Arvingarna inleder lördagens sändning med Eloise. En obegriplig öppning. Så random.
Hur kul det än är att se kvartetten, så var de ju med i fjol, och Casper gjorde ju Så Mycket Bättre så längtan kanske inte är superstor efter dem. Eller att höra HELA Eloise.
Att de sen får avsluta programmet med fjolårets Tänker inte alls gå hem? Eh.
 Är detta verkligen okej i Public Service? Att ge krogshowsaktuella Arvingarna så här mycket omotiverad gratis-reklam känns ju märkligt. En så omotiverad bokning.
Som vanligt när det gäller Mello de senaste åren är den röda tråden lika långt borta som en andra seger för John Lundvik.

Det nya upplägget med två olika lottade grupper där två i varje går vidare är väl okej, men fortfarande: Varför inte bara skippa alla uppdelningar och dueller, och bara köra de åtta låtarna och ha en spännande omröstning som i deltävlingarna där de fyra mest populära går till final?
Nåja, nu får vi veta vilka två som går vidare i semi 1 (Tone/Alvaro/Danne/Anna) efter halva programmet och resten (Lisa/THEOZ/Lillasyster/Cazzi Opeia) i slutet.

Vykorten är däremot riktigt härliga med Oscar och Farah som sitter tätt-intill och ställer frågor till de tävlande. ALLA framstår som väldigt charmiga och varma. Kul att höra att Alvaro gärna skulle sjungit Liamoos låt och att Hallabaloo-Danne gillar Medinas låt.

Mer då?
Tone Sekelius gör en liten Ukraina-kupp och är gul-blå istället för rosa/blå/vit när strofen ”have you ever been afraid showing your true colors?”. Under blottarrocken döljer sig numer en vision i rött. Det är aningen roligare än det sobert svarta i deltävlingen, men det inte riktigt där än. Men äh, vad gör det: Tone ska till final, så bra är låten och hon!

Och som sig bör i det femte programmet bjuds vi också på lite Hall of Fame, Melodifestivalens specialpris. Eric Saade fick ju ta emot pris i första programmet där han bjöd på mellanakt, och de andra som i år får pris är Peter Himmelstrand, Eva Dahlgren, Arja Saijonmaa och Loa Falkman.
Man kan väl inte direkt säga att det Christer Björkman-instiftade priset förvaltas vidare snyggt.
Om inte artisten själv vill eller kan framföra sin låt borde det ju ligga lite mer ansträngning bakom. Peter Himmelstrand, som skrivit evergreens till Björn Skifs och Towa Carson får en hyllning av Lionman, en skicklig körsnubbe med stort hår som vi bland annat sett i Så Mycket Bättre och fjolårets Frida Green-nummer. Hur bra han än sjunger Alla har glömt så är detta en så trött nödlösning när Mello-redaktionen inte orkat kämpa få dit nån mer känd artist. Zzzz.

Då är det betydligt roligare att äntligen höra Mariette sjunga på svenska. Hon ger sig i kast med Loa Falkmans klassiker Symfonin. Detta var en kul matchning och det sär SÅ HÄR detta ska göras. Låt en känd Mellostjärna av idag sjunga gamla örhängen.
Arja sjunger såklart sin egen klassiker Högt över havet med den äran och en hel dambalett bakom sig.
Eva Dahlgren? Ja, hon hyllas inte alls. Lika ologiskt som Arvingarnas närvaro.
Hej och hå.

Slutligen, det är fasiken inte lätt att tippa lördagskvällens utgång men här nedan försöker vi reda ut det.
Så här tycker QX Schlagerprofiler Ronny och Ken om startfältet:

1. My Way – Tone Sekelius (Anderz Wrethov, Tone Sekelius)
QX QX QX QX
Ronny: I en ny röd klänning framför Tone sitt Prideanthem med stor övertygelse. Framgången i deltävlingen har gjort självförtroendet gott och nu jäklar hoppas vi på final. Låten och Tone är omöjliga att inte älska….
QX QX QX QX
Ken: Från en tvåa i deltävlingen till en fyra nu! Jag har verkligen börjat älska Tones schlagerhärliga prideanthem, och hon är viktigast för mig att få till final ikväll.

Så gick det i deltävlingen: 10:or av fyra grupper inkl telefonröstarna, och två åttor. Det var 3-9-åringarna som förhöll sig kallsinniga till Sekelius och bara gav en etta. Åldersgrupp 30-44 år gav en femma.
Streams på Spotify: 1 377 414
Plats på Spotify Top 100 idag: 27
Svenska Spel-odds att gå till final (vinna finalen): 1.40 (230)
Det här kommer vi minnas låten för i framtiden: Det hade varit lätt att säga det viktigaste: Mellos första bidrag framfört av en transperson. MEN. Uppryckningen Tone gjorde från första torsdagsrep till lördagens direktsändning är fan historiskt.
Tippning: Gör Tone samma övertygande tre minuter som i deltävlingen har hon en finalplats i en ask. Låten funkar ju bra på Spotify och hon har bra titts på YouTube. Och vi kräver att Tones schlagerprajdiga anthem ska till final!

