– Ryske Sergey är favorit i årets Eurovision

33-årige Sergey Lazarev är en av favoriterna till att ta hem Eurovision Song Contest 2016. Jag träffade honom i april under exakt fem minuter på ett Eurovision-event i Tel Aviv. Vi satt på ett café med en presskvinna som vänligt men intensivt övervakade varje fråga som rörde ordet ”gay”. Jag kände mig inte helt nöjd med fem minuter, så jag träffade honom igen här i Stockholm för ett längre snack.

Hur går det med numret, du ramlade under repen igår?
– Det går bra. Det där var ingenting alls. När pressrumssändningen bröts då jag ramlade ner från en upphöjnad så trodde alla att jag fallit illa, men det är ju bara repetitioner och jag föll ofta under de tidigare repen .

Berätta om tanken med numret, som består av en massa projektioner, ljus och klättrande på en vägg…
– Grekiske Fokas Evagelinos ligger bakom Ani Lorak 2008 och Helena Paparizou 2005 så han är ett riktigt proffs. Hans idé var att göra en resa för att hitta ”the only one”. Det är inget lätt nummer men vi har övat så mycket så nu känns det okej att sjunga och klättra hela tiden.

Du har fyra svenska killar bakom dig som dansar, varför just svenskar?
– Svenskar är ju bäst, och flera av dem har ju erfarenhet av Eurovision. Alvaro Estrella, Adam Svensson, Daniel Gill och Johan D Seil har fantastiska röster och är proffsigt support.

Du har ett par vingar tatuerade på dina biceps och vingarna dyker även upp som projektioner i ditt nummer…
– Ja, det har blivit min symbol. De finns med i promomaterial, i videos och på scen. För mig är det symboler av frihet och frihet till kärlek.

Du är populär bland gayfansen här och berättade i en tidigare intervju att du uppträtt på olika gayklubbar i Moskva och St Petersburg, skulle du kalla dig själv gayikon?
– Haha, det låter som en utmärkelse. Nej, men jag uppskattar verkligen gaypubliken, eller all publik, tycker om mig och mina låtar.

Många fans viftar med flaggor under sändningen. Enligt EBU:s regler så är regnbågsflaggan tillåten, men den får inte användas i politiskt kontext. Och det kan den ju anses göra om man viftar med den under det ryska numret…
– Jag är totalt okej med att man viftar med regnbågsflaggor under mitt nummer. Många gayfans älskar Eurovision så det är helt okej.
– Jag får ofta frågor om jag känner mig pressad av europeiska journalister för att jag är från Ryssland. Men jag känner ingen press än. Det finns goda och onda människor överallt. Jag är en god person och jag känner goda människor i Ryssland, man kan inte dra alla över en kam. Ryssland är ett fantastiskt land med en stark historia och förhoppningsvis en ljus framtid.

Men det folk har problem med är anti-homolagarna..?
– Men folk känner inte till lagarna. Vi känner knappt själva till dem. Det är mycket prat och rykten som inte alltid stämmer. Alla kan skriva vad dom vill och det är inte alltid sanningen som kommer ut. Det är inte alltid fakta som kommer ut.

Ok, så om jag kysser min kille på en offentlig plats, riskerar jag fängelse eller böter då?
– Jag känner inte till detaljerna i lagen. Men vi har gayklubbar och ett ”gaylife” i Ryssland. Jag har uppträtt inför gayfans på stora gayklubbar och jag respekterar mina gayfans och de respekterar mig. Gaypubliken är fantastiskt och jag verkligen en ”gayfriendly” person.

Så om Stockholm Pride bjöd in dig, skulle du komma och uppträda?
– Ja, det skulle jag. Jag uppträdde på ett Pridefirande i Storbritannien 2008 och var på omslaget till deras tidning. Men om jag ska vara ärlig så är det inte helt lätt att prata om sådana här saker för jag vill inte att folk ska tror att jag försöker vinna röster från gaypubliken. Men det är bara att kolla intervjuer jag gjort tidigare så kan man se var jag står.

Du är skådespelare också, skulle du tacka ja till en gayroll?
– Ja, varför inte? Jag letar nya roller som är intressanta karaktärer som är utmaningar.

Har du någon favoritlåt i år?
– Jag har 10-12 favoriter i år, med många vackra kvinnor och stiliga killar. Det blir intressant att se hur det går.

Har du några favoriter bland de tidigare ryska deltagarna?
Polina Gagarina gjorde en stark insats förra året och tvillingarna från 2014 var duktiga. Men de hade det inte lätt i Köpenhamn med folk som buade åt dem…

…är du rädd att publiken ska bua åt dig?
– Nej… jag är förberedd på att det kan hända. Mitt mål är att göra mitt bästa, och sedan får publiken avgöra.

Slutligen, en helt annan grej: Jag har hört att du driver ett bageri som gör tårtor för hundar…?
– Vi gör desserter, bakverk till hundar och katter. Det ser ut som riktiga bakverk men innehåller inget salt eller socker. Det fanns inget liknande i Ryssland så jag satsade på det för min hunds skull. Hon är en blandras och min lilla älskling.