Finaldags. Vem ska få äran att ta över sångfågeln efter Tusse?
Det är som upplagt för en riktigt rysare. För det är omöjligt att sia om utgången. Oddsen pekar åt storfavoriten Cornelia Jakobs, men Anders Bagges skugga ligger över festen. Kan det folklige hundherren dra det längsta strået under finalen och slå sina yngre konkurrenter i jakten på Turin-biljetten? Eller ska Spotify-ettan Klara Hammarström slå dem båda med sin skogs-techno?
Eller kan Medina eller Liamoo att Mello-skrälla? Njae va?
De sju andra får vara nöjda med att vara i final. Så är det bara.

Det är svårt att sia om Cornelias, Bagges och Klaras popularitet då vi aldrig fått se jurygruppernas röster på dem. Alla tre gick ju till final direkt på flest röster totalt.
Klara har lett Spotify-fighten och varit etta sedan låtarna släpptes, Bagge har legat topp 5 och Cornelia strax bakom. Men idag gick Cornelia om Bagge…. Klara är dock fortsatt etta, och borde hamna i topp för de unga röstarna. Hon har också ledningen i antal streams på YouTube, vilket också talar för unga röster i massor. Men har Klara de äldre? Tveksamt.

De internationella jurygrupperna kommer att höja Cornelia Jakobs. Det är jag övertygad om. På olika ESC-sajter har hon över 50 procent av alla röster då folk ute i Europa får säga sitt om vad Sverige ska skicka till Turin! Och undersökningen QX gjort med olika personer i länderna som ska rösta pekar i samma riktning. Allt handlar här om HUR långt det räcker.

Folkets röster kommer sedan att redovisas i klump baserat på de olika åldersgrupperna. Tusse fick i fjol full pott av alla grupper inklusive telefonröstarna, vilket gav honom 96 p (12 p x 8 grupper). Efterföljande artister låg i fjol en bra bit bakom på grund av spridd popularitet hos de olika grupperna och The Mamas, Clara Klingenström och Saade fick 56 p, 52 p och 49 p. Är folklige Bagge i topp hos alla grupper måste han hamna ungefär 40 poäng bakom Klara eller Cornelia efter de internationella jurygruppernas röster för att han inte ska stå som segrare. Hm.

För Bagge har absolut den äldre publiken med sin stadiga arena-anthem. Han kan gott roffa åt sig flest röster i 45-59, 60-74 och 75+, och där gissar vi att Klara halkar efter. Frågan är hur Cornelia ligger till i de olika åldersgrupperna? Kan hon hålla sig topp3 kan hon ta det (förutsatt att jurygrupperna sänker Bagge). Cornelia har antagligen inte barnen. Hold Me Closer är ett vuxnare bidrag. Men frågan är hur långt efter Bagge hon hamnar i 3-9 år och 10-15 år… Fan vet.
Det är som upplagt för en rysare och hur man än vrider och vänder på det kommer vi inte veta åt vilket håll förrän de internationella jurygrupperna avlagt sina röster.

Men. Det råder inte någon som helst tvekan att Cornelia är det bästa valet om vi vill lyckas i Europa. Läs bara de utländska reaktionerna här. Galet.
Plus, vore det inte på tiden att vi skickar en solotjej nu? Det är nio år sen sist, och de senaste tolv åren har vi bara skickat två snippbärande akter till Eurovision, Sanna och The Mamas. Inte så bra.
Undertecknad håller tummarna för att detta snoppiga trackrecord ändras i kväll, för vilken jäkla resa nyss fyllda 30-åriga Cornelia gjort, från svajigt sjungande popkex i Love Generation (Mello 2011) till tonsäker superstar med egenskriven listvältare. Jävla bra.

Programmet då?
Kvällen börjar med en snygg inledning där finalisterna tågar in i ett fullt Friends till ett marschband och ett gäng tamburmajorer. Efter två års pandemisorg är det ju enormt härligt att se dessa viftande ballonger i ett stort publikhav. Oscar leder tillsammans med Farah programmet med trygg hand.
Och Oscar bjuder på en jäkla härlig discocool version av Ph:s Lena Anthem med ny text: ”Mitt namn är Oscar Zia”. Oscar har aldrig varit sexigare när han i läderjacka sjunger att inte är nån ”Saadelöw”. Vilken resa från deltävling 1;s svajsändning till detta självförtroende.

