Schweiziska Nemo går ut som startnummer fyra i kvällens semifinal. Den icke-binära artisten tillhör en av de absoluta favoriterna till segern i årets tävling och tävlingslåten The Code handlar just om hens resa till att bli den hen alltid varit, och det genom att knäcka koden…

Berätta med dina ord, The Code, vad handlar den om?
– Jag ser The Code som låten som visar min egen resa om hur jag accepterade mig själv och den jag är. The Code handlar om att hitta koden för att därigenom hitta mig själv.

Hur går snacket i ditt hemland Schweiz om låten?
– Jag tycker att det är otroligt viktigt att prata om och med icke-binära personer. Låten har öppnat samtal i Schweiz vilket är otroligt vackert. Det har satt igång hjul i landet, och övriga världen, som är viktigt. Icke-binära personer syns inte så mycket men nu upplever jag att fler pratar med oss och inte bara om oss.

Du är inte den enda icke-binära personen i årets tävling, irländska Bambie Thug är också en del av communityt…
– Jag har en otroligt syskon med mig, och vi klickar verkligen. Det är fantastiskt med representation och det blir intressant att se vad detta öppnar upp.

Svenska Benke Rydman har gjort ditt scennummer i årets tävling…?
– Ja, han är ett geni och jag är så nöjd med hur det ser ut. Det har varit ett kul jobb att skapa numret, som också stöder budskapet i sången.

Du, Bambi litauiska Silvester, danska Saba, australiensiska Electric Fields, belgiska Mustii och sångerskan i San Marinos Megara, det är fler HBTQ+artister i årets Eurovision än någonsin tidigare, vad betyder det?
– Vi tar absolut stora steg framåt. och det är fantastiskt. Men det är viktigt att komma ihåg att Eurovision är ett utrymme där folk är okej med HBTQ+representation, men det finns så många områden där det finns mycket att göra. Som inom sporten. Jag är så glad över den samhörighet vi har inom ”bubblan”, att ses, dela erfarenheter och vara tillsammans. Det är fantastiskt.

Slutligen, vad tycker du om svenska Marcus & Martinus?
– Jag älskar dem och deras låt. Jag såg finalen på plats i Stockholm och tyckte det var en direkt hit! för mig Jag älskar ljudbilden av den i arenan, det är en riktig hit.