Friends Arena, torsdag eftermiddag innan finalen av Melodifestivalen 2023.
Jag och journalister och bloggare från hela Europa sitter och väntar spänt på Loreens första finalrep. Hon ligger i startposition mellan de båda LED-skärmarna och det ser ut som hon ler och gång på gång vinkar till mig där jag sitter på andra raden. Under deltävlingsrepen i Malmö upplevde jag samma sak men tänkte då ”svenskt” att det nog var nån bakom mig hon signalerade åt. Men när nu samma sak händer igen bränner jag av en vink, och hon ler stort. När jag når Loreen ett par dagar efter vinsten bekräftar hon.
– När jag legat där under ”mackan” så blir jag så glad av att se dig. Jag samlar energi hos vissa personer utan att de vet det, och du gör mig glad. Så tack, skrattar hon.
”Gud…Tack själv” svarar jag.
Vi har setts sedan hon var med i Idol 2004, och alltid haft bra snack. Men att man skulle ha bra Loreen-energi känns som nåt alldeles extra.
Från första Malmö-repetitionen av Tattoo har jag varit övertygad om att det är Loreen som ska representera Sverige i Liverpool i maj. Hon skapar liksom magi som ingen annan när hennes röst och kreativa energi förs samman med en hittig låt som tar vara på hennes unika ton.
Hon berättar om nerverna i green room under finalen, och tog aldrig något för givet.
– Jag hade koll på oddsen, men var bara tacksam och skickade kärlek tillbaka för att folk gillar det jag gör. Så jag valde att bara fokusera på skapandet. För jag var så rädd att allt snack om vinst skulle påverka mig. Jag ville vara närvarande och skapa nåt som gör att fler får feeling.

I skrivande stund har Tattoo toppat svenska Spotify sedan den släpptes, den toppar både Svensktoppen och svenska Hitlistan. Och ligger högt i Norge, Finland, Island och en rad andra europeiska länder. Men Loreen är ingen listbitare.
– Nej inte alls, men jag blir glad att mitt team är glada (skrattar). Det jag tar till mig av, och det jag gråter över, är att numret och min sång aktiverar publikens kreativitet. Häromdagen fick jag se en video med ett gäng femåringar som läxade upp varandra i hur koreografin egentligen ser ut (skrattar). Eller när jag gick igenom folkhavet i Friends och såg barn med provisoriska naglar som liknande mina. Tänk att de sett alla detaljer och connectar med mig. Det är djupt.

Apropå naglarna så kom de till av att Loreen testade olika rörelser i spegeln hemma och plötsligt slogs av att rörelserna blev annorlunda om händerna och fingrarna förlängdes.
– De blir som en solfjäder, mer magiska och sensuella. Det vara nåt som jag kände ”ja, så ska det se ut”.
Givetvis hade Loreen en vision klädmässigt också, och Fadi el Khoury, som bland annat gjorde hennes kläder till mellanakten 2020, nappade direkt på hennes sandfärgade vision.
– Fadi har arabiskt påbrå och jag ville ha en touch av det i numret. Jag visade färgkoder och miljö, och han skickade ett förslag två timmar senare. På kort tid satte han ihop något som var både funktionellt och sensuellt.
Har du några tatueringar?
– Ja flera stycken, och flera är så fula. Jag ville till exempel ha ett peacemärke, men fick för mig att skriva ”Liberty” istället. Det är jag inte helt nöjd med idag. Vem gör så? (skrattar).

Nu väntar Eurovision, och nyligen såg jag ett YouTube-klipp där Loreen tittade på sina Eurovision-konkurrenter med lurar. Det spelades in inför Friends-finalen och flera av hennes artistkollegor, som THEOZ, Tone och Marcus & Martinus gjorde detsamma. Men där de högljutt reagerade satt Loreen mest tyst och tittade.
– Haha. Jag vet ju inte hur man spelar, det där är så jag ser ut när jag lyssnar på ljud generellt. Jag är så fokuserad! Det var bra, och väldigt skilda genres, och jag får nog lyssna mer senare.