Men sen…
De/de som bokat Spoken Word-kvinnan Sarah Nasiri som till pianoklink håller hyvlar ur sig klyschor i parti och minut innan folket röster kommer att avges: Avsked tack. Gud så uselt.

Smart också att i programmet påminna om att det är dags för ESC i Turin. Det ÄR viktigt att trycka på att det är därför vi väljer en låt ikväll. Vi vill tillbaka i ESC-toppen.

Slutligen: Tone. Alltså, ögonen tårades när hon berättade om vad hennes medverkan och framgång i Mello betyder för transpersoner och HBTQ+personer. Vackrast och viktigast i år.
Hur än kvällen slutar.

Här är kvällens betyg och tippningar, såklart signerade QX Schlagerprofiler Ronny Larsson och Ken Olausson.

1. Run To The Hills – Klara Hammarström
(Jimmy ”Joker” Thörnfeldt, Julie Aagaard, Anderz Wrethov, Klara Hammarström) 
QX QX QX QX
Ronny: Ut på dansgolvet! Upp på spinningcykeln! Hopp på studentflaket! Åh, vad jag älskar att den här sortens intensiv aerobics-hits äntligen får plats i Mello efter år av midtempobös. Klara är en av få som bjuder på ett ESC-värdigt nummer och som också klär sig som en stjärna på scenen. Hatten av för att hon vågar ta ut svängarna, vågar vara härligt osvensk i sin skogssuperhjälte-presentation och bara foka på party! Under repen har hon dessutom snirklat sig snyggt bort från de där jobbiga tonerna och kan nu bara koncentrera sig på att vara den härliga popbrud hon är. Jag skulle inte skämmas alls om vi skickade detta till årets trista Eurovision.

QX QX QX QX
Ken: En fantastisk öppning på kvällen! Är det inte lite märkligt att årets absolut största hit är lite omsprungen i förhandssnack och odds vad gäller vinnarpotential? Själv hade jag älskat att åka med Klara till Eurovision. Låten är härlig och den gröna tvillingen är en toppenidé (fast lite mer variation i numret kanske man kan fila på till Turin)! Kommer sluta högt ikväll om inte juryn sätter stopp.

Spotify Top 50 idag: 1
Spotify streams igår: 187 661
Totala Spotify-streams: 2 459 n410
YouTube-spelningar på officiella klippet: 696 847
Vinnarodds på Svenska Spel: 6.00

2. Som du vill – THEOZ
(Tobias Lundgren, Axel Schylström, Tim Larsson, Elize Ryd, Jimmy ”Joker” Thörnfeldt)
QX QX QX
Ronny: En glad popbagatell som funkar lysande som en presentation av den 16-årige mittbeneblondinen med stort flickfölje. Har absolut inget med toppstriden att göra, men har absolut allt i en Mellofinal att göra.

QX QX
Ken: Det här är inte en av mina favoriter i kväll, men böjer mig gärna för att miljontals svenska barn ska få se sin favorit i Melodifestivalfinalen. Catchy, men anonym, poplåt med en artist som vi lär få se mera av framöver. Lär dominera de yngre åldersgruppernas röster, men sedan tar det nog stopp. Känns inte med i toppstriden.

Spotify Top 50 idag: 9
Spotify streams igår: 95 965
Totala Spotify-streams: 2 439 634
YouTube-spelningar på officiella klippet: 678 454
Vinnarodds på Svenska Spel: 230.00

3. Higher Power – Anna Bergendahl
(Anna Bergendahl, Thomas G:son, Bobby Ljunggren, Erik Bernholm)
QX QX
Ronny: Anna levererar lika säkert som alltid och jag gillar de snygga projektionerna bakom henne. Men ungefär där tar det stopp för mig. Detta är mil från hennes toppstunder Ashes To Ashes och Kingdom Come, och den här beigebleka klänningen och den fula hatten gör mig inte gladare i den här halvdana countrypopen som bara pågår i tre minuter. Så synd på en sån skärpt sångerska.

QX QX QX
Ken: En värdig avslutning på den oerhört framgångsrika “comeback-country trilogin”, men inte en alls lika självklar vinnarkandidat som Ashes to Ashes och Kingdom Come var i min bok. Får, trots alla hästkrafter i ett av kvällens mest flådiga (och frustande) LED-innehåll, nog förvänta sig bli omsprungen av ganska många i kvällens startfält.

