ESC 2007

Tyvärr blev efterfesten i Helsingfors kortlivad eftersom man inte får servera alkohol efter 03.30 i Finland. Många ESC-deltagare och journalister fick därför besviket söka efterfester på annat håll i natt. Man kan ju tycka att när ett så stort evenemang som ESC rullar in i stan så kunde myndigheterna ge lite dispans. För är det inte lite omrimligt att festen börjar 01.15 och slutar 03.30 under den sista kvällen med alla artsiet samlade?
(Marijas vinnarpresskonferens hade dessutom knappt börjat 01.15…)
Men vi han i alla fall ta lite bilder på festivalfolket innan Helsingfors polismästare tände lamporna i efterfestens mässhall.

Dessutom har jag lusläst resultattabellen och redovisar längre ner lite nördig statistikfakta från ESC 2007….


Thomas Lundin kommenterade i finsk tv och är givetvis känd från ”Inför ESC”-programmen. Här med The Arks Jeppson.


Sloveniens Alenka Gotar med killen som gör hennes hemsida.


Ola Salo poserade med fans på efterfesten.


Utsläppta från båset: Kristian och Josef kommenterade årets festivaler.


Så här påklädd har ni aldrig sett henne: Moldaviens Natalia Barbu dök upp på efterfesten efter sin 10:e-placering.


Andorras sångare Gallego med The Arks basist Martin.


Litauens ”Love or leave” hamnade på en 21:a plats. Här är sångerskan i bandet som framförde den, 4Fun


Den bulgariska sångerskan Elitsa dansade med en beundrare på scenen.


Programledaren Mikko Leppilampi var glad.


Finska mixen av Grynet och Sandra Dahlberg; Krisse, dök upp under sändningen.


…och bara för att vi vet att det finns Roger Cicero-älskare därute (Tyskland fick trots allt ett poäng av Sverige). så kommer här en bild på honom…

…och nu till röstningen…

– Rumänska bidraget sjungs ju på sex olika språk, men funkade språkflirtarna på respektive land? Italien är inte med längre så där vet vi inte hur det funkade, och rumänerna kan ju inte rösta på sig själva. Kvarstår gör alltså fyra språk: Storbritannien var kallsinniga och gav inga poäng, ryssarna tyckte tydligen att gruppens ryss Valeriu var lite pinsam och gav bara ett poäng medan fransmännen var generösa och gav sju. Spanien föll däremot helt pladask för spanskflirten och gav sin tolva till Rumänien.
Och medan vi ända talar språk, Ukrainas Verka skanderade ju på tyska och det gav en femma från Tyskland.

– Sverige röstade för övrigt så här i finalen: 12-Finland, 10-Serbien, 8-Ungern, 6-Bosnien & Hercegovina, 5-Ryssland, 4-Grekland, 3-Ukraina, 2-Moldavien och 1-Tyskland.

– Jumbon Irland fick i år bara 5 poäng och dessa kom från Albanien.

– Topp två är i år likadant som topp två 2004: Ukraina och Serbien fast omvänt. (och visst, 2004 tävlade Serbien med Montenegro, som i år inte lyckades ta sig förbi kvalet). Och Turkiet hamnade precis som 2004 på en 4:e-plats.

– Flest tolvor fick i år Serbien (9), Ukraina (5) och Turkiet (5). Sverige fick två 12:or (Från Norge och Danmark).

– Inget land fick röster rakt igenom. Ukraina var populärast hos de flesta och fick röster från alla länder utom Albanien. Vinnaren Serbien fick se ingenting från hela fem länder (Storbritannien, Andorra, Estland, Litauen och Turkiet).

– Grekland lyckades för fjärde året i rad med att placera sig topp 10. Det har inget annat land klarat av sedan ”kvalandet” började. Armenien som bara deltagit två gånger har däremot tagit två 8:e-platser i rad nu (2006, 2007).

Och så lite om semi-finalen…

– Portugal var oerhört nära att ta den sista semiplatsen. Bara 3 poäng skilde Portugal från 10:an Moldavien.

– Norska Guri Schankes ”Ven a bailar conmigo” hamnade på en 18:e-plats i Semi-finalen men hon lyckades få röster från spansktalande Spanien (4) och grannen Andorra (3) (katalanskan är ju nära besläktad med spanskan). Och Portugal gav Norge två poäng…

– Belgiens 70-talspastisch fick bara 14 poäng. 12 av dessa kom från Georgien…

– Sist i semifinalen kom Tjeckiens hårdrock. 1 poäng från Estland var allt det blev.

– Förra året tog sig alla tio låtar från semifinalen in på topp tolv i finalen i Aten (Grekland och Rumänien var de enda klara för final som lyckades stå emot semi-finalisterna). I år gick det inte riktigt lika bra för semi-utmanarna. Visserligen vann Serbien (”Molitva” vann både semi-finalsomröstningen och finalomröstningen), men sen såg det ut så här (placering i finalen/placering i semifinalen):
Turkiet (4/3), Bulgarien (6/5), Vitryssland (6/4), Ungern (9/2), Moldavien (10/10), Georgien (12/8), Makedonien (14/9), Slovenien (15/7) och Lettland (16/5).
Noterbart att Lettland av många tippades som vinnare innan finalen avgjordes, och nu placerade dom sig sämst av alla semi-finalister…

Mer om ESC & MF:

http://schlagerronnys.blogspot.com/

Publicerad: 2007-05-13 19:05:43