Innan dess serveras vi dock inte bara 26 tävlingsbidrag utan även ett pärlband av mellanakter och humorinslag. Allting öppnar som en OS-invigning med fanbärare och inmarscherande artister och någonstans i mitten tar sig Lynda Woodruff an Stockholm. Efter bidragen spelats klart blir det både ett hitsmedley med Loreen, ännu en resa i ESC-historien och en sketch om svenskheten som mynnar ut i ett hysteriskt shownummer där Petra strippdansar kring en majstång, sjunger om pappaledighet och viger två bögar som levererar kvällens andra homokyss! Håll i hatten, för det går undan om man ska hinna märka allt som serveras på detta ”Swedish Smorgasboard”. Innan vinnaren skall koras sjunger dessutom Sarah Dawn Finer en gåshudsversion av ABBAs The Winner Takes it All, och Eric Saade rapporterar från greenroom.

Det blir som vanligt en lång, lång kväll, så här har ni vår guide till vart det är lämpligast att planera in era kisspauser:

1. Frankrike

QX QX
Ronny: Soulfunkig prettomusik med rödvinsraspig Courtney Love-kopia. Låter det som nåt som jag gillar? Nä.
QX QX QX
Ken: Franskt raseri kanaliserat till en schlagerblues. Tyvärr redan bortglömd innan Litauen tagit sin sista ton tre minuter senare. Synd.

2. Litauen

QX QX
Ronny: Jag tycker inte alls illa om den här baltvarianten av Coldplay, även om jag kan hålla med om att texten är urfånig och att hans enerverande ögonbryn är en ”major” distraktion. Nedre halvan.
QX
Ken: Finalens näst sämsta låt på startnumret de flesta skulle kalla det sämsta. Känns helt rimligt i min bok.

3. Moldavien

QX QX
Ronny: Sömnpiller modell större. Men jag fångas mer och mer in av det fascinerande numret med den stora kjolen som hon svävar upp i.
QX QX
Ken:
Det finns så många fina ballader i finalen i år att betyget på den här tidigare personliga favoriten bara hamnar på en tvåa. Dessutom hjälper den till att få starten på programmet att kännas oväntat seg.

4. Finland

QX QX QX
Ronny: Ding-Dong! När finlandssvenska Krista levererar sin poppiga uppmaning om frieri får tävlingen energi för första gången i kväll. Det kommer att lyfta henne och Finland till en rätt fin placering i mitten. Låten är fortfarande en svag trea men allt annat är en femma, framförallt tjejkyssen. Summan av kardemumman: Betyg fyra.
QX QX QX
Ken: Drömstartnummer för den finska flatkyssen. Efter tre småsega låtar så blir det äntligen lite Katy Perry-party till chipsen. Heja Finland!

5. Spanien

QX
Ronny: Jag kommer aldrig ihåg den här låten. Hur många gånger jag än hör den. Etnopop när den är som allra mest osynlig.
QX
Ken: Zzzzpanien. Indieband med keltiska inslag som känns som något som hämtats från tävlingens avlagda nittiotalsgarderob. Tack, men nej tack.

Belgien.

6. Belgien

QX QX QX
Ronny: NU får den här låten det där sista qx:et. Den har bitit sig in i min skalle under hela vistelsen här nere och jag tycker den är rätt skön. Men om en person till i min omgivning utrbrister ”åh, han är så söt och jag vill bara stoppa honom i min ficka” om denne kalvige belgare i Lena Dunham-frisyr, så skriker jag.
QX QX QX QX QX
Ken: En av mina absoluta favoritlåtar i år. Jag älskar hur denna pop-pärla bygger och bygger och jag älskar hur söte Robertos självförtroende exploderat under veckan. Heja Belgien!

Belgien.

7. Estland

QX QX QX
Ronny: En traditionell schlagerballad som levereras fläckfritt av en vacker gravid estländsk älva tackar jag inte nej till. Jag älskar att den är i final men den kommer aldrig att placera sig högre än 15:e plats.
QX QX
Ken: Ännu en fin ballad som tappar betyg på grund av så mycket starkare konkurrenter. Lär inte ha med slutstriden att göra, men rättvist i final.

Belgien.

8. Vitryssland

QX QX QX QX
Ronny:
En liten guilty pleassure för mig. Alyona har tävlingens kortaste klänning och framför sin latinodoftande karamell flankerad av två hunkdansare. Sånt gillar den här schlagerbögen.
QX QX QX
Ken: Generisk, konstruerad, vulgär och gjord förut. Samtidigt har den här diktaturschlagern så mycket element som jag gillar med ESC att den inte går att motstå.

