Direkt från Eurovisionsyran i Ukraina:

För sjätte året i rad packade jag väskan i tidig Maj för att resa och se Eurovision Song Contest live.
I år till Ukraina.
Lördagen då Eurovision Song Contest går av stapeln är för många av landets gossar årets viktigaste dag. För mig är det den viktigaste VECKAN.
Och med de fortfarande rätt nya reglerna med semifinalen så blir Euro-veckan ännu mer händelserik.
Jag kommer här på QX att låta er ta del av skvaller, förhandssnack och seriöst backstage-fakta som
Vem-hånglade-inte-med-vem och Varför inte, direkt från mitt hotell i Kiev!

Kiev! Kanske inte drömresmålet i världen (heja Spanien!) men vi gör det bästa av situationen. Solen skiner här nere och det torra klimatet känns exotiskt. Det är en vacker stad detta, och särskilt denna vecka sprudlar den av liv och kokar av värme.
Det enda jag förmår mig klaga på är maten och servicen. Service på restauranger FINNS inte ens. Du ska vara glad om du får beställa, du ska vara tacksam om maten kommer inom 1 timme, och du kan tacka Gud om förrätten kommer innan varmrätten.
På restaurangen vi satt på igår fanns två saker på Menyn jag reagerade extra starkt på.
1. Chewing Gum ? Stod på efterrättsmenyn! Kulinariskt?
2. Gris-kuk! ? Jag skojar inte. Pig-cock fanns på menyn, och nyfiken som jag är var jag förstås TVUNGEN att beställa det! Och in kom, handen på hjärtat, en kokt, tillagad penis. Mycket större än jag räknat med.

Repetitionerna är i full gång, och det är kul att tippa om vinnaren redan nu. Men svårt.
Jag anser helt ärligt att årets ESC har det starkaste och mest spännande startfältet på åratal. (sen 2000 faktiskt). Och att tippa en vinnare är nog inte helt lätt.
Visst, det självklara svaret vore Grekland. Elenas låt är snygg, modern, och skriven för att vinna.
Men man vet aldrig vad som händer på den stora kvällen. Risken finns att allt förhandssnack om henne leder till att folks då uppblåsta förväntningar inte infrias, och hon faller igenom.
Sverige är faktiskt farliga, vad än svensk press skriver. Här nere snackas det absolut om den som en av de 5 vinnarkandidaterna.
Elenas andra utmanare skriver jag mer om inför lördagens final, men låt oss nu fokusera på Torsdagens Semifinal.
Jag kom precis tillbaka från kvällens Genrep och det är en spännande tävling vi har att vänta oss.
Och inte bara det, utan även en bra show! Inledningsnumret är effektivt och kul, programledarna är charmiga och tempot är högt. Scenen är snygg och full av möjligheter och än en gång; nästan alla bidrag roar på något sätt.

Jag tippar följande 10 låtar, som går vidare till Lördagens Final:

Norge: Inget snack om saken. Norges galna pudelrockare har en direkt fribiljett till lördagens Final. Fan va bra det låter live!

Ungern: Jag älskar den. Vacker, mäktig och medryckande. Koreografin med de 5 manliga dansarna är så hisnande häftig att man får gåshud.

Island: Kvällens näst bästa scennummer! Selma är en otrolig liveartist och låten är fantastisk. Jag står fast vid att den nog är för modern för att vinna Europas barnfamiljers hjärtan, men till Final måste hon ju gå iaf.

Vitryssland: Angelica Agurbash är årets största diva. Hon glider fram som en drottning här nere, och vem har hon här som personlig coach? ? Alla Pugachova! Bra, stark, gaydisco med 1 tonartshöjning och 3 klädbyten lär nog gå hem? Hur illa kärringen än sjunger!

Schweiz: Baltiska Vanilla Ninja kommer nog kamma hem många poäng, utöver den självklara tolvan från Estland. Det är en bra låt, med ofantligt snygg scenproduktion. Kan bli farlig.

Kroatien: Vacker, självklar ballad som med grannländernas röstningsstöd går till final.

Israel: Balladfavoriten, och dessutom en otroligt pålitlig artist med stor röst. Det här blir balladvinnaren ikväll.

Slovenien: Jag tror/hoppas att snygga Omar, som skrivit sin egen låt, klarar sig till final. Än en gång, grannländernas stöd lär hjälpa. Och den magiska operastämman de lagt till i sista refrängen.

Rumänien: Tyvärr fick de avslag på sitt önskemål om eldeffekter på scen, men de har dock kommit på en snygg och enormt effektiv Plan B…

Moldavien: Den sista finalisten är svår att pricka in men jag tror det blir Moldavien, på grund av det urcharmiga framträdandet komplett med den trummande farmodern på scen (som verkligen ÄR artistens verkliga farmor). Oemotståndligt!

I semifinalen finns egentligen bara 2 låtar jag absolut avskyr. SÅ bra är årets ESC enligt mig.
De 2 helvetessända låtarna är;
Polen: Ett stycke absolut idioti. Oursäktligt.
Irland: Ett stycke absolut idioti. Ta bort snorungarna.

Härligt med Pekka Heino tillbaka i kommentatorsbåset. Jag tycker han är helt rätt person för det jobbet. Entusiastisk, kunnig, informativ och lite bitsk bara där det behövs. Han respekterar alla bidrag, och det gillar vi .
Heja Pekka!

Jag vill också kommentera alla skriverier i svensk press om Herr Stenmarck och hans låga chanser i ESC. I pressen har vi till och med sett medlemmar i den svenska delegationen göra rätt tydligt att de nog inte tror på vinst för Sverige, och vill förbereda oss på kvalplats nästa år.
Vad är det frågan om?
Och kvällstidningarnas krönikörer skriver? Värdelös presskonferens? Värdelös repetition? etc
Det var inte alls någon så dålig repetition. Martin håller tillbaka bara, han sparar krafterna. Martin är ett scenproffs som tänder till på riktigt inför LIVE publik. Han kommer ge 200 % på lördag, och vem vet var det slutar? Ja, kanske sist, eller kanske först.
Men vi måste väl iaf stötta vår artist till 100 %, för det verkar våra svartmålande kvällstidningarna helt ha missförstått?
Också enormt viktigt att påpeka att en kvalplats inte bestämt är en dålig sak. Tvärtom. Får vi kvala nästa år så kommer Europa få höra vårt bidrag 2 gånger (för till Final kommer vi alltid, så hög kvalité vågar jag garantera att vår Melodifestival håller).
Så en kvalplats kanske är att föredra, I ESC:s nuvarande format.

Och för oss Eurovision-fans: Andorra (min personliga favorit) som tippas komma sist ikväll har tagit riktigt proffsig hjälp till bakgrundskören. Där står nämligen Anabel Conde och sjunger. Just det, Anabel Conde som kom tvåa med historiens kanske bästa ESC-låt; Vuelve Conmigo för Spanien 1995!

Heja Andorra!

Jag hör av mig igen på lördag, inför stora finalen.
Ikväll ringer ni och röstar med hjärtat! Det här är allvar.

Varma Hälsningar från Kiev
Edward af Sillén
På QX: E22

Publicerad: 2005-05-19 00:28:29