Shirley Clamp och Christer Björkman leder kvällens program där vi serveras en massa dueller och en del presentationer av fjolårets påbörjade Hall of Fame-prisande. Den stora frågan inför kvällen är såklart; Hur är programmet? Efter en klen Ph-start, ett fantastiskt Zia/Anis-program, ett urtrist tredje Timbuktu-program, och förra veckans Per/Pernilla-fest visste jag inte vad jag skulle vänta mig.
Men detta femte lite annorlunda program är på det hela rätt bra.

Shirley är charmig och rolig, om än något övertänd. Hon sätter det mesta av det hon medverkar i, och det är mycket: Presentationer, sångnummer och vykort är Clamp-stampade. Manuset är det inget fel på, många snygga blinkningar till hennes tidigare medverkan, och Min Kärlek-ikonen lockar fram en hel del skratt under kvällen.
Björkman får lite större roll, men till skillnad från Timbuktu-programmet så flyter det otroligt mycket bättre med någon Christer känner. De har dessutom en härlig duett ihop som visar Shirleys komiska tajming på ett underbart sätt.

Det stora problemet med programmet är som vanligt innehållet. Helheten. Den röda tråden.
Förra året fick vi ett supermedley, i år får vi minst sagt både hela kakor och små smulor. Hall of Fame-prisade medverkar, men på väldigt olika sätt. Carola spelar (dåligt) överraskad via länk över att bli HoF-prisad igen, Jan Johansen medverkar också kort på länk, och Magnus Carlsson tar emot sitt pris utanför villan.
Mellanakten Tingeling med Grotseco medverkar i programmet i ett utdraget klipp, och så dyker Tommy Körberg upp och sjunger Stad i ljus, som vi redan hört i en tolkning år, och som han fick pris för i fjol. Ibland får man känslan av att människorna bakom programmet bara blandar ingredienser som var för sig är goda men som inte ger en tillfredställande smak när dom blandas.

Men det som stör mig mest är ett medley med stjärnorna Benjamin Ingrosso och Felix Sandman. När klipp med och om Hall of Fame-vinnaren Ola Håkansson spelats upp gör nämnda killar entré och börjar sjunga Olas 1968-låt Du skänker ledning åt mitt liv. Wow, tänker jag. Fan vad smart tänkt! En ny superhit för duon som Ola signat till sitt bolag, och som 2018 hade en duo-hit med Tror du att han bryr sig.
Men det urartar. Istället för att ta den logiska/rimliga vägen och köra på den nyss MELLO-prisade Olas alla hits i MELLO så gör Benjamin och Felix ett medley med låtar som I Love It (Icona Pop), Lush Life (Zara Larsson) och en Cardigans-låt. Som har exakt NOLL att göra med just MELLO att göra. Så otroligt märkligt.
Varför inte hålla sig till Ola Håkanssons Melodifestivalen-katalog, som är den han PRISAS för? Det är ju inte det att låtar saknas: Driver dagg faller regn, Okey Okey och Dansa i neon typ?
Som vanligt är det noll styrsel/bollar/koll hos gänget bakom programmets innehåll.
De är liksom bara glada och tacksamma att Benjamin och Felix hälsar på. Suck.

Nåväl.
Tävlingen är ju grejen: Lördagens Andra Chansen är kanske inte den mest rafflande i mannaminne. Här finns ingen vinnarkandidat, eller ens något bidrag som ansågs vara finalsäkert men föll i sin deltävling. I stället får vi åtta låtar som alla är ganska bra och som på olika sätt kommer att komplettera upp startfältet i finalen (beroende på hur det går). Vad behöver vi liksom?

Hårdrock har inte varit i final sedan 2012, så det är kanske dags för genren som i år representerades av två bidrag, att få lite upprättelse? Latinopop hade vi ju senast i fjol och Vamos Amigos kom elva i finalen och fick tillsammans med Victor Crones Troubled Waters minst poäng av jurygrupperna. Samtidigt gillar vi Baila Baila mer och tackar aldrig nej till extra party i finalen.

Paul Rey var också i final förra året, även då via en AC-tur. Hans The Missing Piece är en starkare låt än Frida Greens The Silence, men hon är brud och vi vill ju både väga upp killövervikten och plocka in en Mellodebutant bland alla bekanta namn.

Clara Klingenström är årets största genombrott efter Tusse och en ensam tjej med gitarr har vi inte sett i finalen sedan Anna Bergendahl vann allt 2010.  Klart vi vill ha hiten där, samtidigt som Ewa & Eva visat att äldre damer kan få Spotify-hits och bli barnkära genom trallvänliga Nickedocka-refränger.

Och så har vi Klara Hammarström, som var grym ifjol och nu tagit sig snäppet längre med sin powerlåt Beat Of Broken Hearts. Går, som vi gissar Alvaro och Paul Rey till final, måste vi ju ha vidare Klara för att inte få en alltför mansdominerad final. Och en DragRace-älskande poptjej i silverrustning SKA vara i Mellofinal.

Hm. Här är våra tankar och all fakta kring duellerna!

Duell nummer 1: Alvaro Estrella ”Baila Baila” vs. Lillasyster ”Pretender”

Att folk fortfarande gillar tidlös (Ronny)/mossig (Ken) schlagerpop i latinokostym blev tydligt efter att Alvaro sjöng sig till Andra Chansen i en tuff deltävling. Det neongröna numret är inbjudande, glatt och enkelt, och Baila Baila sitter efter en halv refräng. På det tråkigare planet Alvaros sång, det var tumme ner i Bedroom, tumme upp i Vamos Amigos och här är juryn fortfarande ute och överlägger…verserna låter en smula svajiga.
Men i studioversion är detta superhärligt!

