En vän till mig uttryckte det perfekt: ”Nu trillade poletten ner”. För ikväll insåg jag att det är solklart att Ukraina vinner Eurovision Song Contest 2022. Låten Stefania har aldrig gripit mig förrän jag satt framför tv:n ikväll med gråten i halsen. Den där enerverande flöjten som hittills stört mig blev i kväll vacker. Den rev upp större känslor än jag förväntat mig.  Den kaxiga rappen vävs sömlöst samman med den vemodiga sången, och uttrycket är helt eget. En vemodig fest som pågår trots att världen rämnar. Och aldrig förr har Eurovision-arenan kokat som när Kalush Orchestra sjungit klart. De vinner.
Och det är klart att det är så det ska vara. Hur bra S10:s än gråtlevererade sin De Diepte, hur fin italienska Brividi må vara och hur stark Cornelias Hold me Closer än är, så ska dom inte vinna. Inte i år.
Jag har hittills envist hävdat att detta är en musiktävling för att jag velat ha spänning och för att jag vill tro att Sverige kan utmana. Men vi får satsa på att ta vårt andra silver sedan Lill & Svantes trummilummande 1966. För folk kommer på ett väldigt enkelt sätt enas på lördag och ge Ukrainas effektiva folklore-rap landets tredje seger. Vackert och rätt.

Tja vad mer lärde man sig ikväll?

Att Italien borde vunnit 2020. När publiken sjöng med i Diodatos Fai Rumore stod håret över hela kroppen. Fan vilken jävla låt det är. Bäst ikväll, utan tvekan. Och numret var tre minuters tv-magi.

Att Edward af Sillén är en magisk följeslagare i rutan under Eurovision visste vi redan. Men att han gjorde hela sändningen så snyggt solo efter Linnea Henrikssons positiva covid-test var berömvärt.

Att alltför många länder skickar dynga. Första halvan av semin fick mig att vilja stänga av tv:n.
Som tur är fanns det ljuspunkter. Nämnda Nederländerna grep tag, de norska gulvargarna höjde TikTok-tempen, den armeniska Smith & Thell-popen är ljuvlig. Och Greklands Die Together är väldigt vacker. Det är de enda som ni behöver lyssna in er på/ha i bakhuvudet inför lördagens blågula fest.

Klara för final:

Schweiz-Armenien-Island-Litauen-Portugal-Norge-Grekland-Ukraina-Moldavien-Nederländerna