Boxarhunkar & falsksång –

Dags för semi 1 i Tyskland

I kväll ska nitton bidrag bli tio när agnarna sållas från vetet i den tyska tv-staden. Men det kan bli en lång kväll eftersom det är allt för många skitlåtar med. Det är inte mycket att skriva hem om efter att ha bevittnat ett genrep av kvällens tävlande akter. Bra låtar har fått oklädsamma scenkostymer och tråkiga låtar har gjort ännu tristare genom fula framträdanden. Men större delen är så menlöst och intetsägande att tv-tittarna är tvungna att rösta in struntlåtar i finalen.
Förhandsfavoriterna då? QX vinnarkandidat Kati Wolf har problem med tonerna och ger oss en trist scenshow. Azerbajdzjans omaka duo sjunger okej men känns lite stela och Norges Shakira-sväng är fortsatt stabil, men känns mer som ett öppningsnummer. Finlands rädda-världen-ballad har utvecklats till ett utropstecken men vi tycker mest att den är ett sömnigt pekoral.

Programmet i sig är snyggt paketerat med en jättescen, (ogayiga) snygga vykort och tre programledare. Den manlige programledaren Stefan Raab är dock outhärdligt självgod och vi skulle gärna plocka bort hans tuppiga uppenbarelse och se mer av den lilla roliga kvinnan istället.

Nåväl, här är våra betyg och finaltippningar.


Polen QX QX
Smått underskattad och bortglömd, men ändå helt okej, eurovisiondisco. Så här skulle Elin Lantos Doctor, Doctor låtit om den varit bra. Missar dock finalen precis.


Norge
QX QX QX

Färg, glädje och låten hela Euroclub dansar conga-tåg till här nere i Düsseldorf. Norska Stella känns självskriven i final, trots att favoritskapet svalnat en del sedan i vintras.


Albanien
QX

Gapig albansk tant (som lite elakt gör sig mindre bra i HD-upplösning) har utrustats med en hopplös rockballadssörja. Kejsi Tola, var är du? Ingen final för Albanien i år.


Armenien
QX QX QX

Visst är det egentligen småtramsigt eurovisionkitch, men det här är en av våra guilty pleasures. Snygg scenshow med boxningstema och hunk-dansare kombinerat med Armeniens förmåga att alltid gå till final talar till dess fördel.


Turkiet
QX QX

Årets turkrock är en stor besvikelse efter förra årets supersnygga andraplacering. Håll istället utkik efter en ormkvinna i en boll och efter Maltas fågel från ifjol medan ni ser turkarna plocka ännu en finalplats.


Serbien
QX QX

Ljummen retropop med Pixie Geldof-kopia som vill vara tidig Cardigans men blir mest en Let’s Dance-cover. De dansande körtjejerna och fantastiska färger är behållningen.


Ryssland
QX QX

Ryske Alexey dansar och sjunger bra i ett svensk-blingat nummer som luktar väldigt mycket Dannys – men Love Generation fick fortfarande den bästa RedOne-låten i årets schlagercirkus. I final ändå såklart. Det är ju Ryssland.


Schweiz
QX QX QX

Söt och oförarglig ukulele-jazzig gatumusikant-pop framförd av en trio med polyamorös vibb. En av våra personliga favoriter, men förmodligen utanför final. Tyvärr. Vi har gärna fel just här.


Georgien
QX

Visst, rapen är trovärdig, men låten är det inte. Efter en hyfsad start urartar den i en för oss helt avskyvärd rocksörja som vi inte tror går vidare. Eller hoppas i alla fall.


Finland
QX QX

Det finns inget värre än en irriterande finne på fel ställe och här har ni ännu en. Paradis-Oskar är söt och charmig som en hundvalp, men låten är ett hopplöst rädda världen-pekoral som han tar på alldeles för stort allvar. Säkert i final, dock.


Malta
QX

Få i årets ESC ser lyckligare ut över att få representera sitt land än Maltas härliga fjolla. Tyvärr har han utrustats med den blaskigaste sortens bögschlager och är därför totalt chanslös ikväll.


San Marino
QX

Sångerskan har allt (bra artistnamn, fantastisk röst etc) utom en låt. Dags att fylla på chipsskålen! Det här är zzzzznark.


Kroatien
QX QX

Sääälöööbrääjt! Här finns ett frö till en schlagergolvshit som tyvärr istället producerats helt fel och blivit ljummen popdisco med det ena klädbytet efter det andra. Stor besvikelse från ett land som brukar kunna leverera.


Island
QX QX

Oförarglig pubpop med tragisk historia då den tilltänkta sångaren dog innan finalen på Island. Låten framförs här av hans vänner och har häng på finalplats.


Ungern
QX QX QX QX

Årets schlagerbögsfavorit har fått ett aningen tamt nummer som snarare drar ner än upp tempot på den här glada dansdängan. Håller Kati tonerna borde dock inget stoppa Ungern från en topp-placering.


Portugal

Portugisisk buskis är ungefär lika roligt som det låter. Ofattbar proggsketch med plakat och fula kläder som är ett av tävlingens absolut sämsta bidrag i år.


Litauen

Otroligt mossig musikalballad med en sångerska som tar sig själv på alldeles för stort allvar och plötsligt börjar teckentolka sig själv. Snark. Mer rökt än en böckling med en cigg i mungipan.


Azerbajdjzan
QX QX QX QX

Oidipuskoplexet på scen stoppar inte det här ifrån att vara en av tävlingens mest moderna och mest radiovänliga låtar. Skriven av svenskar, Shirley’s änglar står på scen och en av våra favoriter. Gjuten i final och på radio framöver.


Grekland
QX QX

Medelhavshunken Loucas får gärna doppa sitt lammspett i vår tzatziki, men rap-pajsaren Stereo Mike knuffar vi gärna ned från Akropolis. En stark dramatisk refräng blir tillintetgjord av lökiga rapverser, men hamnar ändå i final.