För till en redan stark artistuppställning (ja, ni minns ju: Danny, Saade, Charlotte, Dotter, The Mamas osv) träder nu avgående Mellogeneral Christer Björkman in som huvudprogramledare. Han kommer att dela värdskapet i deltävlingarna och Andra Chansen med namn som Lena Philipsson, Oscar Zia & Anis Don Demina, Timbuktu, Per Andersson och Shirley Clamp. Och till finalen spetsas det till med våra QX Gaygala-ess Måns Zelmerlöw och Shima Niavarani!

Först och främst är jag väldigt glad över att Christer Björkman nu sitt sista år får ta steget fram och leda Sveriges heligaste klenod. Programmet som han i två decennier matat med musik och artister, och som i en föränderlig tv-tid fortsatt lockar miljontals tittare varje vinter. Hans kunnighet och trygghet, men framför allt hjärta till tävlingen kommer i alla fall att hålla mig lugn från den 6 februari och sex veckor framåt.

Att Mr Mello startar med La Lena i deltävling ett känns också klockrent. Christer såg till att Lena fick en karriärrevival utan dess like då hon 2004 vann med klassikern Det gör ont. Hon har också lett Mello, både i duo med Charlotte Perrelli deltävling 1 2003, och styrde ensam hela turnén 2006 med den äran. Lena är ett underbart val att sparka igång festivalen med och med tanke på hennes koppling till tävlingen, både som artist och låtskrivare så kommer Sverige att dansa i neon redan i första programmet.

Oscar Zia och Anis Don Demina har också Mello-connections, om än inte lika omfattande. Men när de vecka två sveper in som en lite yngre fläkt så känns det både rimligt och roligt. Oscar har visat musklerna som programledare i radio, och kan säkert imponera i tv också. Anis är lite mer oprövad, men känns spännande och logisk som programledare efter förra årets succé som artist.
Varken Timbuktu (eller Jason Diakité som han egentligen heter) eller Per Andersson har nyss nämnda namns Melloryggsäckar, vilket såklart inte gör något. Jason har alltid känts påläst, varm och trygg i alla sammanhang jag sett honom i, så han gör nog Mellodebut vid Christers sida på ett värdig sätt. Värdig kanske inte är ordet jag skulle använda i anslutning till Per Andersson, men komikern har seglat upp som en ny Robert Gustafsson, som får folk att skratta bara han visar sig. Den oberäknelige komikern är på inget sätt ett oväntat val i sammanhanget och kan han bara tona ner en smula kommer det säkert bli succé när han står vid Christer sida i fjärde deltävlingen.

Shirley Clamp tar med Christer Andra Chansen, vilket är logiskt då hennes stora genombrott var med just Andra Chansen-låten Min kärlek. Genom den visade hon att en andra chans inte behöver betyda chanslös att vinna, då den ju kom tvåa efter Det gör ont 2004. Och sedan dess har Robin Stjernbergs AC-låt vunnit, och Caroline af Ugglas och FELIX SANDMAN kommit tvåa i finalen via Andra Chansen-omvägar. Shirley är personligen det namn jag är gladast för då hon var magiskt bra i sin egen, lite förbisedda show, Nästan 20 år på scen om man avrundar uppåt. Och hon är ju en av våra mest älskade schlagerdivor.

Finalen får guldglans av ESC-vinnaren och hyllade programledaren Måns Zelmerlöw. Och det finns inte ett ben i kroppen som är orolig för hans insats i finalen i mars. Hans programledarskills har vi redan sett exempel på, och tillsammans med Petra Mede ledde han de bästa Eurovision-sändningarna någonsin. Och lägger man till Shima, kvinnan som lett QX Gaygala med bravur två år i rad, så känns detta som ett riktigt kanonprogram! Klart gaygalans två mest hyllade programledare ska leda Mellofinalen ihop med Sveriges största schlagerbög!

Ja, nu låter jag lika positiv som inför en Timoteij-återkomst i Mello, men faktiskt: Detta känns otroligt bra.
Visst, jag stör mig en liiiten smula på inkonsekvensen i namnvalen, från bekanta Mellorävar till väldigt random namn som just Timbuktu, då det känts mer logiskt att Christer sammanfattar sina år 2002-2021 med de som blivit (eller i alla fall vuxit till) stjärnor under hans år som Melloregent. Men bortser jag från det så inser jag hur viktig mixen är för att hålla spänningen vid liv, och faktiskt, det viktigaste att vi får BRA programledare och namn som gör att Sverige bänkar sig under sex veckor i vinter (som att de har nåt val när krogen stänger klockan åtta och midvinterns vind blåser hårdare än en Carola-fläkt…)

Kan det bara börja nu?! (och ge oss nu indelningen i deltävlingar för sjutton!)