2. Suave – Alvaro Estrella ( Linnea Deb, Jimmy ”Joker” Thörnfeldt, Joy Deb, Alvaro Estrella)
QX QX QX QX
Ronny: Kvällens bästa! Älskar allt med detta då det är ett så otroligt snyggt nummer som den här hittiga latinopopen fått. Suave har ändå funkat bra på listorna sedan det begav sig, var ändå tydlig rea i deltävling 2 och den KAN peta bort Anna (hurra!) eller Tone (Neeeej).
QX QX QX
Ken: Sexig schlagerlatino med snygga dansare funkar plötsligt på mig (det gjorde det inte ifjol). Fick hjärtat välja så gör Alvaro ett hattrick ikväll.

Så gick det i deltävlingen: Alvaro var tydlig tvåa efter John Lundvik och fick en 12:a, tre 10:or och tre 8:or. Däremot är det både märkligt och oroväckande att han fick en usel trea, näst lägsta poäng av telefonröstarna. Måtte inte appen braka på lördag….
Streams på Spotify: 1 159 502
Plats på Spotify Top 100 idag: 33
Svenska Spel-odds att gå till final (vinna finalen): 2.18 (230)
Det här kommer vi minnas låten för i framtiden: Numret, utan tvekan. Hunkar, hattar & hetta, allt i härligt rött gör att vi älskar detta. Suave är ett av få nummer i Mello som är riktigt snyggt från början till slut, och varje move och kameraklipp känns genomtänkt.
Tippning: Det är ju tufft motstånd av både Tone och Anna, men Alvaro var ju trea i sin deltävling, så fan vet. Men just nu känns Anna starkare eftersom hon ligger färskast i minnet och Tone har ett slags momentum efter sitt historiska framträdande.

3. Hallabaloo – Danne Stråhed (Danne Stråhed, Fredrik Andersson, Erik Stenhammar)
QX
Ronny: Nej, detta har inget här att göra. Jag fattar inte ens att den ar med i Mello från början…
QX
Ken: Semifinalens svagaste kort i mina öron. Trevligt. Men en finalplats behöver inte Danne och hans skånska kamrater.

Så gick det i deltävlingen: Det vet vi ju inte då appen ju som bekant brakade i årets första sändning. Men det mesta talar väl för att detta var fyra och Theoz trea, Men fan vet, vi har haft fel förr. Och det är den äldre publiken som telefonröstar…
Streams på Spotify: 1 113 090
Plats på Spotify Top 100 idag: 56
Svenska Spel-odds att gå till final (vinna finalen): 9 (230)
Det här kommer vi minnas låten för i framtiden: Ha-ha-hallabaloo.
Tippning: Nu är det bra va? Hallabaloo röstades till semi i brist på annat i den rätt bleka första semin.

4. Higher Power – Anna Bergendahl  (Anna Bergendahl, Thomas G:son, Bobby Ljunggren, Erik Bernholm)
QX QX
Ronny: Nej, jag är inte polare med den här låten, eller framträdandet. Det är så enormt mycket tristare än det Anna tidigare bjudit på och den beiga klänningen och den fula hatten ökar inte min kärlek. Detta är tre minuters halvdan countrypop som bara pågår. Men den var ju trea i sin semi och därmed snorhet att ta en finalplats, och Anna är väldigt likeable.
QX QX QX
Ken: Oklanderligt. Och förmodad storfavorit. Men fast jag gillar alla inblandade (och hästarna är snygga) så känner jag inte riktigt att detta behövs bland de tolv nästa vecka. Men blir inte direkt ledsen om det blir så heller.

Så gick det i deltävlingen: Fyra 8:or och 3 12:or är starkt, och Anna var tydlig trea i D4. 5-poängaren från 16-29 speglar dock sångerskans svaga stöd i de ”yngre” åldersgrupperna. Ashes To Ashes fick bara tvåor och fyror i de tre yngre åldersgrupperna, och Kingdom Come fick bara en fyra och två sexor innan de äldre tog vid och gav 12:or i semin 2020. I finalen sen så NOLLADE 2-9 och 10-15 kiltsuccén medan 45+ gav 12:or raktigenom. Snacka om att dela tittarrösterna!
Streams på Spotify: 310 934
Plats på Spotify Top 100 idag: 38
Svenska Spel-odds att gå till final (vinna finalen): 1.38 (24)
Det här kommer jag minnas låten för i framtiden: HästANNA.
Tippning: Efter tredjeplatsen förra veckan så känns det som att hon borde ta en fjärde finalplats. Men, då måste hon ha kidsen med sig och detta känns som vuxenbidraget. Och de vuxna är många. Ja, detta blir final.

Slutsats: Anna och Tone till final. Men vi hoppas att Alvaro utmanar (Anna i så fall).

SEMIFINAL 2

1. Som du vill – THEOZ (Tobias Lundgren, Axel Schylström, Tim Larsson, Elize Ryd, Jimmy ”Joker” Thörnfeldt)
QX QX QX
Ronny: Glad pop på svenska som i en rättvis värld var trea i sina deltävling. THEOZ levererar sin Spotify-hit med energi och jag tror det bär hela vägen.
QX QX QX
Ken: Kompetent pojkrumspop som egentligen inte är min påse har jag märkt (har nog inte lyssnat på den en enda gång sedan vecka ett)… Men hits ska vara i final!