Nytt Alvaro: Efter höjningen får vi lite snyggare grafiska mönster på ”byggnaden” bakom Alvaro och dansarna. Det känns faktiskt som att numret lyfter av det, och får lite mer energi.
Nytt Lillasyster: Sångarens mickstativ har fått en ny text på sig, annars same ol´same ol´.

Spotifystreams
 769 043 vs. 1 609 788
Spotify Top 100
26 vs. 36
Unibet-odds
1.72 vs. 2.00
Svenska Spel-odds
1.89 vs. 1.80
ATG-odds
 1.72 vs. 2.00

Tippning: Alvaros glada sommarpop träffar lite bredare än sin rockiga konkurrent, och när de ställs mot varandra en lördagskväll där mestadels hardcore-fans bänkat sig är det schlagern som drar det längsta strået. Och rockfansen är inte lika engagerade röstare.

Duell nummer 2: Frida Green ”The Silence” vs Paul Rey ”The Missing Piece”

I den andra duellen möts deltävling 2:s Frida Green och deltävling 1:a Paul Rey. Båda två med ballader (okej, Pauls gränsar till midtempo-fållan), och snygga refränger. Frida har en bra låt låt som vi fortfarande trott skulle gått bättre om den förpackats modernare och inte lika mycket ”schlagertant från Malta”. Så Paul är den med övertaget här: Fler streams, mer ”finalfeeling” och en modernare förpackning. Årets Ed Sheeran-bidrag har dessutom ett väldigt snyggt nummer med ett eget  litet terrakottafärgat hörn som Paul sjunger från.

Nytt Frida Green: En till körmedlem har gjort entré på scenen, så det ser mycket snyggare och mer effektfullt ut under slutminuten. Dessutom lär Frida ha en glitterbyxdress under sin klänning vilket gör att hela hon ger ett glittrigare helhetsintryck om man tänker på det. Men det är verkligen INGET den ”vanlige” tv-tittaren kommer lägga märke till.
Nytt Paul Rey: Vet inte, då artisten var sjuk under torsdagsrepen och vi bara fick se deltävlingsklippet.

Spotifystreams
497 319 vs. 841 525
Spotify Top 100
91 vs. 54
Unibet-odds
2.65 vs. 1.42
Svenska Spel-odds
2.40 vs. 1.50
ATG-odds
 2.65 vs. 1.42

Tippning: Paul blir Rey (spanska för kung) på tronen i den här duellen. Hans hyllning till dottern har haft en bra månad på Spotify och först de senaste dagarna halkat strax över 50-strecket. The Missing Piece är en av årets sista pusselbitar till en kanonfinal.

Duell nummer 3: Clara Klingenström ”Behöver inte dig idag” vs. Ewa Roos & Eva Rydberg ”Rena Rama Ding Dong”

En jobbig duell då vi vill ha vidare bägge akterna. Clara är ett av årets stora genombrott och har en Spotify-hit, och den av AC låtarna som just nu känns hetast. Men hon ställs mot damduon som blivit ett fenomen bland kidsen, och som går varm på dagis runt om i landet. ”Evorna” slog underifrån i sin delfinal och har nu visat att mogna kvinnor visst kan lyckas på en Mello-scen med ett charmigt och skojigt nummer. Båda två behövs i finalen. Kan vi inte säga oavgjort och så stryker vi nån annan?

Nytt Clara: Inget, hon kör bara på med mer självförtroende än förra lördagen.
Nytt Ewa & Eva: Tyvärr inget, för den där buskis-grejen där man ska skratta åt gamla när E&E visar motsatsen två meter framför är OBEGRIPLIG.

Spotifystreams
453 406 vs. 765 304
Spotify Top 100
17 vs. 52
Unibet-odds
1.65 vs. 2.10
Svenska Spel-odds
1.89 vs. 2.29
ATG-odds
 1.65 vs. 2.10

Tippning: Åh vad svårt! Men vi tippar med hjärtat. Tanterna har redan sin hit, och att ha tagit sig till Andra Chansen är grymt nog. Det är roligare att fylla ut den redan så veteran-starka finalen med ett genombrott och den enda låten härifrån som kan växa sig bra mycket större kommande veckor. Clara tar det med siffrorna 5-4.

Duell nummer4: Klara Hammarström ”Beat of Broken Hearts” vs. Efraim Leo ”Besat of Me”

En ung cool poptjej mot en dansant lite småkalvig popkille. Ja, ni borde veta var våra sympatier ligger. Men. Efraim Leos åt är inte dum och under tre minuter så förstärker hans energiska dansare den här enkla James Arthur-poptrallen. Efraim själv är inte riktigt lika övertygande, men borde ta detta på att han är färskast i minnet. Claras växande riddarpop i midtempo har blivit en av våra mest lyssnade i lurarna sedan den släpptes och med den attityden, outfiten och en tonsäkerhet så hoppas vi att hon skräller sig förbi Leo.

Nytt Klara: Inget, bara att det syns att det här är en artist som älskar programmet och som njuter av att få ha gått ännu ett steg längre på sitt andra försök.
Nytt Efraim: Inget alls. Men han tävlade ju för mindre än en vecka sen.

Spotifystreams
551 088 vs. 364 569
Spotify Top 100
49 vs. 28
Unibet-odds
2.20 vs. 1.60
Svenska Spel-odds
2.15 vs. 1.60
ATG-odds
2.20 vs. 1.60

Tippning: Tuff duell men eftersom Efraim har en hetare hit, ligger färskare i minnet, och är penisbärare så får Klara tyvärr kapitulera i år. Förra året blev hon femma, och nu AC. Når hon final 2022?