I kväll kvalar Norge i den andra semin i Eurovision Song Contest i Köpenhamn. Och de flesta på plats tror att den vackra balladenSilent Storm enkelt seglar vidare till final.

Hur skrevs Silent Storm?
– Jag har länge vetat att Carl-Espen har en vacker och unik röst, och att har burit på en dröm om att sjunga för människor. Jag tänkte länge på vad som skulle vara rätt för honom låtmässigt och kom fram till två saker: Rösten skulle vara ”naken” och i fokus i ljudbilden. Och texten måste vara uppriktig och ärlig. Så jag satte mig och funderade, vem är han och hur upplever jag honom? Sen skrev jag Silent Storm, den är min tolkning av honom och den skrevs på en kväll.
Tänkte du någon gång framföra låten själv?
– Nej, aldrig. Det är Carl-Espens låt och historia.
Din egen musik beskrivs som en mix av PJ Harvey och Patti Smith, stämmer det?
– Det är lite roligt för det har jag hört från flera håll, att PJ skulle vara en inspiration. Men när det skrevs visste jag knappt vilka de var. Jag kan höra vissa likheter men jag tror att det som gör att folk vill jämföra oss är att vi är starka kvinnor vid sidan av populärkulturen som många kan relatera till. Jag släpper en ny singel till sommaren.
Du bor i London nu?
– Ja, jag flyttade hit för kärleken, Kimberly bor ju här. Och jag trivs eftersom det är en sådan metropol, alla människor ryms här.
Har du alltid varit öppen med att du är gay?
– Ja, sedan jag blev kär som 13-åring. Jag har aldrig haft några negativa erfarenheter eller reaktioner på det. Så jag känner mig väldigt privilegierad som haft det så bra. Jag är en känslomänniska och det är viktigt för mig att vara öppen med vem jag är. Jag tror också det gör det lättare för människor att visa intresse för mig som artist om jag är öppen med vem jag är. .

Läs fortsättningen om hur Josefin träffade sin fru, om Norges chanser och vad hon tycker om Sanna Nielsens låt.