Melodifestivalen 2008

Vilken kväll!
Det här är TV när den är som bäst. Vad som förra året började som en liten schlagerskakning utvecklades ikväll till en jordbävning. Favoritfall och överraskningar har nu officiellt blivit Sveriges nya schlagermelodi (i balladtakt).
Storfavoriten Carola & Andreas gick till ”Andra Chansen” och relativt otippade Rongedals tog deras finalplats. Dessutom tog Sanna Nielsen en magisk Globenbiljett med sin megaballad.
Vilken galet kul kväll!

Ja, var ska vi börja?
Rongedal visade redan på genrepet igår att dom hade publiken i sin hand, och visst sjutton levererade twinsen i direktsändning. Deras genomglada poplåt i retrokostym fick en bubblande Globen-biljett och visade som sagt att ingenting är säkert i schlagerland.
Och vilken snygg uppbyggnad av SVT för tidernas schlagerskräll! Vi kunde höra ett gemensamt sus genom hela Sverige då det stod klart att tvillingarna Rongedal knipit en finalplats framför näsan på jätteelefanten Androla. I Globen blir dom däremot inte ett segerhot, men hamnar med lätthet någonstans i mitten.
Bra boys!

Storfavoriterna Carola & Andreas gick alltså bara till ”Andra Chansen”. Snopet för dom, men ack så skönt för alla oss som inte tyckte att låten var ”all that”. Vi som aldrig föll deras småplatta ”One love” jublar och inser likt många andra att ingenting är givet när det gäller svenska folket och schlagerröstande. För har vi MF-älskare som inte gillar Andreas Johnson-pop nånsin varit med om en större skräll?
Som dessutom varit till VÅR fördel? Thank you, Sweden.

Vi vet att det är två veckor kvar, men Sanna Nielsen kommer att vinna hela rasket. Hennes ballad är så stor och magisk att det inte spelar någon roll vad Charlotte, BWO och Linda Bengtzing trollar fram de nästkommande veckorna. För om förra året var balladåret då fyra ballader gick till Globen, så är 2008 året då en ballad vinner. Vi sätter vår schlagerheder på att Sanna var den som fick mest röster i kväll, och att det inte bara var vi som fick tårar i ögonen två gånger.
Sanna till Serbien. Vi lovar.

I övrigt är det inte mycket att säga.
Ola gick till ”Andra Chansen”. Småflickorna må kunna fixa rockbjörnsomineringar i drivor, men när Sverige ser Melodifestival gäller andra regler. Att gå till Globen enbart på ett namn är en myt. Man måste ha LÅTEN, och det hade inte Ola (min schlagerkollega Ken Olausson är dock fortfarande frälst i grabbens 80-talspop).
Andra Generationen charmade Sverige med sin pizzalåt och knep en femteplats. Och snacket om gayfavoriter och femteplatser tog semester i en vecka.
Tack igen.

I övrigt:
Kul att Lasse Lindh blev sexa med sin fina posesipop som snart dyker upp på en Trackslista nära dig. Småtrista Alexander Schöld kom sjua, och The Nicole kom sist med sin roliga ryssdisco. Men vi vet ju att vi redan i kväll får höra den på ett dansgolv. Underbart.

Nu ska vi ut och fira på efterfesten.
För visst har en schlagerkväll aldrig känts lika ljuvlig?
Tack Sverige!

Publicerad: 2008-02-16 22:24:00