Till helgen intar Tone Sekelius scenen med Rhythm of My Show i den första deltävlingen av Melodifestivalen 2023. Detta innebär att sex veckors musikfest är igång och under resans gång tävlar bekanta Mello-artister som Jon Henrik Fjällgren, Wiktoria, THEOZ, Nordman och The Mamas Loulou LaMotte.

Men året utmärker sig extra mycket ur QX-synpunkt då vi i varje deltävling får en artist som hör hemma i HBTQ+sfären: I deltävling ett tävlar Tone Sekelius, i deltävling två debuterar Eden som är ”bi gender”, i deltävling 3 intar lesbiska Melanie Wehbe scenen och i deltävling fyra ger sig flatikonen Mariette i kast med Loreen, som avslutar årets turné med favorittippade Tattoo.

Ni kommer som vanligt kunna följa QX Schlagerprofilers bevakning på qx.se och på blog.qx.se/schlagerprofilerna.
Redan under tisdagarna kommer vi ge er ett första omdöme om alla låtarna som tävlar kommande helg, direkt efter SVT:s uppspelning. Sedan kommer det ut en podd med intervjuer, tippningar och lite koll på vad som händer i de andra ländernas uttagningar, och det sker varje onsdag.
Om torsdagarna berättar vi om hur numren ser ut efter att ha sett alla artisterna köra igenom sina nummer via länk, och på fredagarna är vi på plats i arenorna för att gå in på djupet kring hur allt ser ut och låter.
Varje lördag tippar vi utgången av veckans tävling och så blir det så klart en kommentar kring resultatet direkt efter avslutad deltävling.

Men vill ni mjuka upp era Mello-sinnen med lite nostalgi redan nu så finns Schlagerprofilernas poddar Fel Låt vann? ute.
Där gås ett klassiskt Melloår (eller en deltävling eller två) igenom med lupp och det gottas i minnen, musik, fakta, skriverier, programledarinsatser och omröstningar.
Och alltid med flera gästintervjuer: Som ikoniska deltagare som Arja Saijonmaa och Björn Skifs, Eurovisionvinnaren Stephan Berg, tvåan Towe Jaarnek, showesset Sean Banan, keyboardkungen Peter Grönvall (Sound of Music/One More Time), och förbisedda favoriten Anna Järvinen. Plus eviga MF/ESC-esset Edward af Sillén.
1978, 1987, 1991 och 2013 (D1/D2) är de avsnitt som nyligen publicerats men det finns även äldre avsnitt med Andreas Lundstedt (1996), Jan Johansen & Cecilia Wennersten (1995), Sarah Dawn Finer (2007 D4), Lasse Holm (1986) och så vidare. Ja, ni hör ju: Ett måste för alla Mello-fans!