Spotify Top 50 idag: 25
Spotify streams igår: 55 039
Totala Spotify-streams: 703 541
YouTube-spelningar på officiella klippet: 105 134
Vinnarodds på Svenska Spel: 375.00

4. Änglavakt – John Lundvik
(Anderz Wrethov, Elin Wrethov, Benjamin Rosenbohm, Fredrik Sonefors, John Lundvik )
QX QX
Ronny: Jag kommer aldrig att förlåta Mr Barfota för att han tog Alvaros final-plats i deltävling 2, och ja, texten är ett pekoral utan dess like. Men. Jag kan inte låta bli att smälta lite för den här mossiga balladen med extra allt: John sjunger gudomligt, texten sätter sig efter tre lyssningar och melodin är inte dum. Att skicka röstkonstnären John till ESC på svenska i en ballad är heller inte dumt tänkt.
Bara inte den HÄR balladen.

QX QX
Ken: Efter andraplatsen i sin deltävlingen berättade John om hur modigt han tyckte det var att sjunga på svenska. Intressant kommentar. Speciellt som fyra av fem låtar i topp i Eurovision ifjol inte var på engelska… Faktum är att i Eurovision (och hos internationella juryn ikväll) kan faktiskt svenskan vara Änglavakts största usp, inte minst för att kraftpaketet Lundvik ju faktiskt lyckas sälja in den här texten även till oss som faktiskt förstår vad han sjunger. Kan överraska med ett bättre resultat än vad många förväntat sig.

Spotify Top 50 idag: 18
Spotify streams igår: 67 598
Totala Spotify-streams: 769 604
YouTube-spelningar på officiella klippet: 76 674
Vinnarodds på Svenska Spel: 170.00

5. My Way – Tone Sekelius
(Anderz Wrethov, Tone Sekelius)
QX QX QX QX QX
Ronny: Här är årets största pudel för mig. Huuuur kunde jag inte kapitulera direkt för Tones underbara Pride-anthem med Alyssa Edwards-tungplopp, Idag & imorgon-trummor och en ”Ru-veal” värd namnet.  Tone sjunger som att det inte finns någon morgondag och utstrålar sån otroligt härlig säkerhet på scenen just nu. Inför finalen har hon snajdat upp sin röda klänning till max och när hon tar sina gasellben och stegar ut på publikpucken vill man bara att hela Friends reser sig upp och klappar med. Gud så underbart att ha följt denna Mello-resa, och jag hoppas innerligt att Tone får en framskjuten placering under lördagskvällen.

QX QX QX
Ken: Att det här är i final, och har blivit en sådan megahit på Spotify, kan möjligen vara en av årets mest viktiga Mello-händelser. Hemligheten är såklart urkraften Tone som exploderar varje gång kameran sätts på och som på tre minuter lyckas lyfta den här ganska klassiska schlagern till ett revolutionerande anthem för att våga gå sin egen väg. Slutresultatet i kväll är långt ifrån det viktiga här, men visst hade vi gärna åkt med Tone till Turin (inte minst för allitterationen).

Spotify Top 50 idag: 8
Spotify streams igår: 97 058
Totala Spotify-streams: 1 986 302
YouTube-spelningar på officiella klippet: 619 395
Vinnarodds på Svenska Spel: 180.00

6. Bigger Than The Universe – Anders Bagge
(Anders Bagge, Jimmy Jansson, Peter Boström, Thomas G:son)
QX QX
Ronny: Jo, låten är ett härligt stycke Mello-anthem, och Bagge är en skön snubbe. Men det här är mitt största hot mot en lyckad kväll, och Sveriges ESC-framtid. Detta får inte vinna. Varför?
Ingen utanför Sverige har en relation till Anders Bagge, och de tusentals ta-hand-om-ömmande Bagge-kvinnorna som heter Anne-Marie, är 59, äger två små bjäffsiga knähundar och har furubord i köket, existerar inte i Europa. Européerna ser en stadig man i sina bästa år som oharmoniskt kämpar med tonerna framför en stor skärmsläckare. Hade Bagge ÄGT låten hade jag varit av en annan åsikt, men när han inte har jurybordet framför sig har han lika mycket pondus som kaninerna som skuttar runt på skärmen bakom honom. Snälla Sverige, låt bli.

