Efter att Tone Sekelius blev historisk som första transperson i Mello flyttas positionerna för Sveriges största tv-program fram ytterligare och idag blev det klart att 22-årige artisten Eden tävlar i Mello 2023. Eden är bigender och föredrar både han och hon som pronomen. Han tävlar med låten Comfortable och det gör hon i andra deltävlingen i Linköping. Låten är skriven av Eden själv, Benjamin Rosenbohm, Emil Adler Lei och Julie Aagard.

Grattis Eden, hur kommer detta sig?
– I somras fick jag möjligheten att åka med på Warner Camp i Skåne där massa olika låtskrivare träffades och hade sessions. Jag kom dit utan förväntningar, och tyckte mest det var kul att skriva med personer jag inte träffat tidigare. Under tredje dagen hamnade jag med med Ben, Emil och Julie och vi började prata om vilken låt vi ville skapa och det var en lugn poplåt. Och på den vägen är det.

Berätta om låten!
– Det är som sagt en lugn poplåt med mycket känslor som många kommer att känna igen sig i. Den handlar om att älska varann, men när man vet att man egentligen ska göra slut.

Vem är Eden, jag vet bara att du nyligen släppt en singel och har efternamnet Alm?
– Jag är 22, kommer från Skåne. Jag är bigender, bor med flickvän Sara i Bromma. Jag var med i Idol 2019 och  har därefter velat fortsätta med musiken och tack vare att jag kom i kontakt med My (Söderholm, Emperial Music) så har det gått bättre och bättre.

Vad är bigender för dig?
– Bigender står för två kön, både tjej och kille. Så jag föredrar både hon och han som pronomen. Man får blanda båda helt enkelt. Under en stor del av uppväxten såg jag mig som homosexuell, men nu vill jag vara jag och det är bigender.

Du är den första personen att vara med i Mello som är bigender, hur känns det?
– Läskigt när du säger det så (skrattar). Men jag vill aldrig mer sätta mig i en situation där jag inte kan vara mig själv, så det känns ändå bra.

Är Mello en dröm som går i uppfyllelse?
– Det är en dröm jag aldrig trodde att jag skulle nå. De säger att man ska sikta mot stjärnorna så hamnar man bland trädtopparna, jag har bara satsat på trädtopparna men nu hamnat bland stjärnorna.  Jag är överlycklig och nervös på samma gång.

Du har hamnat i deltävling 2 mot Mello-stjärnor som Wiktoria, Panetoz och Theoz, hur känns det?
– Det är första gången jag får höra att dom är med och tävlar i samma deltävling, så min spontana reaktion är att det är både nervöst och pirrigt i magen att ställas mot dem. Men jag försöker att inte tänka på tävlingsmomentet utan bara se det här som en fantastisk möjlighet.

Okej, ge mig en Mello-favorit från förr!
– Jag har en kärlek för Sanna Nielsen, så jag säger I´m in Love från 2011.

Du är tillsammans med Sara Songbird, blir det mycket musik hemma?
– Sara är ju mer lifestyle-influencer, och mindre musik men visst det blir mycket texter och musik hemma.

För ett tag sen släppte du fina singeln Mera tid som ju är på svenska, men Mellolåten är på engelska..?
Mera tid är den första låt jag nånsin skrev, och det har fortsatt på svenska. Jag har flera låtar på gång och alla är på svenska. Men det handlar mer om känslan än språket. Comfortable skrev jag med enbart danskar så det kom sig naturligt att det blev på engelska eftersom vi pratade engelska med varandra.

Eden.