessutom hade jag en spännande pappa också. Kompisarna var avundsjuka! Först när jag var 16 förstod jag att man kunde tycka att det var något konstigt. Det var en kille jag var ihop med som sa något om att Bang såg märklig ut och rökte cigarr! Men jag blev mobbad för att jag var född u.ä. – utanför äktenskapet.
– Undvek din mamma att tala med dig om sina känslor för kvinnor?
– Ja, det tror jag. Hon skulle prata med mig om något ”när jag blev mognare” men sköt på det. Sen satt vi på Torpet och snackade en natt och jag sa ”mamma, du behöver inte vara orolig”. Hon trodde jag skulle ta illa upp…
– Tror du att Bang själv hade skrivit om sin bisexualitet om memoarerna hade blivit av?
– Jag tror det. Hon sa att hon skulle berätta hur det vara att vara Bang, att ”vara en som jag”. Hon hade haft många karlar fast hon älskade kvinnor djupare. Men jag har förstått att det var svårt för min mor också, för hon och Loyse hade inte en erotisk relation sen Loyse flyttade hem till oss.
Sen tror jag att i den äldre generationen bland hennes läsare finns det fortfarande en fördom, att man inte pratar om sånt här. Gudskelov är det en annan syn på olika sexuella inriktningar nu. Och på sistone har det hänt att folk sagt till mig att vi varit förebilder för homosexuella familjer.
– Du är själv journalist. Kan du ställa dig utanför dig själv som dotter och bedöma Bangs texter?
– Jag har suttit och brottats med det och inte vetat om jag sagt ”fan vad bra!” för att jag är hennes dotter eller för att de är bra. Men jag har redigerat många texter i mitt jobb och de är bra! Till och med dystra dagboksanteckningar slutar med en knorr!

Bang om Bang i QX Shop
Bang i radion – Det mest önskade med Barbro Alving (SR)