ESC 2007

Ikväll ska alltså Ola Salo och The Ark frälsa Europa med Melodifestivalsvinnaren ”The worrying kind”. Men har det en realistisk chans, eller är vi svenskar återigen löjligt segervissa?
Nej, denna gång skulle vi kunna kamma hem vår femte ESC-seger för vi har en förbannat bra låt med en grymt vass och sugen grupp som kan leverera när det gäller.
Men det finns utmanare.
Visst, de som främst utmanar svenskarna kan man räkna på en hands fingrar, men det är stora hot. Serbien, Vitryssland, Lettland och kanske allra främst Ukraina kommer alla finnas med i toppstriden under finalen.
Serbiska Marijas vackra ballad ”Molitva” kommer att håva hem alla balladröster i år, och alla som brukar gilla bidrag med pampiga toner från balkan kommer definitivt att lyfta luren för Serbien. För oss vore det en underbar vinnare…
En annan favorit är Vitryssland som likt Serbien gick vidare från semifinalen i torsdagskväll. Deras låt ”Work your magic” ses av många som en trolig vinnare och har stadigt legat i topp på bettinglistorna. Sångaren Dima Koldun ger oss en maffig James Bond-klingande rockpoplåt men besitter dessvärre inte rösten att framföra den. Trots detta har han slingrat sig igenom när det väl gäller och bjuder på ett väldigt snyggt scenframträdande…
En annan favorit är Lettland. Landets sex tenorer sjunger en italiensk smörballad och kan få mycket röster på att göra nåt som alla kan uppskatta framför teveapparaterna ute i Europa. Ingen på plats här i Helsingfors är särskilt imponerade av de gapiga pajasarna i höga hattar men vi vet vid det här laget att folk ute i Europa gärna ger sånt här en chans. Så räkna inte bort baltstaten som vann 2002.

Men. Den största favoriten till ESC-segern verkar trots allt vara Ukrainas knasiga silvertransa Verka Serduschka och låten ”Dancing Lasha tumbai”. Under hela veckan har fansen dansat sig matta på officiella festplatsen ”Euroclub” till bidraget, och allt fler har anslutit sig till drugans fanclub under veckan. På det första genrepet inför lördagen fick låten ett enormt bifall från publiken och tydligen har flera spelbolag stoppat spel på låten eftersom den anses som en alltför säker vinnare. Om Ukraina vinner kan ni räkna med att vi kommer att får höra låten hela sommaren, överallt. Och alla kommer att dansa lika knasigt som megadrugan Verka och dansarna gör när låten går igång. Vi lovar.

I övrigt är det en rätt blek show finnarna bjuder på. Absolut inget märkvärdigt rent visuellt, utan i princip vad man väntar sig av ett ESC-evenemang. Programledarna är trevliga och snygga, men rätt stiffa och intetsägande. De trista turistvykorten slipper vi inte undan nu heller. Men det finns en ljuspunkt mellan (de bra) låtarna. Nån blond finsk korsning mellan Sandra Dahlberg och Grynet spexar loss i Helsingfors. Rätt kul.

Jag, Ronny och min ESC-bevakande kollega Ken har satt betyg på alla 24 låtar. Enjoy!


Bosnien-Hercegovina
”Rijeka bex imena”

Ronny: QX
Om ”Samba Sambero” var en dålig och beräknande schlager så är det här en dålig och beräknande balkanballad. Det händer nada och det är bara fiiiiiint. Sluta posera och börja leta i din tyllkjol om låten gömt sig där. Chanslös.
Ken: QX QX
Vacker, dramatisk balkanballad som gör precis det den ska, men som kanske kan förlora både på att gå ut först och på att inte ha kvalat. Bosniens Marija hade dessutom tjänat en hel del på att inte ha Serbiens favorittippade Marija (med en bättre variant av samma typ av låt) i finallfältet.


Spanien
”I love you (mi vida)”

Ronny: QX QX QX QX
Bögpresenten nummer ett. Här finns en man för varje smak och det dansas, stönas och vevas med armar på ett utmanande sätt. Låten är klassisk trallvänlig spansk popschlager med G:son-influenser. Men sånt här är chanslöst och det blir tyvärr bottenhalvan för Spaniens första boyband.
Ken: QX QX QX
Ett av finalens mest gaygodisfyllda nummer må vara lätt boybandspassé och en standard-G:son skriven i sömnen…men mitt schlagerhjärta klappar ändå någonstans hårt för dansande D’Nash.