De senaste åren har Sverige varit föremål för stort hat i Eurovisionfan-kretsar. Att oftast komma topp10 är inte poppis, och fansen klagar på att vi skickar ”generisk pop” och har nån slags gräddfil in i finalen för att Sverige har kopplingar till EBU-topparna.
I år är det extra intressant att läsa kommentarer i olika forum eftersom de flesta älskar Loreen och Tattoo. Men så finns de dem som vänder ut och in på sig själva för att visa sitt Sverige-hat.
– Det enda jag vet är att jag ger mig in i det här igen för jag vill sprida positiv energi och det är alla kreatörers funktion. Jag vill vara en healande krigare som balanserar upp all skitenergi som andra grupper skapar. Låt fler skapa så sprids det också positiva energier.
Vad är skillnaden mellan Loreen 2012 och 2023?
– Jag har samma integritet, men allt är inte en kamp längre. Nu kan jag kommunicera tydligare vad jag vill och inte bara säga nej.
– En annan skillnad är att jag fortsatt utforska mig själv under åren. Jag har mer kraft, både manlig och kvinnlig energi. Euphoria var väldigt mycket feminin energi, och Statements mer manlig. Och nu flyter de ihop… jag har en mash-up av både manlig och kvinnlig energi. Och leker mellan båda.
Och apropå det, var nånstans befinner sig Loreen 2023 på den sexuella skalan?
– (skrattar). Jag är fortfarande på den platsen som jag var när du ställde frågan första gången. Jag sa då ”love is where you find it”, och det är verkligen så. Jag förälskar mig lätt har jag märkt. Jag kan ha någon som jag verkligen älskar, men jag kan förälska mig i dig. ”I am in and out of love all the time”… Och det är helt okej. Vi har alla de här reglerna om att vi bara ska älska en, men jag älskar ganska så många. Och förälskar mig i ganska många.
Det låter både sunt och befriande.
– Ja, det är det verkligen. Bort med alla regler. Så fort du har regler ihop med kärlek så är det ”divorce”…separation. Men känner man sig fri i en relation så kommer det flyta.
Det låter nästan som att Loreen 2023 är en öppet förhållande-människa?
– Ja, alltså jag tror att vi människor mår bäst av att kunna leka med sin sexuella energi och ”love in general”. Att få vara lekfulla i det. Nu pratar jag inte bara fysisk sex, utan att tillåta sig känna det man känner och vara fri i det. Det är viktigt att prata om. Regler har inget med kärlek att göra. Vi alla lever och vi alla dör, och frågan är: Vad gör du med den tiden?

Tiden ja, det är svårt att tro men Loreen fyller 40 i oktober. Men någon 40 års-kris är knappast närvarande.
– Hur reagerar man då? Vad är det? (skrattar) Jag är uppfostrad av ett barn på många sätt, eftersom min mamma fick mig när hon var 16. Jag fick aldrig lära mig vissa sociala koder och dolda regler som folk rättar sig efter. Jag bryr mig inte om ålder och hur man ska förväntas bete sig när man är vuxen. Det finns säkert folk som tycker att man borde skärpa sig och vara på ett visst sätt men det där fattar inte jag (skrattar).

Jag tror nog att du är mognare än vad du själv tror. I Discovery+ Över Atlanten fick man ju se hur du fokuserat, moderligt och väldigt moget stöttade dina medpassagerare, som exempelvis Linus Wahlgren och Arvingarna-Casper.
– Ja, Gud ja…det var en kaotisk resa och vi var seriöst oroliga ibland. Så min storasyster-roll blev att fokusera på att alla skulle må bra. Jag backade mycket i min energi för att ge plats för andra. Det var viktigt att hålla mig stark för familjen liksom. Det var en intressant upplevelse.

Vad har du för förhållande till Statements, My Heart is Refusing Me och Euphoria idag?
Statements kom i en tid i mitt liv där jag kände att det var obalans i landet. Det där var inte det vi i Sverige står för. Och på ett sätt har det ändrats för annars hade man inte röstat fram mig i år. Det säger allt om vilka värderingar vi ändå har i Sverige. My Heart is Refusing Me var en av mina första, en låt som kändes väldigt ”Loreen”, och som kommer av en ”chant” som man gjorde i min tribe. Och Euphoria…. Jag borde ha tröttnat på den, men jag har inte det. Den har en väldigt spirituell vibe som symboliserar väldigt mycket bra för mig, som att gå sin egen väg mot alla odds. Men jag önskar att jag haft mer kul med den och slappnat av lite mer. Min energi är ljusare och mer lekfull idag, men mystiken finns kvar.
Vi hoppar till nåt annat: Vad säger du om jag säger ”Rid mig som en dalahäst” och ”Banan Melon Kiwi & Citron”?
– Nej…va? Åh herregud, vad försöker du säga?
Har du inte hört två av det senaste årens största svenska hits?
– Är det? Nej..? Jag bara tänkte vad säger han nu? Rid mig som..vad? (skrattar).
Okej, vi lämnar EPA-dunken. Följer du nåt på tv? Jag har liksom lite svårt att se mig dig slänga på sig mjukisbyxor och ”bingea” en serie.
– Haha, nej, jag kollar aldrig på vanlig tv, men det blir lite Netflix ibland. För att rensa energier kan jag sätta på en komediserie som The Office och säger nån nåt kul så får man garva lite. Film ser jag nästan aldrig, då somnar jag.
Efter din berömda kyckling och broccoli-kost inför Mello, så undrar jag ju om du unnar dig alkohol?
– Jag älskar goda viner, men är känslig för alkohol. Ibland kan det bli en klunk Chilimargarita för det smakar inte sprit. Men sprit smakar generellt prutt.

Nu är det så klart fullt fokus på Tattoo och kommande Eurovision Song Contest i Liverpool, semifinal den 9 maj och final den 13 maj. Men arbete pågår redan på olika håll med en ny singel.
– Ja, vi har ett par kandidater men det kommer i så fall bli släpp i mitten av sommaren. G:son och Moa (Cazzi Opeia) blev astaggade på att skriva så de håller på as we speak. Det är kul att det finns så mycket kreativitet. Jag mår som bäst då.

Loreen tävlar för Sverige i Eurovision Song Contest som avgörs i Liverpool
9-13 maj. Sverige tävlar i den första semifinalen den 9 maj.