Belgien.

9. Malta

QX QX
Ronny:
Slå upp oförarglig i ordlistan och du hittar en bild på den här låten. Nedre halvan.
QX QX
Ken: Möjligen en ny hit att sätta på repertoaren för alla som spelar i tunnelbanan, men annars bör den här tonsatta indie-romcomen inte göra något större avtryck i resultatlistan.

Belgien.

10. Ryssland

QX
Ronny:
Urtrist fredsballad med jätteduktig sångerska som ser ut som Khloe Kardashian. DET HÄR FÅR INTE VINNA.
QX
Ken: Jag är livrädd för att det här äckliga fredspekoralet ska suga till sig alldeles för många röstare i kväll. Men. Jag. Klarar. Inte. Av. Den. Usch.

Belgien.

11. Tyskland

QX QX QX
Ronny:
Eurodiscopop med oerfarna sångerskan Cascada. Luktar lite sommarhit, lite Euphoria-kopia och har absolut häng på toppen.
QX QX QX QX
Ken: Snyggt eurodiscoparty som kanske tappar lite, lite på att Natalie inte är finalfätets starkaste sångerska. Bra drag, dock.

Belgien.

12. Armenien


Ronny:
Men gick den HÄR vidare? Och inte San Marino? Orkar inte! (springer bögarg ut ur pressrummet och kastar min rosa glittriga boa i papperskorgen).
QX
Ken: Årets sämsta låt är i final. Tjoho! Så många andra förtjänade den här platsen att jag inte orkar nämna ännu en gång hur trist den här rocklåten är.

Belgien.

13. Nederländerna

QX QX
Ronny:
Fin, men rätt tråkig filmmusik i mina öron. Fast jag har egentligen inget emot att Anouk vinner då jag a) unnar Nederländerna en framgång efter år av ändlösa bottenplaceringar b) gläds åt att de vågar skicka nåt annorlunda med en stor inhemsk artist c) helt egoistiskt ser fram emot att rapportera från Amsterdam 2014.
QX QX QX QX QX
Ken: Jag har älskat den här femtiotalsballaden sedan jag hörde den för första gången, och jag är lyrisk över att den – och Holland – är i final. Heja, heja!

Belgien.

14. Rumänien

QX
Ronny:
Falsetttrams.
QX QX
Ken: Årets knasbidrag lämnar ingen oberörd. Falsettsång och ett framfött, kvinnligt alterego? Sådant hittar ni bara i Eurovision. Sämre slagkraft mitt i startfältet än i semifinalen, dock.

Belgien.

15. Storbritannien

QX QX
Ronny:
Bonnie Tylers oförargliga countryballad är faktiskt rätt skön. Men varför fortsätter den forna supernationen i ESC att skicka gamla stjärnor med låtar som har vinstchans noll?
QX QX QX
Ken: Jag älskar valet av Bonnie, men hade gärna sett en låt som stuckit ut lite mera och inte bara varit kompetent radioskval. Jag håller dock alla tummar för att Storbritannien inte försvinner helt i kväll.

Belgien.

16. Sverige

QX QX QX QX
Ronny:
Älskar den fortfarande. topp 10 for sure. En spåtanta sägs ha sagt att den blir tvåa i år. Riktigt så högt vågar jag inte hoppas att den hamnar, men sjua?
QX QX QX QX
Ken: Robin har varit stensäker på repetitionerna och den här låten har luktat Eurovision ända sedan SVTs juryrum. Det kommer att gå bra i kväll! Heja Sverige!

Belgien.

17. Ungern

QX QX QX QX
Ronny: Personlig favorit! Jag fullkomligt älskar den här mysiga godnattvisan för hipsterkids. Bara att den är i final är en seger i sig, så då gör det inget att den placerar sig mot botten.
QX QX QX QX
Ken: Jag är så lycklig att Europa röstade fram det här ungerska hipster-bidraget till final. Blir lika berörd varje gång jag hör den. En stor personlig favorit.

Belgien.

18. Danmark

QX QX QX QX QX
Ronny: Jag tycker fortfarande att Emelie de Forests innerliga popetno med flöjtkrydda är tävlingens bästa låt. Jag fullkomligt älskar den och blir lika indragen i den fantastiska refrängen varenda gång jag hör den. Om det är den bästa låten som vinner på lördag är det den här. Men hur ofta händer det? Well, det hände ju i fjol, så…
QX QX QX
Ken: Allting talar för att den här blandningen av Euphorias-egenhet och Fairytales-etnohitighet kommer stå som slutsegrare i kväll. Och det är väl ett okej, om än ett lite småtråkigt, val i mitt tycke.

