ESC 2007

Oj, vad upprört! Publiken i Hartwall Arena buade då de tio finalisterna offentliggjordes i kväll. Flera av förhandsfavoriterna fick nämligen se sig slagna av nästan uteslutande öststater. Schweiz (DJ Bobo), Andorra (Anonymous) och Cypern (Evridiki) fick inte tillräckligt med röster för att kvalificera sig till lördagens final. Istället fick Moldavien, Makedonien, Georgien, Vitryssland och Ungern valsa vidare till finalen.

Men alla favoriter föll inte. Vitryssland och Serbien är de två länder det snackats mest om under veckan och dom klarade sig förbi nålsögat denna gång. Serbiska Marija ser i dagsläget ut som en vinnare efter ett magiskt framträdande med sitt flatdoftande nummer. Heja, heja!

Men vilken tid det tog innan resultatet blev klart. Tjugoåtta Euriovisionbidrag kan till och med göra den mest inbitne ESC-fan trött. För det var väl fler än jag som nickade till emellanåt? Det var som väntat höga toppar och djupa dalar under kvällens gång. Maltesiska Olivia och vitryske Dima Koldun brast i sången, medan moldaviskan och dom unga killarna i Andorra imponerade sångmässigt.

Lite påverkades också The Arks situation. Startnumret innan fick nämligen Georgiens knasiga Björk-bidrag och det kan gynna oss eftersom låtarna ligger lååångt ifrån varandra.

En sak vi kan slå fast är att öststaterna är starka ESC-tittare (och röstare). För det var inte ett enda land av de som geografiskt räknas som västländer som tog sig vidare, trots bra låtar. Ska bli intressant att se vad de olika länderna röstade på. Hoppas jag kan berätta det efter lördagens sändning.


Vitryska Dima Koldun och hans manager Phillip

Så här ser alltså startfältet ut i ESC 2007(de fetmarkerade är de tio finalisterna som blev klara i kväll):

1. Bosnien Herzegovina
2. Spanien
3. Vitryssland
4. Irland
5. Finland
6. Makedonien
7. Slovenien
8. Ungern
9. Litauen
10. Grekland
11. Georgien
12. Sverige
13. Frankrike
14. Lettland
15. Ryssland
16. Tyskland
17. Serbien
18. Ukraina
19. Storbritannien
20. Rumänien
21. Bulgarien
22. Turkiet
23. Armenien
24. Moldavien

Och alla Eurovisionnyheter, skvaller och annat som inte ryms på QX.se hittar ni på:

http://schlagerronnys.blogspot.com/

Publicerad: 2007-05-10 23:54:48