Vitryssland
”Work your magic”

Ronny: QX QX QX QX
Tävlingens snyggaste nummer! Dima Koldun är fulsnygg och sjunger rätt svajigt. Men med stil, snygg schenshow och en förbannat bra låt kan man komma riktigt långt. Given i topp fem, men ingen vinnare.
Ken: QX QX QX QX
Numret är fortfarande ett av årets snyggaste och låten är fortfarande en av årets bättre. Nytt däremot är att Koldun strålar av självförtroende efter avancemanget och har kapat de svåraste tonerna…och att folk börjat kolla in hotellsituationen i Minsk.


Irland
”They can´t stop the spring”

Ronny: QX
Vi har lärt oss vid det här laget: Irland skickar trista snälla sånger om att man ska vara snälla mot varandra och bara sjunga om fred. Det här är löjligt chanslöst, och jag utfärdar kvällens första officiella kisspaus. Och hennes otäcka röst skulle förresten kunna användas som mistlur.
Ken: QX
Jag är ledsen, men överdoserna av irländsk folkmusik i hela världen under 90-talet gör att jag instinktivt avskyr sådana här überkäcka trallar om koltrastar och blommor. Faller folk fortfarande för sådant här insmickrande lall-lall? Ge mig en Guinness istället!


Finland
”Leave me alone”

Ronny: QX QX
Idol-vinnaren Hanna är löjligt vass på scenen och med en stark Evanecence-pastisch kommer man nog långt. Trots att jag tycker att detta är småtrist placerar sig finnarna topp tio i år igen.
Ken: QX QX QX
Snygga hemmafavoriten Hanna har finalens tyngsta och bästa rocklåt plus en refräng jag nynnat på ett bra tag nu. Har säkert sin publik och ännu en hyfsat bra placering för finnarna är inte helt omöjlig.


Makedonien
”Mojot Svet”

Ronny: QX QX
Många i ESC-land verkar gilla den här men jag fattar ingenting. Helt anonym etno/pop/vemod-röra med landet som alltid går vidare från semifinalen. Men här blir det stopp och denna Rachel Stevens-kopia är längt ifrån seger.
Ken: QX QX
Snygg tjej. Snyggt naj-naj-naj. Snygg refräng. Känns som här inte finns något direkt att klaga på (mer än kanske att jag saknar några av Karolinas långa toner från CD-versionen) men samtidigt inte heller mycket som känns som en Eurovisionvinnare.


Slovenien
”Cvet z juga”

Ronny: QX QX QX
Operadisco med pampiga förtecken funkar alltid i ESC. Låten börjar som en vinnare men sen blir det lite halvljumt, och trots att Maria Möller-klonen sjunger bra så blir det mittenplacering.
Ken: QX QX
Dramatisk operapopdiva med lysdidoder i handflatan – försök hitta det någon annanstans (där det dessutom fungerar) än i ESC. Inte helt oävet, och det lär säkert plocka röster över hela Europa. Min största förhoppning är i så fall att Alenka snor ett helt gäng sådana från Lettland av bara farten.


Ungern
”Unsubstantial blues”

Ronny: QX
Bluessömnpillret från i torsdags gick tydligen vidare och jag vet varken ut eller in. Antingen skräller den eller så floppar den. Har ingen aning och ärligt talat så bryr jag mig inte. Vinner gör den inte.
Ken: QX QX
Magdi har fortfarande inte lämnat hållplatsen, men hennes udda blues sjungen med inlevelse och bra röst är fortfarande en småtrevlig trudelutt medan vi väntar på nästa buss.


Litauen
”Love or leave”
Ronny: QX
Om ni inte somnade under föregående låt så gör ni det nu. Denna baltiska nattklubbsmysare med trist dam har ingenting att hämta här. Att en vinst för Litauen ger 250 ggr pengarna hos Svenska Spel är ingen slump.
Ken: QX
Årets tråkigaste låt om ni frågar mig. Anonym Santana-muzak sjunget av en tjej med utstrålning som en dörrkarm som gömt sitt band bakom en stor skärm. Sorry, you are not the winners. I år heller.


Grekland
”Yassou Maria”
Ronny: QX QX QX
En grekisk charmschlager enligt formulär 1A. När den brakar igång tänker man Sertab, Paparizou och Sakis på en och samma gång men sen ser man den lilla fjollspetan på scen och då faller allt. Sarbel har varken kraft, utstrålning eller charm. Så trots en rätt hyfsad skaka-bröstet-show blir det inte vinst.
Ken: QX QX QX
Sarbel må till en början kännas som en poppig befrielse efter några sövande minuter, men eftersom vi har hört låten och sett numret tidigare med både Sakis och Elerna (och de sjöng dessutom mycket bättre) så tröttnar åtminstone jag alldeles för snabbt. Glöm dock inte spana in kvällens snyggaste höftvickningar.