Belgien.

19. Island

QX QX QX
Ronny: Ledmotivet till Barnen från Frostmofjället framfört av långhårigt stilige Herr Gunnlaugson är en armhårsresning modell de luxe. Men i den hårda balladkampen blir det svårt att hävda sig. Nedre halvan.
QX QX QX
Ken: Jesus från Island har en röst som kan spräcka en glaciär och en låt som skulle platsat i Kristina från Duvemåla. Två rätt bra egenheter i den här tävlingen.

Belgien.

20. Azerbajdzjan

QX QX QX
Ronny: Farid Mammadov sätter den här dramaballaden lika tajt varenda gång, och Azerbajdzjan kommer återigen att få en toppplacering. Det är helt okej för mig.
QX QX QX
Ken: Snyggt nummer som tar bort fokus från att låten är ganska ordinär. Kommer dock ta Azerbajdzjan till toppen ytterligare en gång.

Belgien.

21. Grekland

QX QX
Ronny:
Grekernas hetsiga barvisa om krisen i landet kommer säkert att knipa en placering på övre halvan nu när hela Balkan fått kalla handen av Europas röstare.
QX QX
Ken:
Jamen jag gillar ju det här lite ändå. Jag gör ju det. Det är ju lite festligt liksom. Om man bortser från den studentikosa refrängen då. Lär suga åt sig Balkan-rösterna.

Ukraina.

22. Ukraina

QX QX
Ronny:
Det här är mitt nya hatobjekt i tävlingen. Först det urfåniga greppet med jätten som bär in Zlata medan kameran skakar. Och sen den enormt intetsägande nonsenstexten om ”nothing comes from love but love”, ”nothing comes from pride but pride”. Qué? Men Ukraina lyckas ju alltid i de här sammanhangen. Topp tio, det är jag ”jättesäker” på.
QX QX QX
Ken: Det här snygga musikalnumret med sina Lejonkungen-vibbar imponerar alltid på mig varje gång jag ser det. Men jätten är fortfarande poänglös och låten svår att få grepp om.

Ukraina.

23. Italien

QX QX QX
Ronny: Italien bjuder både hetta och kyla. Rent utseendemässigt är nämligen Marco Mengoni hetare än en sommardag i Sahara. Tyvärr är han svalare än ett kylskåp i leveransen av låten. Han tar inte en enda kamera och tittar truligt ner i scengolvet genom hela låten. Men äh, italien hamnar ju alltid bra. Sjua?
QX QX QX QX
Ken: Fantastisk italiensk ballad som jag gärna hade unnat en vinst. Snygga Marco har dock känts väldigt loj och avslagen under repen. Tänder till först i kväll?

Ukraina.

24. Norge

QX QX QX QX
Ronny: Jag är typ manodepressiv i mitt förhållande till Margarets industriella elektrovisa. Först var jag glad i den sen var jag trött på den och nu älskar jag den igen. Den vitklädda drottningen vinner inte, men hon hamnar topp tio. Utan tvekan.
QX QX QX QX QX
Ken: Om världen vore rättvis så skulle den här svala elektropoppärlan äta allt motstånd med lätthet i kväll, men så är det ju tyvärr inte. Lär ge vårt grannland en klart bättre placering än i fjol, dock.

Ukraina.

25. Georgien

QX QX QX QX
Ronny:
Balladen att slå i år. Genomsnyggt par sjunger skinkorna av varandra i tävlingens snyggaste röstmätarmatch. Det där pyroregnet till tonartshöjningen är värt en vinst i sig.
QX QX QX
Ken: G:sons klassiska MF/ESC-ballad levereras briljant av detta välsjungande par och det här kommer att bli mycket farlig i kväll. Mycket, mycket farlig.

Ukraina.

26. Irland

QX QX QX
Ronny: En av de största dansgolvshitsen här i Malmö i år är Irland. Det beror delvis på att det är en effektiv och bra danslåt. Men mest av allt är det för att det är tävlingens mest bögiga nummer (före Axerbajdzjan & Rumänien) med två hunkiga inoljade barbröstade trumslagare/dansare, och en sångare som man får lite ”jag ligger med vem jag vill”-vibbar av.
QX QX QX QX
Ken: Den här katolska pridefesten är en utmärkt avslutning på finalens startfält och fortfarande en utmärkt poplåt i mina öron.