Trots att hon varit med i ”Mellobubblan” sedan 2014 så är det först i kväll Melanie Wehbe debuterar som artist i Sveriges största tv-program. Med egenskrivna For The Show tar hon klivet ut på scenen efter att ha vunnit hela festivalen med The Mamas Move 2020, som hon skrev med polarna Herman Gardarfve och Patrik Jean.

Sedan låtskrivardebuten i Mello 2014 med Mandas Glow har Melanie varit med och skrivit låtar som Victorious (Lina Hedlund), Rich (Julia Alfrida), Tears Run Dry (Patrik Jean), och förra veckans All My Life (Where Have You Been) till Wiktoria. Men i kväll tar hon alltså äntligen steg ut som solo i Mello.

– Det här är fett kul (skrattar). Jag är faktiskt lugnare än jag trodde och jag känner mig inte så nervös. Jag vill liksom bara leka, säger Melanie med ett stort leende efter genrepet inför publik i Lidköping under fredagskvällen.

I det guldskimrande varma numret med en stor cylinder som öppnar sig under låtens gång står den 31-åriga artisten ensam på scenen och ger allt i tre minuter.
– Jag ville visa något som symboliserar hur man frigör sig från andras åsikter och att man själv är ljuset. Jag tror det är sjukt viktigt att välja att gå mot det positiva, och det ville jag att numret skulle symbolisera.

Låten skrevs med en annan artist i åtanke, men efter många turer och uppmuntran från låtskrivarkollegorna David Lindgren Zacharias och Herman Gardarfve så insåg Melanie att detta var låten hon skulle Mello-debutera med.
– Och mamma var lite ”vad håller du på med Melanie? Du måste fokusera på dig själv.” Och det var lite avgörande… Detta var min låt. Jag tror att den kommer att ge människor en känsla som behövs i världen just nu. Det är så mycket negativitet och jag vill fokusera på det ljusa.

Av sju artister går två till final och två till semi. Tre får lämna tävlingen. Enligt genrepspubliken så har Melanie en semi-finalplats i sin hand då hon kom fyra i två undersökningar över vilken låt som var publikens favorit.
– Det är klart man vill vidare, för då får man göra det här ingen. Men jag tror jag varit mer tävlingsinriktad som låtskrivare. Nu handlar det mer om de här tre minutrarna och att skicka en känsla till så många människor som möjligt och hoppas att de vill ta emot den. Då kommer tävlingen i andra hand.

Vad är dina tankar om deltävlingen?
– Det är svinbra låtar där alla artister gör sin grej. Marcus & Martinus Air gillade jag massor, det var feeling när jag hörde den.

Vem har designat scenkläderna?
Anthon Wallon. Vi har bollat fram och tillbaka, och försökt hitta min väg. Detta är jag 150 procent och jag känner mig som The Matrix.

Vem har du med dig vid din sida i Lidköping?
– 17 personer! Mamma och pappa plus massa släkt och vänner. Julia Alfrida och hela gänget, Patrik (Jean) och hans Magnus (Ragnvid), min kusin och hennes son, och en till vän, fyra barndomsvänner och Hermans flickvän. De har tryckt tischor också, ”Melaniefestivalen” (skrattar). Jag är så stolt över att ha så fina människor omkring mig.

Första veckan var det Tone, förra veckan Eden och nu du, och nästa vecka Mariette. Det är stor regnbågsrepresentation i år..
– Jamen jag känner bara att det var på tiden! Det är så fint att varje deltävling har sin queer-representation, och jag menar Tone…hur snygg får man vara? Det är så coolt att vi går framåt.