Tredje deltävlingen och…ja, det kanske inte är den starkaste buketten vi erhåller. Lite dansband, lite arenapop, lite ballader, lite Nordman och två norska tvillingar. Inget är dåligt, men inget bränner heller direkt till. Det snackas mest om The Masked Singer-vinnande duon Marcus & Martinus och visst, de 21-åriga tvillingarna har en snygg och modern poplåt med The Weeknd-feeling. Numret är snyggt med laser, men det där sista lilla vinnarlyftet saknas. Man vill liksom ha lite mer hur grymma dom än är.
Men. I brist på annat går den först av alla till final. Resten? Läs mer i betygssektionen här nedan.

Men vi ska såklart nämna regnbågshoppet denna vecka: Melanie Wehbe med For the Show. Tjejen som avslutade Stockholm Pride med en egen show har ett urfint nummer och har absolut chans att lyckas håva in en semifinalsplats. Publikundersökningen satte henne som fyra…

Programmet inleds lite random men rätt charmigt, med Farah som en fjärde medlem i Dolly Style i Habibi. Sen var det väldigt många skämt i programmet som föll platt. Jesper och Farah hittar inte alls rätt i den första halvan den här veckan. Men sen filas det upp till andra halvan och Jesper är urkul i klippet där han besöker värdstaden.
Dessutom: Vi får en väldigt fin återkomst i form av AfroDite som hyllar Svenne & Lotta med Bang-en-boomerang. Precis som förra veckan så får vi ett underbart schlagrigt nummer med stora stänk av disco. Kayo, Blossom och Gladys ställer skåp i den här maffiga versionen. Ursnyggt, och den MÅSTE släppas!

1. Royals – Paul Rey
Låtskrivare: Dino Medanhodzic, Jimmy ”Joker” Thörnfeldt, LIAMOO, Paul Rey
QX QX QX
Ronny: Låtmässigt är det inte riktigt min kopp…Den här typen av radiovänlig arenapop är lika given i dagens Mello-klimat som en Give Me Your Love-schlager var 2003. Och den sjungs ALLTID av en skön snubbe i 30-årsåldern. Men, med det sagt: Paul Rey är urcharmig, har skön energi och det gul/vit/svarta-numret är ett av årets snyggaste. Alla ingredienser gifter sig och låten lyfter flera snäpp av inramningen med ett gäng hungriga dansare. Helt klart finalvärdigt.

QX QX QX QX
Ken: En sjyst arena-stor poplåt som lyfts upp ett extra QX med hjälp av ett härligt grafiskt nummer. Förr serverades vi fem sådana här snygga scenshower i veckan, men numera får man nästan tårar i ögonen när det plötsligt bara 100%-igt klickar med en charmig, stensäker artist, grymma dansare och en färgskala som jag genast vill ha som t-shirt, jacka och luvtröja. Paul Rey är värd att slippa ta vägen via en semifinal till Friends Arena den här gången! Heja heja.

2. Så kommer känslorna tillbaka – Casanovas
Låtskrivare: Henrik Sethsson, Mikael Karlsson
QX QX QX
Ronny: Älskar att ett riktigt dansband är med, och det med en riktigt rökare som Friends dödat för 2001. Låten är ljuvligt buggvänlig och tappar inte farten en sekund under de tre minutrarna. Med andra ord går den rakt in på min Mello-lista 2023. Problemet är kanske att det mer ser ut som att Casanovas gör vilken spelning som helst en lördagskväll. Det finns inget här som rispar, bränner till eller överraskar, och snubbarna är helt ärligt inte jättekul att titta på. Och de behöver dom ju inte vara, ingen riktar väl ögonen mot scenen under en danskväll? Men i Mello gäller andra regler. Men. Tänk bara om detta gjorts av just ett återförenat Friends med Nina & Kim i spetsen. Då hade det varit ljuvligt.

QX QX
Ken: Härligt nostalgiskt, det här låter exakt som de låtar som var heta vinnarkandidater precis efter millennieskiftet, och något som jag säkert kommer slira runt till på nåt schlagerdansgolv det närmaste året. Det är kul att den här typen av musik och ett dansband som inte är på skoj eller utklätt till popgrupp får vara med i festivalen 2023. Men tror jag att det kommer ta sig vidare (eller att det kommer hamna på någon av mina spellistor)? Nope.

3. For The Show – Melanie Wehbe
Låtskrivare: David Lindgren Zacharias, Herman Gardarfve, Melanie Wehbe
QX QX 
Ronny: Detta har alla ingredienser för att lyckas: En bra sångerska med stjärnig utstrålning, ett snyggt beat  a´la Hold Me Closer som kopplas på en minut in, ett urfint intro lånat från The Greatest Showmans Never Enough och fina Disney-körer. Plus en text som framförs som att Melanie menar varje ord.
Men mina problem är två: Att refrängen är lite väl blek. Och känns betydligt längre än sina tre minuter. Det är en fin presentation av Wehbe som artist, men låtmässigt vill jag så mycket mer. Men som sagt: Detta är ingen stark vecka och står alla stjärnor rätt blir det semi för proffsiga Melanie. Det förtjänar hon.

QX QX QX
Ken: Jag älskar Melanie Wehbe och de flesta låtar på hennes EP har gått varma i mina lurar under förra året. Det här är kanske inte den låt med henne som jag tycker bäst om, men det är samtidigt väldigt befriande att se en debuterande artist så totalt äga sin egen låt och sitt eget uttryck som MW gör under dessa tre snygga minuter. Och det absolut ingen dålig ballad på något sätt, den växer för varje lyssning. Får det kanske tufft att ta sig direkt till final ikväll (semifinalen är absolut ingen omöjlighet) men den kommer definitivt hitta sin publik.

