I kväll tävlar 17 länder om tio finalplatser i den första semifinalen av Eurovision Song Contest 2022. Inför en maskbeklädd (ja, man får inte vara i arenan utan munskydd) publik ska programledarna Mika (ja, DEN Grace Kelly-sjungande artisten), sångerskan Laura Pausini och Alessandro Cattelan, känd tv-personlighet som bland annat lett X Factor Italy, guida publiken mellan bidragen.

Sverige tävlar inte ikväll, och inget av de fem länderna som ligger i topp i oddslistorna finns här. Och risken finns att tittarna stängt av tv:n när vi väl kommer in på de ”rimliga” sakerna. Efter den albanska inledningen (som efter repen fick en varning av EBU för att den var FÖR sexig) är det riktigt jäkla uselt med vidrig funk och sömniga ballader innan Ukraina kommer in i tävlingen. Kalusch Orchestra bjuder inte på det bästa landet serverat, men de flesta förståsigpåare gissar att det inte spelar nån roll och att landet vinner finalen tack vare massivt stöd från omvärlden. Nåja, först ska semin klaras av och därifrån tar den sig vidare.

Programmet i sig är inget som direkt imponerar och nämnda programledare känns både flamsiga och ofokuserade. Mellanakten är lite dansmusik, vykorten är oengagerade turistfilmer och det roligaste i rutan är väl att green room är en stor grön inomhusträdgård. Men mot slutet av sändningen tänder det till: Italienska Diodato som aldrig fick ESC-tävla 2020 med sin fantastiska ballad Fai Rumore kommer in på scenen och ställer SKÅP med sitt framträdande. Missa INTE!

Men till tävlingen: Ikväll är de starkaste korten Grekland, Norge, Nederländerna och undertecknads personliga favorit Armenien.  Så här tippar jag.

Albanien FINAL
Albanien går all in i ett nummer med dansande hunkar, hårsnurr, intensiv sångerska och tunga trummor. En snygg öppning man kommer ihåg.

Lettland FINAL
De funkiga letterna inleder det veggo-hyllande numret med att utbrista ”Instead of Meat I Eat Veggies and Pussy”. Färgglatt och saxigt, men inte så bra.

Litauen FINAL
Mirelle Mathieu-kopian Monika Liu bjuder på en nattklubbssexig jazzig bit i gnistrande scenljus. Under tre minuter händer det inte mycket, men något i mig tror att denna halkar vidare ändå.

Schweiz
Efter förra årets kanonlåt bjuder schweizisarna på en urtrist ballad med en okarismatisk sångare. Sömnigt till max.

Slovenien
Funk igen! Ungt pojkband i en otroligt blek sak på slovenska. Det är sånt här som får en att fråga sig varför man ens tittar på detta?

Ukraina FINAL
Det är absolut inte det bästa Ukraina skickat, men vad gör det: Detta är den tippade vinnaren av ESC 2022 och det har väldigt lite med musiken att göra. Visst, detta hade väl placerat sig hyfsat ett annat år men den skulle absolut inte vinnarutmana.  Jag tycker mest att rappen och den jobbiga flöjten förstör en hyfsad låt.

Bulgarien
Landet har missförstått anledningen till att Måneskin vann i fjol. Det var inte på grund av att det var rock: De var unga, coola karismatiska och hade en bra låt. Det har inte det här gubbgänget.

Nederländerna FINAL
En av få riktigt bra låtar i semi1. Suggestivt och snyggt med oooa-körer levererar blonda S10 (ess-ten) sin låt om psykisk ohälsa. Självklar i final.

Moldavien FINAL
Folkmusikrock är verkligen inte min påse. Men efter starten av semi1 så sveper de hetsiga moldaverna in med lite eftertraktad energi. Folkklore rock´n´roll!

Portugal FINAL
Lunkande vaggvisa om saknad på engelska och portugisiska. Jag somnar av den finsjungande Maro och hennes körsångerskor, men detta är en liten fan-favorit och juryn kommer att lyfta fram den till final.

Kroatien
Det är alltid värre att vara trist än dålig i Eurovision-sammanhang. Och detta är en av årets mest  intetsägande låtar.

Danmark
Anonym tjejrock. Hur kan vårat grannland vara så ojämna i vad de skickar? Efter förra årets fantastiska åttiotalsschlager Ove os på hinnanden skickar dom nåt som kommer åka ut med diskvattnet.

Österrike 
Äntligen lite danstempo! Krullige DJ:n Lumix har haft en superhit med Thunder senaste året och när han nu tar med sig sin rödhåriga polare Pia Maria på sång skulle det kunna gå bra då refrängen sitter som en smäck. Men Pia Maria har verkligen inte imponerat sångmässigt på repen och sånt premieras sällan i ESC-sammanhang. Så, i denna rövsemi kan den tyvärr åka ut. Synd på så skön låt.

Island
Tre Lisa Miskovsky-kopior i en stillsam country-låt. Fint och oförargligt, men detta är inget som folk kommer att fastna för. Synd på ett så vackert språk.

Grekland FINAL
Norsk-grekiskan Amanda Tenfjords tillhör en av favoriterna ikväll med sin Billie Eilish-stiliga avskalade ballad. Jag tror stenhårt på att detta är en av högpoängarna ikväll och att det i slutändan blir topp10 för Grekland än en gång.

Norge FINAL
Två maskbeklädda sångare sjunger om Give That Wolf a Banana. Skojigt, hittigt och sticker ut i den här semin. Självklart final och detta kommer bli en poängmagnet när tittarna får säga sitt.

Armenien FINAL
Söt countrypop i samma stil som Smith & Thell. En personlig favorit i år, och final blir det absolut för charmiga Rosa Linn i Snap.