Först och främst: Ni behöver inte stressa till tv-apparaterna ikväll. De första tre minutrarna består av ett instrumentalt och ointressant dansnummer innan de tre ofokuserade och flamsiga programledarna gör entré och babblar om exakt ingenting. Laura Pausini är verkligen raka motsatsen till sin sofistikerade musik. Överhuvudtaget är trion riktig dålig och det känns knappt som att de repat in sitt roliga timme-manus. Lägg därtill att Mika och nämnda Pausini fullkomligt slaktar Stings Fragile och

I kväll gäller det alltså för Cornelia Jakobs och Hold Me Closer. Men vi behöver inte vara oroliga. Vi ligger i toppen av oddstabellen för låtarna som tippas ta sig vidare, och Cornelia har levererat ursstarkt på repetitionerna. Hon belades med intervju-förbud tidigare i veckan då hon var tvungen att vila rösten efter allt pratande. Alla vill ju ha ett ord med den supersociala favoritsvenskan. Men rösten kändes inte det minsta ansträngd under onsdagsrepet så detta kommer gå galant.

Bortsett från Sverige då?
Det ÄR en svårtippad semifinal där bara Estlands countrypop och Polens falsettballad är säkra att ta sig vidare ihop med Cornelia. Efter semi1-skrällarna Island och Schweiz blir man ju inte förvånad över nåt egentligen. Det är betydligt jämntjockare här och det är få saker som är rent dåliga.

Och sen måste det ju bara nämnas att semin är regnbåge de luxe. Med öppna bögarna Michael Ben David från Israel och Australiens Sheldon Riley. Lägg därtill queer-uttrycksfulla rockaren Achille Lauro från San Marino och rumänske WRS som i alla fall har en minst sagt icke-hetro-aura….

Så här tippar jag:

Finland
Rockarna i The Rasmus imponerar inte alls. Sångaren låter svajig och ansträngd, och låten Jezebel känns längre än sina tre minuter. Numret i gult och svart är däremot snyggt.

Israel
Om uttrycket ”Yaaaass Girl” var en låt så hade den låtit så här. Michael Ben David levererar I.M fläckfritt, och numret med snygga dansare i vitt mot LED-golvet är coolt. Men frågan är om det räcker, det är lite väl överdriven mimik av sångaren och hans röst-onani är bara jobbig.

Serbien FINAL
Lugg-coola Konstrakta tvättar händerna på scenen i sin handklappsvänliga låt om vikten av univsersell sjukvård och om vi verkligen mår bra även om vi är friska. Älskar den för att det sticker ut i sin sköna allvarliga knasighet.

Azerbajdzjan FINAL
Azerierna missar sällan final och tyvärr lutar det väl åt det ikväll också. Men jag klarar inte av det här överteatrala numret med en alldeles för gapig sångare. Usch.

Georgien FINAL
Psykedelisk låt med en charmigt effektiv refräng och en obegripligt tjatig vers.

Malta 
En stor axelryckning till låt som inte blir bättre av en svajig sångerska. Och dessutom i trist beige. Nej, detta händer inte.

San Marino
Queerbaitande Achille Lauros rock på en mekanisk tjur tillhör något av det bättre San Marino skickat. Det säger dock inte så mycket om man har koll på landets ESC-protokoll. Det blir lite väl mycket av allt på scenen under dessa tre minuter av Måneskin light.

Australien FINAL
Sheldon Riley sjunger sin STORA ballad med stor övertygelse i en 40 kilo tung klänning, iklädd blingad mask. Att den här ligger högt på listan av de som tippas gå vidare överraskar mig lite, det är lite väl teatralt.. Men Riley sjunger skjortan av de flesta, och ögonblicket då han darrande tar av sig masken som dolt hans ansikte under större delen av låten är vackert.

Cypern FINAL
En klassisk medelhavspoppig låt som alltid dyker upp i Eurovision-sammanhang, ofta levererad av Grekland. Andromache sjunger lite svajigt, men det snäcksnygga numret ihop med en effektiv melodi gör att den seglar vidare.

Irland 
Kaxig men intetsägande tjejpop som bara pågår i tre minuter. Brooke är charmig och sjunger bra, men det räcker inte. Och Irland har sällan turen med sig i Eurovision-sammanhang.

Nordmakedonien 
Fruktansvärt intetsägande låt om cirklar.

Estland FINAL
En av kvällens bättre låtar är Stefans countrypoppiga Hope. Numret börjar snyggt i sepiaton innan den karismatiske sångaren badar i ljus. Så jäkla synd bara att hans nummer drabbats av den orörliga LED-väggen och det ökenlandskap han skulle ha bakom sig helt försvinner bakom en svart halvmåne.

Rumänien
Man måste ju bara älska den här spanskklingande vemodiga poplåten med härligt flamboyante WRS. Men detta är såklart chanslöst. Tyvärr.

Polen FINAL
Ochman sjunger strålande och har en ljuvlig falsett, men har kanske inte riktigt karisman. Jag kan inte riktigt se vad andra ser när de börjar tala om att detta är en vinnarutmanare. Låten är bra, men att folk skulle kasta sig över detta på lördag? Nej. Men till final går den.

Montenegro
Chanslös ballad som vi hört tusen gånger förr i ESC-sammanhang.

Belgien FINAL
Mitt stora hatobjekt i år. Gud vad jag avskyr den här gapiga R´n´B-balladen med en röstonanist av Guds nåde. Tyvärr går den nog vidare då den lär vara en stor favorit hos sångälskande jurygrupperna som ju delar ut hälften av kvällens röster.

Sverige FINAL
Solklar leverans av Cornelia under repen i vad jag skulle säga är årets bästa låt. Fan vad bra Hold Me Closer är. Allt annat bleknar liksom direkt.

Tjeckien FINAL
Den här uptempolåten seglar nog mest vidare på grund av att den går ut sist. Jag tycker den är ett stort ”jaha”, men det saknas ju uptempo i den balladtunga finalen så jag hoppas detta går vidare som utfyllnad.