4. Släpp alla sorger – Nordman
Låtskrivare: Jimmy Jansson, Thomas G:son
QX QX
Ronny: Jag gillar verkligen Nordmans tidigare utflykter i Melloland, men detta är oväntat tamt. Numret är händelselöst, låten bara trampar på i tre minuter, trots tonartshöjning, och energin hos Nordmännen saknas. Det känns lite som att duon lämnat bordet på Grå Gåsen i Så Mycket Bättre och mätta gått upp och ställt sig på Melloscenen. Men i brist på annat denna vecka blir det väl ändå semifinal.

QX QX
Ken: Det är verkligen inget fel på låten, jag skulle hävda att det är Nordmans bästa låt i tävlingen och den som mest låter som något från deras succédebut 1994, men hur kul känns det här 2023? Jag tycker det mesta känns ganska trött, från duon själva till den chockerande fågel-rika scenshowen, och jag är väldigt nyfiken på om deras tidigare stjärnstatus verkligen räcker för att slunga dem direkt till final ikväll. Jag är inte så säker på det. Kanske krävs det en sväng till Norrland, precis som förra gången när de kastade ut Carola i snön, för att hamna i Friends Arena?

5. Sober- Laurell
Låtskrivare: Anderz Wrethov, Andreas Stone Johansson, Laurell Barker, Thomas Stengaard
QX QX
Ronny: Sober är aningen bättre i studioversionen för då blev jag i alla fall lite glad. Nu sitter jag mest frågande till vem som har så dålig smak att smacka upp neonfärgat pälstyg på scenen och klä sångerskan i keps och en dress gjord av lapptäcke. Jag gillar de dansande björnarna mest, men de är lite för mörka för att kidsen ska tycka att det här är ”grejen” denna vecka. Sist. För jag fattar inte riktigt vem som ska gå igång på detta.

QX
Ken: Den här lurviga sned-tändningen förstår jag mig inte på alls. Varför en låten i en genre som var stor i fem sekunder för åtta år sedan? Varför detta märkliga fejk-karibiska sångsätt? Varför dansar fyra mössliknande björnar kring sångerskan som hon vore en skål med gröt i ett julspel för pårökta lekisbarn? Ingen aning. Jag förstår inte heller varför vänner omkring mig i bubblan tycker Laruell är ett stort namn i Mello, tippar att detta kan skrälla och att det kommer gå vidare ikväll? Nä. Jag förstår ingenting. Ska bli kul att se om jag får lära mig någonting nytt!

6. Låt hela stan se på – Ida-Lova
Låtskrivare: Andreas ”Giri” Lindbergh, Ida-Lova Lind, Joy Deb, Linnea Deb
QX QX QX
Ronny: Veckans finaste låt är löjligt nära en fyra, men jag hade velat vrida upp även denna ett snäpp för att känna det där finalist-wowet. Låten är lite VÄL lågmäld. Men med det sagt: Ida-Lova är ljuvlig, och jag älskar hennes röst. Den har en helt egen klang och lägger sig som bomull runt den vackert vemodiga melodin. Den här Rosa himmel-kusinen kan skrälla, för om Maria Sur är i final ska även hennes QX-bildkollega vara det också. Men just nu är jag rädd att den ”bara” blir femma.

QX QX QX
Ken: Det känns som det varje år numera dyker upp en ballad på svenska som jag älskar och som bara flyger högt, högt över huvudet på alla där hemma för att aldrig höras av något mera. Förra året hette den låten Lyckligt Slut och framfördes av Lancelot. I år misstänker jag att det är den här. Tyvärr. För jag har ju önskat mig en bra ballad på svenska att skicka till Eurovision ett par år nu, och de här Maggio-på-stesolid minuterna är det närmaste vi kommit. En liten, liten del av mig vill hoppas att den kan skrälla, men det känns förmodligen rimligare att Kina slutar skicka spion-ballonger än att Ida-Lova får tillräckligt med röster i alla åldersgrupper ikväll.

7. Air – Marcus & Martinus
Låtskrivare: Jimmy ”Joker” Thörnfeldt, Joy Deb, Linnea Deb, Marcus Gunnarsen, Martinus Gunnarsen
QX QX QX
Ken: Modernt och snyggt, och killarna är stjärniga som fan. Men både låt och nummer lämnar mer att önska. Laser är supersnyggt, men det räcker inte. Med det vinnarbuzz den hade när vi satte oss i bilen mot Lidköping så matchas inte numret av förväntan. Och låten är modern, dansant och får lyssnaren att vilja höra den igen, men den är inte riktigt där uppe där jag vill att den ska vara. Med det sagt: I brist på annat är den kvällens mest troliga finalist.

QX QX QX QX
Ken: Kvällens (årets?) modernaste låt i ett maffigt laser-nummer med två artister som känns som de klonats för att göra just de här tre minuterna. Självklart kommer det här rusa i väg till final, och allt annat vore (som Malou Prytz skulle sagt) B A N A S – Bananas! Var dock beredda på Melodifestivalens mest tvära slut på en låt någonsin. Det är som oljan plötsligt bara tar slut efter tre minuter. Annars absolut inget att anmärka på. Finalklart.

Vi tippar:

Final: Marcus och Martinus & Paul Rey
Semi: Melanie Wehbe & Nordman
Femma: Ida-Lova
Sexa: Casanovas
Sjua: Laurell