Streams på Spotify: 1 819 709
Plats på Spotify Top 100 idag: 21
Svenska Spel-odds att gå till final (vinna finalen): 3.65 (230)
Det här kommer vi minnas låten för i framtiden: THEOZ mysbyxedebut i Mello.
Tippning: Såå höga odds hos Svenska spel är väl lite märkligt? Han har ju legat stadigt på topp25 på Spotify sedan låten släpptes. Är det de äldre grupperna som är kallsinniga? Kan ju inte stämma då telefonrösterna avgjorde, och där drar de äldre ett tungt lass….

2. Best to Come – Lisa Miskovsky (Lisa Miskovsky, David Lindgren Zacharias)
QX QX
Ronny: Mysig radiopop som absolut borde tagit Faiths orättvisa finalplats. Men nu när den jag hör den med de andra fyra låtarna så framstår den som lite blek och låten tillför inget till finalen. Vi behöver uptempoppop!
QX QX 
Ken: Fortfarande en fin låt, men jag förstår dess hajp i deltävlingen (och här) lika lite som jag förstår Faith finalplats. Vad ser ni i denna söta radiolåt som känns final och Turin? Och varför lyssnar ni inte på den i så fall?

Så gick det i deltävlingen: 12:or från 45+ och uppåt plus telefonröstarna. Men Faith sprang om och tog finalplatsen när Lisa fick sin omskrivna en-poängare från 16-29-åringarna. I övrigt bra 8:or och 10:or. Så tydligt trea i D3.
Streams på Spotify: 465 516
Plats på Spotify Top 100 idag: 71
Svenska Spel-odds att gå till final (vinna finalen): 1.38 (24)
Det här kommer jag minnas låten för i framtiden: T-banan.
Tippning: Röstningssiffrorna talar för Lisa, men Spotify-sifforna är klena och Lisas låt är sämst placerad av alla semilåtar… Detta är inte så säkert som många verkar tro.

3. Till Our Days Are Over – Lillasyster (Jimmy Jansson, Palle Hammarlund, Ian-Paolo Lira, Martin Westerstrand)
QX QX
Ronny: Skön melodiös midtemporock med schlagerrefräng är aldrig fel. Men i det här sammanhanget så rankar jag den trea. Men med det sagt vore det kanske rättvist att gänget vars resa tog slut i andra Chansen i fjol nu ändå nådde final, om inte annat för genrebredden i finalen.
QX QX
Ken: Gillar bandet. Men tycker fortfarande låten bara känns som en gitarrblingad byrålåda-schlager…

Så gick det i deltävlingen: Fyra tior i de yngste grupperna och sen en tolva. Därefter blev det kallsinnigt till rock och 60-74 år gav en femma, 75+ gav en 3:a och telefonröstarna en 5:a.
Streams på Spotify: 370 261
Plats på Spotify Top 100 idag: 25
Svenska Spel-odds att gå till final (vinna finalen): 1.28 (170)
Det här kommer jag minnas låten för i framtiden: Förmodli
Tippning: Rocken som en gång var så givet direkt till final i Mello har fått nöja sig med att ta en semiplats och sen åka ut. Ifjol föll dom mot Alvaro, och frågan är om det går bättre i år. Gruppen ligger färska i minnet från förra veckan och det kan gynna dem, men vi tippar ändå att den faller på mållinjen.

4. I Can´t Get Enough – Cazzi Opeia (Bishat Araya, Jakob Redtzer, Cazzi Opeia, Paul Rey)
QX QX QX
Ronny: En härlig poplåt som vuxit för mig sedan D3. Cazzis positiva pop går också bra på listorna och den ska i ett rättvis värld var i final. Och jag älskar hennes ännu mer regnbågiga outfit. Pride-fluff de luxe!
QX QX QX QX
Ken: Har växt till enorm favorit i mina lurar sedan deltävlingen. Jag älskar den här ljuvliga poplåten med sitt quirky nummer. Heja heja! Måste till final.

Så gick det i deltävlingen: Fem 8:or, en tia och en tolva. 16-29 år gav en femma. En tydlig fjärdeplats.
Streams på Spotify: 833 976
Plats på Spotify Top 100 idag: 17
Svenska Spel-odds att gå till final (vinna finalen): 1.72 (190)
Det här kommer jag minnas låten för i framtiden: Pastellfluffet.
Tippning: Våra hjärtan är ju här. Cazzis härliga poplåt är ett skönt och kul genombrott som förtjänar en finalplats. Och med tanke på Spotify-framgången så kan det absolut bli så.

Slutsats: Cazzi och THEOZ. Hitsen. Lisa må ha ”the upperhand” och är en contender, men ”nästan-final-”glansen är inte längre där. Lillasyster är heller inget omöjligt val. Allt är möjligt här, men vi tippar med hjärtat och Spotify-hjärnan.