Krigsdrabbade Ukraina tog hem segern i Eurovision Song Contest i Torino under våren. Sedan dess har det diskuterats flitigt vilket land som skulle få värdskapet över nästa års Eurovision. Valet föll (kanske inte helt otippat) på Storbritannien, tvåa i årets tävling.

Det har officiellt beslutats att Eurovision 2023 inte kan hållas i Ukraina på grund av den ryska invasionen. BBC bekräftar nu att de kommer sända kalaset, och att brittiska städer som Manchester och Glasgow finns med bland kandidaterna. Urvalsprocessen för att hitta en lämplig Eurovision-stad ska dra igång redan i veckan.

”Förra veckan var president Zelenskyj och jag överens om att det land som håller i Eurovision 2023 måste hedra och fira Ukraina och dess folk. När vi nu tar över värdskapet lovar Storbritannien att sätta upp en fantastisk tävling till våra ukrainska vänners ära”, kommenterar premiärminister Boris Johnson på Twitter.

Tack vare jordskredssegern för Kalush Orchestra med låten Stefania är Ukraina direktkvalificerade till final.

Storbritannien hamnade på silverpallen med Sam Ryders ballad Space Man. Svenska Cornelia Jakobs kom 4:a i årets Eurovision.