Georgien
”Visionary dream”

Ronny: QX QX
Årets näst snyggaste scenshow bjuder tyvärr på en jobbigt omöjlig låt. Björk goes folklore goes modern dans goes…ja, whatever. Stäng av ljudet och njut av ett scensiskt snyggt nummer istället.
Ken: QX QX QX QX
En del av mig är lite kär i söta Sopho och hennes tuffa svärddansare, och tror att hennes skönt knasiga låt kan bli riktigt farlig. Den andra delen av mig fnissar förtjust över vad Europa kan tänkas ha rökt på för att skicka detta till final.


Sverige
”The worrying kind”

Ronny: QX QX QX QX
Topp tre om jag fick bestämma. Ola Salo är ESC:s största artist och han vrider verkligen allt ”The worrying kind”. Det som ligger oss i fatet är att låten stannar av lite grann emellanåt, men samtidigt tas det igen när den drar igång igen med ”Rules, I like to break them…”. Genrepspubliken klappade stadigt med under en stor del av låten och jag tror definitivt på en hög placering men vinst blir det inte. Femma?
Ken: QX QX QX QX QX
Vi har skickat vårt största band, vi har en av tävlingens mest säkra och lysande sångare, låten börjar som Waterloo och Jepson ser ut som en ung Björn Ulveus… Vad kan gå fel? Kanske att Europa inte riktigt tar till sig The Worrying Kind på första lyssningen? Håll alla tummar!


Frankrike
Ronny: QX QX QX
Jag är kär i den gulliga sångaren med hundvalpsögon och jag sjunger glatt med i den här Beautiful South-sången/franska kärleksvisan som då och då doppas i ett hetsigt popbad. Men den är chanslös och forna stornationen Frankrike kammar återigen noll i ESC. Synd, eftersom dom verkligen borde uppmuntras att skicka snabba låtar.
Ken: QX QX QX
Jag uppskattar helt klart att fransoserna skickar ett knasbidrag i upptempo som dessutom är en helt okej låt – men vilka ska rösta på La France i år? Innehåller annars ESC-historiens längsta löprunda. Bara en sån sak.


Lettland
”Questa notte”

Ronny: QX QX
Sex gubbiga letter sjunger ett ”Lady & Lufsen”-tema på italienska. Det här blir absolut farlig eftersom det enar folk i nåt dom känner igen. Men har vi inte sett sånt här förut? Let´s face it, ni är inte Il Divo, grabbar.
Men trots detta, tyvärr topp fem.
Ken: QX QX
Ni kan det här nu va? Fortfarande Il Divo-wanna bees. Fortfarande på italienska. Fortfarande i höga hattar. Och fortfarande farliga favoriter till förstaplatsen.


Ryssland
”Song no1”

Ronny: QX QX QX QX QX
Den snyggaste poplåten som bjuds i år kommer från tre snygga ryskor som sjunger bra, dansar snyggt och har farligt mycket sexappeal. Tyvärr slarvar finnpajsarna bakom kameran bort deras snygga nummer och jag tror att det gör att man kan räkna bort en annars farlig vinstkandidat genom detta. Men det här är en hit i min bok. Tänk Sugababes fast uppvuxna på vodka och borstij!
Ken: QX QX QX QX QX
Årets hittigaste poplåt framförd av tre coola brudar som verkligen inte gör bort sig, men som möjligen hade de tjänat en hel del buzz på att få ha avancerat från kvalet. Får gärna vinna, men tveksamt om de lyckas ända fram. Innehåller i alla fall kvällens snyggaste Justin-passage med läcker mikrofonstativdans!


Tyskland
”Frauen regiert die Welt

Ronny: QX QX
En snygg outsider som hade varit farlig om han sjungit helt på engelska. När Roger Cicero övergår från tyska till engelska blir det nu bara gapigt och man uppfattar inte språkbytet mot slutet.
Ken: QX QX QX QX
Om ni ändå ska rösta på något udda så varför inte välja snygga Roger Ciceros underskattade storbandsjazz? Har nästan gått och kärat ned mig i honom i veckan så keep your hands off him bitches, he’s mine!

Serbien
”Molitva”

Ronny: QX QX QX QX QX
Årets bästa låt, alla kategorier. Serbiska Marija sjunger sin vemodiga ballad med så mycket inlevelse att jag ryser varje gång. Att hennes nummer är snyggt homovänligt (äntligen lite flatkonfekt i ESC!) ger extra höga poäng i min bok. Min vinnare i kväll och hamnar hon inte topp fem så ska jag bränna hela min ESC-samling.
Ken: QX QX QX QX QX
Snälla, snälla, snälla…låt underbara skönsjungande Marija and her sexy lesbian supporting sisters vinna Eurovision Song Contest 2007! Min favorit.