QX QX QX
Ken: Festligt! Folkligt! Fullsatt! Det här har allt vad Melodifestivalen behöver; Tårar! En Spotify-hit med allas favorit-farbror! En massa djur! Och (inte minst) Peter Boström (vad som än händer behöver Mello ALLTID mer Peter Boström)! Jag tror tyvärr inte det har lika mycket av vad Europa önskar sig i Turin, men det lär appröstarna ute i landet inte bry sig det minsta om. Det ska däremot bli spännande att höra vad jurygrupperna tycker. En av storfavoriterna.

Spotify Top 50 idag: 3
Spotify streams igår: 170 832
Totala Spotify-streams: 1 973 792
YouTube-spelningar på officiella klippet: 306 461
Vinnarodds på Svenska Spel: 3.20

7. Innocent Love – Robin Bengtsson
(David Lindgren Zacharias, Victor Sjöström, Victor Crone, Viktor Broberg, Sebastian Atas)
QX QX
Ronny: Robin har alltid en plats i Mello, men den här åten ger mig ingenting. Den lyfter liksom aldrig och det liveiga numret är tristare än Lionmans hyllning till Peter Himmelstrand förra veckan. Borde bli Mellovinnarens sämsta placering så här långt. Synd på en bra artist.

QX QX QX
Ken: Vet ni vem Natali Germanotta är? Inte. Det är Lady Gagas syster som också är artist. Lite på samma sätt är Innocent Love det lite undanskuffade syskonet till I Can’t Go On, märkligt bortglömd efter första veckans programstrul, appastrof och Cornelia-genombrott. Robin gör sliter med sin åttiotalsblingade poplåt, men kvävs lite av ett “arena-nummer” som aldrig verkar vilja lyfta eller ta låten någonstans. Nedre halvan.

Spotify Top 50 idag: 15
Spotify streams igår: 72 969
Totala Spotify-streams: 838 470
YouTube-spelningar på officiella klippet: 94 998
Vinnarodds på Svenska Spel: 140.00

8. Freedom – Faith Kakembo
(Laurell Barker, Anderz Wrethov, Palle Hammarlund, Faith Kakembo)
QX
Ronny: Varför är detta TRÅK i final? Tyvärr lär det väl gå hem hyfsat hos jurygrupperna då numret ändå är hyfsat snyggt och känns ESC. Men tittarna släppte nog denna här kämpiga Voices-varianten i samma stund som de vecka tre förvånat konstaterade att detta gått direkt till final.

QX
Ken: Det bidrag som mest liknar förra årets vinnare borde egentligen aldrig varit i final. Inte på grund av Faith (hon var värd att vara här redan 2020 med Crying Rivers), men den här blaskiga gospelschlagern borde gett plats åt Lisa Miskovsky (eller ännu hellre Lance). Borde vara helt chanslöst ikväll, men kan säkert få en del jurypoäng (inte minst pga ett brännhett budskap).

Spotify Top 50 idag: 31
Spotify streams igår: 50 102
Totala Spotify-streams: 578 766
YouTube-spelningar på officiella klippet: 52 155
Vinnarodds på Svenska Spel: 475.00

9. Bluffin – LIAMOO
(Jimmy ”Joker” Thörnfeldt, Sami Rekik, Dino Medanhodzic, Ali Jammali)
QX QX QX
Ronny: Numret har verkligen lyft med fyra sexiga dansare, och nu hänger helheten ihop mycket bättre. Liamoo är fortfarande nån jag vill skicka till Eurovision då han har både röst och karisma i massor, men det blir nog inte med den här låten. Med det sagt, så är detta tre klubbigt härliga minuter, och jag tror absolut på topp fem för honom. Låten är en hit och de internationella jurygrupperna kommer äta detta slicka paket med sked.

QX QX QX QX
Ken: En av årets bästa låtar i min bok, som kvällen till ära blingats upp med fyra snygga dansare bredvid Liamoo. Att andra veckans semifinalvinnare inte har större vinnarbuzz är märkligt, men kanske har Sverige tröttnat på sina snygga, unga pop-pojkar? Jag har det inte. Och charmiga Liamoo är nästa för bra för sin låt, där han bara mot slutet får sjunga ut och visa vilken grym sångare han är. Vinst blir det nog inte. Men det känns som en låt internationella juryn skulle kunna tycka om.

