Vi tror att Saade grejar det. För kom igen: Hur dåligt självförtroende har vi inte numera? Från att vara ett land ständigt i topp med höga vinnardrömmar är Sverige nu en nedslagen ESC-nation som knappt vågar tro att vi ska nå final. Så nu ruskar vi om oss själva och inser att vi har en kanonlåt, en bra artist och ett assnyggt nummer som det bara skriker topplacering i Eurovision om.
Killen är dessutom en favorit här nere i Düsseldorf och hans bidrag rankas högt på de flesta bettinglistor i år. Visst, det brukar betyda nada men Eric har ändå ett starkt buzz som är svårt att komma ifrån.

Och vad kan vi säga om Dana International, vinnaren från 1998?
Well, den transsexuella schlagerikonen från Israel tävlar med ett stycke gammelschlager som absolut kan ta sig till final. OM hon inte sjunger lika illa som hon gjort på repen det vill säga. Dana är nämligen inte en Diva rent musikaliskt. Fast vi är hoppfulla och tror att hennes snygga kör backar upp den Jean-Paul Gaultier-klädda stjärnan.

Andra vi kommer få se i final är Bosnien Hercegovinas Dino Merlin och hans glada balkantrall, danska rockbandet A Friend in London och de irländska poptvillingarna Jedward. Alla tre har låtar som man fastnar för på en gång och vi lovar att samtliga kommer att får svenska poäng nu när vi inte får rösta på oss själva.

Så. Kvällens mantra:

”Klart att vi grejar det”.


Bosnien-Herzegovina
QX QX QX QX

Har man en av Balkans största artister sjungandes en av tävlingens vackraste låtar (en spelmansvariant av den klassiska balkanballaden) så går man såklart självklart rakt till final ikväll.


Österrike
QX QX

Långt bättre svulstballad än Litauens finalspya i tisdags, ja den här rätt mossiga wailsoppan låter som rena mästerverket i jämförelse och Nadine Beiler har en grym pipa. Bör ha finalchans.


Holland
QX

Det största problemet med den här Grey’s Anatomy-rocken är att man varenda gång glömt bort hur den lät redan innan den slutat. Aldrig ett bra tecken om man ska nå en final och vi tror därför att Holland ännu en gång är utanför den.


Belgien

Vad är värre än en acapellagrupp? Svar: En dålig belgisk acapellagrupp som dessutom beatboxar. Årets sämsta låt. Måste bort, bort, bort!


Slovakien
QX

Om man slår upp ordet ”mesighet” i ett uppslagsverk så hittar man en bild på dessa tvillingsystrar och deras zzzzlätstrukna ballad och zzzztillastående framträdande. Ingen final.


Ukraina
QX QX

Det mest fängslande med Ukrainas bidrag är Kseniya Simonovas realtids-sandkonst som visas bakom Mika Newton. Tyvärr försvinner den grejen lite i TV-rutan, men den räcker nog till för att fiska röster för ännu en finalplats till Ukraina.


Moldavien
QX QX

Stökigt heteroröj med stjärngossestrutar och ballerina på enhjuling som inte är riktigt lika dåligt som vi först trodde. Men vi saknar ändå mormor och hennes trumma som var med bandet förra gången de var med. I final, dock.


Sverige
QX QX QX QX QX

Det kan ju tyckas förmätet att delfinalernas enda femma hamnar hos Sverige, men faktum är att Eric och Popular växer ännu ett snäpp när den ställs mot det resten av Europa skickat. Glöm glaskrosset, Eric i sig själv är den bästa specialeffekten. Allt annat än final vore otroligt orättvist.


Cypern
QX

Ett läckert, dramatiskt nummer (Sakis magnetskor från 2009 är tillbaka) med snygga dansare räddar tyvärr inte en lite hopplös blandning av drama och rockriv med galande dam.


Bulgarien
QX QX

Bulgariens Pink och hennes snygga tjejbandmedlemmar hade förmodligen varit precis vår påse om vi varit flator. En schyst rockrefräng borde räcka ända till final.


Makedonien
QX QX

”Nu kackar ni, nu kackar jag” går refrängen till en glad mix av folkmusik (inklusive dansare) och rock som faktiskt fungerar hyfsat. Förmodligen ändå utanför de tio.


Israel
QX QX QX

Röstmässigt är det knappast kvällens starkaste kort, men vi gillar ändå Europas mest kända transsexuella diva och hennes (numera snyggt partyproducerade) klassiska schlagerdänga och tror hon tar sig vidare till final.


Slovenien
QX QX

Det enda vi minns när den här låten är över är snygga Maja, hennes schysta röst och att vi tror den går till final. Inte ett ord eller ton från låten. Märkligt.


Rumänien
QX QX

Helt okej och lättrallad radiodänga från killen som tydligen är mest känd för att ha visat snasen i ett webklipp på nätet. Kanske hade det behövts för att liva upp detta småtråkiga nummer? På fel sida strecket.


Estland
QX QX QX QX

Färglatt, quirky, energiskt och oförutsägbart. Estland blandar en massa bra saker och borde om världen vore rättvis defilera in i final med underbara Getter Jaani i spetsen.


Vitryssland
QX

Någonstans i botten fanns här en gång en rätt catchy låt, men med en hemsk diktaturpropagandatext och ett röstläge som får stackars 20-åriga Anastasiya att låta som en 56-årig karl finns här inget roligt kvar. Tur ni gillar ert land, för ni lär få åka hem igen ikväll.


Lettland
QX

”Love me with luscious tighs” sjunger sångaren innan vi serveras ännu en nittiotals-rap (helt klart årets trend i ESC) från kille nummer två. Hyfsat modernt, men utanför final.


Danmark
QX QX QX

Svängig Andreas Johnson-dänga som borde passa svenska P4 som handen i handsken. Addera fyra snygga snubbar och en karismatisk sångare och ni har ännu ett finalbidrag.


Irland
QX QX QX QX

Vi har älskat tvillingarna John & Edward sedan de var med i brittiska X-Factor, och här serveras ni allt de blev kända för på tre minuter. Galenskap, energi, synkrondans, glädjehopp, svajig sång och en oemotståndlig dansdänga. Final.