Ukraina
”Dancing Lasha Tumbai”
Ronny: QX QX QX
Glädjedrugan i discobollsstassen har frälst fansen i Helsingfors med sin Schnappi-meldodi. Jag kan inte motstå att dansa och sjunga med och är löjligt säker på att en hög placering ger en rejäl sommarhit i hela Europa. Verka Serduschka kommer att hamna topp tre och vinstrisken/chansen är enorm. Christer Björkman avskyr den, och jag är rädd att han kommer att gråta en stor skvätt efter finalen….
Ken: QX QX QX QX
När man upplevt det här på ett Verkahysteriskt exploderande dansgolv så är det långt mycket lättare att förstå storheten i den här galna knashiten i samma skola som ”Schnappi” och ”Crazy Frog”. Men största delen av Europa har ju (tack och lov) inte gjort det, så frågan är om Helsingforshypen Verk(a)ligen håller hela vägen. Det är inte omöjligt.


Storbritannien
Ronny: QX
Fruktansvärd kitschpop med ett fulare Steps som leker flygvärdinnor ger inga poäng i min bok. Storbritannien borde skämmas för att dom skickar sån här dynga. Och nej, inte ens bögskämten som levereras är roliga. Sist?
Ken: QX QX QX
Äsch, please lighten up! Kan inte alla bara sluta klaga på den här härligt überkitchiga bagatellen som Scooch har snyggat till med lite nya accessoarer sedan inhemska finalen. Jag har i alla fall en av mina trevligaste flygturer någonsin!


Rumänien
”Liubi liubi, I love you”

Ronny: QX
Ytterligare sex gubbjävlar som ska skoja till det. De här rumänerna sjunger om kärlek på sex språk och jag tror snarare att länderna vars språk det sjungs på vänder sig bort från telefonerna än lyfter dom. Bottenplacering garanterat.
Ken: QX
Minns ni Lemon Tree med Fools Garden? Här får ni den igen, fast på sex olika språk sjungen i ett snabbare och snabbare tempo av sex utklädda rumäner. Go figure.


Bulgarien
”Water”

Ronny: QX QX
Trumsolon, technobeat och ylande sångerska i röda lackbyxor. Sånt här ser man bara i Eurovision och jag tycker att den här bulgariska bruttan med trummande hockeyfrillepolare gör ett snyggt nummer av en halvdan låt. Placering runt 10-15.
Ken: QX QX QX
Bulgarien är det bidrag i finalen med minst folk på scen – förmodligen föll några offer för flygande trumpinnar eller så fick de plikta tre för hockeyfrillan. Nåväl. Jag har skrikit Mitre le, iy!! spontant i flera dagar, och den vinner på att inte gå ut först. Men tävlingen vinner den inte.

Turkiet
”Shake it up”

Ronny: QX QX QX
Jag gillar att Turkiet faktsikt skickar en snygg Justin Timberlake-låt med orientinfluenser, och jag gillar den flirtige turken som sjunger den också. Men tyvärr är numret inte så snyggt som låten förtjänar och därför blir den ofarlig. Placering på nedre halvan.
Ken: QX QX
Har fortfarande lite svårt att förstå hur förhandsvideons snygga look bytte skepnad till den här färgspyan, men annars gör turkarna inte bort sig i år heller. Finalklar verkar Kenan dessutom mycket mera tänd och fokuserad, men nej,mig skakar han inte upp.


Armenien
”Anytime you need”

Ronny: QX
Sömning ballad. Gå ut och fyll på glaset inför omröstningen istället.
Ken: QX Ryktet säger att armenierna ville ha ett gäng tama katter på scen men stoppades… Kvar blev istället ett träd med toalettpapper hängandes från grenarna och…well…det är det enda jag minns från denna tävlingens mest anonyma låt.


Moldavien
Ronny: QX QX
Hyfsat gapig powerrock med snygg tjej. Men vad fan har hon på sig? Hatar såna här brudar som låtsas om som att hon inte anspelar på sex när hon i själva verket gör allt för att visa Europa att hon minsann rakat muffen. Klä på dig, din tönt.
Ken: QX QX QX
Denna urinvägsinfektion in waiting borde helt klart dragit upp brallorna lite mera nu när hon ändå är i final och har en tillräckligt okej låt för att täcka upp det med. Natalia kan mycket väl hålla Moldavien utanför kvalet nästa år.

Och ni missar väl inte:

http://schlagerronnys.blogspot.com

Publicerad: 2007-05-11 23:00:00