Spotify Top 50 idag: 12
Spotify streams igår: 88 967
Totala Spotify-streams: 1 083 223
YouTube-spelningar på officiella klippet: 176 664
Vinnarodds på Svenska Spel: 20.00

10. Hold Me Closer – Cornelia Jakobs
(Isa Molin, David Zandén, Cornelia Jakobsdotter) 
QX QX QX QX
Ronny: Under fredagens rep var det mesta justerat från deltävling etts halvdana bildproduktion av den här överraskande pärlan. Jag tror vi skulle ha en gudomlig chans att placera oss bra med Cornelias starka röstuppvisning, och det vore väl fan på tiden att Sverige skickade en brud (ja, The Mamas vann men de fick ju aldrig sjunga i ESC). Varenda ESC-fans går i spinn över den här midtempoballaden med electropuls, och eftersom svenska folket skrällde den till final utan att ha noll koll på sångerskan så känns det som att hon skulle kunna få samma kärlek ute i Europa. Och det känns som att Cornelia menar VARJE ord hon sjunger, och texten bränner i hjärtat. Vinn!

QX QX QX QX QX
Ken: Kärlek sedan första öronkastet. Finalfältets pärla, som till skillnad från mycket annat inte känns som den skrivits i en Mello-fabrik med främsta syfte att hamna där den är just ikväll. Cornelias rep i torsdags var dessutom dagens bästa och det enda som gav mig riktiga rysningar. Sverige, ni har ett jobb ikväll: Det är att skicka Cornelia och hennes vackra låt och nummer till Turin. Gör ni det så kommer vi i återigen tillhöra favoriterna.

Spotify Top 50 idag: 2
Spotify streams igår: 171 037
Totala Spotify-streams:  1 867 879
YouTube-spelningar på officiella klippet: 414 971
Vinnarodds på Svenska Spel: 1.49

11. I Can ́t Get Enough – Cazzi Opeia
(Bishat Araya, Jakob Redtzer, Cazzi Opeia, Paul Rey)
QX QX QX 
Ronny: En härligt positiv typ av poplåt som jag absolut vill se mer av i Mello. Cazzi sjunger svinbra och det är sjukt kul att det går så bra på listorna för det här regnbågsfluffiga genombrottet. Dessutom är numret så jäkla snyggt och man vill bara hänga på i den festliga koreografin! Skulle kunna göra årets Klara-resa och sluta sexa efter bra med poäng från både tittare och jury.

QX QX QX QX
Ken: En av årets gladaste överraskningar! Det här är låten jag smäller på när jag behöver lite ren pop-energi, och numret med sina regnbågar, quirky danssteg och en stålande Cazzi i mitten har blivit mitt to-go-to-place på YouTube när verkligheten blivit alldeles för mörk runtomkring mig. En lycko-karamell som jag hoppas tar sig en bra bit upp i resultatlistan ikväll, och en artist jag vill se och höra mera av i festivalen.

Spotify Top 50 idag: 7
Spotify streams igår: 104 844
Totala Spotify-streams: 1 473 467
YouTube-spelningar på officiella klippet: 313 612
Vinnarodds på Svenska Spel: 100.00

12. In i dimman – MEDINA
(Jimmy ”Joker” Thörnfeldt, Sami Rekik, Dino Medanhodzic, Ali Jammali)
QX QX QX QX
Ronny: Årets bästa partyrökare! Fan vad glad jag blir när Ali & Sami intar scenen med sin eldiga läktar-refräng och heta dansartrupp. Dettakommer att bli en av årets största hits och det är bara en tidsfråga innan nåt fotbollslag eldar upp publiken med den här mäktigt vemodiga refrängen. Hoppas och tror på topp5.

QX QX QX QX
Ken: En av kvällens största hits (och möjligen därmed också vinstkandidater) har en nästan otäck timing med världsläget i sin uppmaning att resa sig från botten och dansa tills vi dör. Att ingen försökt göra en Mello-uppdatering av Bella Ciao tidigare är minst sagt förvånande, men det är knappast förvånande att det blev så här bra och att det är en så perfekt avslutning på den första Mello-finalen i en fullsatt arena på två år. Heja Medina!

Spotify Top 50 idag: 5
Spotify streams igår: 153 609
Totala Spotify-streams: 2 003 832
YouTube-spelningar på officiella klippet: 466 530
Vinnarodds på Svenska Spel: 48.00

Slutligen. Omöjligt uppdrag, men här är vårt topp12-tips.

1. Cornelia
2. Anders Bagge
3. Liamoo
4. Klara Hammarström
5. Cazzi Opeia
6. Medina
7. John Lundvik
8. Theoz
9. Tone Sekelius
10. Anna Bergendahl
11. Faith Kakembo
12. Robin Bengtsson